Εκλογές στην Τουρκία: Πού θα πάνε οι ψήφοι του Ογάν – Πώς ψήφισαν στις περιοχές «κάστρα» του Ερντογάν
Για τη μάχη του δεύτερου γύρου των εκλογών στην Τουρκία γράφει το Middle East Eye, με το επιτελείο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υποστηρίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει «πολλούς άσους στο μανίκι του».
Στον δεύτερο γύρο, στις 28 Μαΐου, θα κριθεί ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας αφού ούτε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ούτε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατάφεραν να ξεπεράσουν το 50% στις 14 Μαΐου.
Ωστόσο, το προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο το έχει ο απερχόμενος Τούρκος πρόεδρος, καθώς συγκέντρωσε το 49,40% των ψήφων έναντι 44,96% του αντιπάλου του.
Το μεγάλο ερώτημα για τις 28 Μαΐου είναι πού θα κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού εθνικιστή Σινάν Ογάν που απέσπασε ένα 5,2% και διεκδικεί τον ρόλο του ρυθμιστή, με τα παζάρια να δίνουν και να παίρνουν.
Πάντως, όπως γράφει το Middle East Eye, το επιτελείο του κόμματος του Ερντογάν (AKP) όχι μόνο είναι αισιόδοξο για την επαναληπτική αναμέτρηση, αλλά επισημαίνει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος έχει «πολλούς άσους στο μανίκι του».
Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δεν τους εξέπληξαν τα αποτελέσματα. Μπορεί οι επίσημες δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές να έδειχναν ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται και ότι υπήρχε πιθανότητα να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις που είχε στα χέρια του το AKP διέφεραν.
Σύμφωνα με το Middle East Eye, επτά δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν τον τελευταίο μήνα από το κόμμα έδειξαν ότι ο Ερντογάν προηγείται με δύο έως τρεις μονάδες έναντι του Κιλιτσντάρογλου και ότι ο δεύτερος γύρος ήταν πιθανός. Αυτές οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώθηκαν.
Μάλιστα, Τούρκοι αξιωματούχοι και πηγές προσκείμενες στον Ερντογάν δήλωσαν στο Middle East Eye ότι είναι βέβαιοι ότι ο Ερντογάν μπορεί εύκολα να κερδίσει στον δεύτερο γύρο.
Τα δύο πλεονεκτήματα του Ερντογάν
Στη συνέχεια του άρθρου, επισημαίνονται δύο από τα πλεονεκτήματα που φαίνεται να έχει ο Ερντογάν εν όψει του δεύτερου γύρου.
Πρώτον: το Κοινοβούλιο. Σε σύγκριση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2018, το ΑΚΡ έχασε οκτώ μονάδες, λαμβάνοντας μόλις το 35,4% των ψήφων και κερδίζοντας 266 έδρες.
Ωστόσο, ο σύμμαχός του, το MHP, έχασε μόλις μία μονάδα σε σύγκριση με το 2018, διατηρώντας το 10% των ψήφων και 50 βουλευτές. Μαζί με το MHP, ο Ερντογάν διατηρεί την πλειοψηφία του στη Βουλή.
Αξιωματούχοι του AKP είχαν δηλώσει πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου στο ίδιο Μέσο ότι αν ο Ερντογάν διατηρούσε τον έλεγχο της Βουλής αυτό θα του έδινε ένα μεγάλο ψυχολογικό πλεονέκτημα αν υπήρχε επαναληπτική αναμέτρηση, όπως τελικά έγινε.
«Στον τουρκικό λαό δεν αρέσει η συγκατοίκηση», είχε δηλώσει ανώτερος αξιωματούχος του κόμματος, εννοώντας ότι οι πολίτες θέλουν το ίδιο κόμμα επικεφαλής στη Βουλή και στην προεδρία της χώρας.
Οι ίδιοι υποστήριζαν ότι θα «χτυπήσουν» στο συναίσθημα τον τουρκικό λαό, παρουσιάζοντας την τελευταία θητεία του Ερντογάν ως βαρυσήμαντη και επιχειρώντας να πείσουν τους πολίτες ότι του αξίζει μια τελευταία νίκη.
Για τους ψηφοφόρους του Ογάν
Ωστόσο, ο Ερντογάν έχει ένα δεύτερο πλεονέκτημα: τους ψηφοφόρους του Σινάν Ογάν. Μια ανάλυση του Middle East Eye το βράδυ της Κυριακής με βάση τα στοιχεία του πρακτορείου Anadolu δείχνει ότι ο Ογάν έχει «τσιμπήσει» ψήφους από τον Ερντογάν στην κεντρική Ανατολία.
Ο Ερντογάν, για παράδειγμα, φαίνεται να έχει υποστεί απώλειες 5,3% στην Κόνια, όπου έλαβε 74,2% το 2018, ενώ τώρα βρίσκεται στο 68,9%. Ο Ογάν έχει σήμερα το 6,76% των ψήφων εκεί.
Στην Καισάρεια (Καϊσέρι) το ποσοστό ψήφων του Ερντογάν φαίνεται να έχει μειωθεί από το 2018 κατά 6,6%. Εδώ, ο Ογάν βρίσκεται στο 8,7%.
Ομοίως, στο Γιοζγάτ ο Ερντογάν πήρε 72,6%, ενώ πριν από πέντε χρόνια είχε 75,5%. Ο Ογάν έχει 5,7 τοις εκατό. Στη Σίβας, ο Ερντογάν έπεσε στο 69,6% από 72,3%. Ο Ογάν βρίσκεται στο 6,1%.
Δείτε το σχετικό γράφημα
Τι ισχύει για τις ψήφους του Κιλιτσντάρογλου στα ίδια σημεία
Σε όλα αυτά τα μέρη, το ποσοστό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είτε βρίσκεται σε παρόμοια επίπεδα με τις ψήφους της αντιπολίτευσης του 2018 είτε φαίνεται να είναι 2-3% χαμηλότερο.
Η ανάλυση αυτή υποδηλώνει ότι οι ψηφοφόροι του Ερντογάν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κατευθύνθηκαν στον Ογάν, πιθανώς λόγω οικονομικών δυσκολιών ή αντιπροσφυγικού αισθήματος, σύμφωνα με το Middle East Eye.
Είναι πιθανό οι ψηφοφόροι αυτοί να επιστρέψουν στο στρατόπεδο του Ερντογάν στον επαναληπτικό γύρο, γράφει το ίδιο Μέσο, δεδομένου ότι εκπροσωπεί περισσότερο σε σχέση με τον Κιλιτσντάρογλου τους εθνικιστές.
Σύμφωνα με το Middle East Eye και όσα μαθαίνει από τους αξιωματούχους του AKP, ο Ερντογάν, σε αντίθεση με τον Κιλιτσντάρογλου, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τις επιλογές του για τις θέσεις των αντιπροέδρων. Έτσι έχει ακόμη περιθώριο να κάνει στροφή όσον αφορά την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική του, η οποία έχει επικριθεί ευρέως από οικονομολόγους.
- Μαγδεμβούργο: Καταδικάζει την επίθεση η Σαουδική Αραβία – «Βαθύτατα συγκλονισμένος» ο Μακρόν
- ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί προστατεύουν τις επενδύσεις του Μασκ στην Κίνα, λένε οι Δημοκρατικοί
- Αμαλιάδα: «Αν δω το παραμικρό θα την ”σκίσω” επιστημονικά», λέει ο τεχνικός σύμβουλος της Ειρήνης Μουρτζούκου
- Αμαλιάδα: «Το ψέμα θέλει μνήμη και η αλήθεια θάρρος» – Ανατροπή από μάρτυρα – «κλειδί»
- Μαγδεμβούργο: Για «κενό ασφαλείας» στη χριστουγεννιάτικη αγορά κάνει λόγο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας
- ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει νομοσχέδιο για την αποτροπή του κυβερνητικού shutdown