Παγκόσμια Τράπεζα: 6 χώρες του Ειρηνικού κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν
Η κρίση του κορωνοϊού εκτόξευσε το χρέος έξι νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού Ωκεανού
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Υψηλό κίνδυνο να βρεθούν σε καθεστώς δυσκολίας εξυπηρέτησης του χρέους τους διατρέχουν έξι χώρες του Ειρηνικού, εν μέρει λόγω των κυβερνητικών δαπανών για την αντιμετώπιση της COVID-19. Αυτό αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Η έκθεση, με τίτλο Raising Pasifika, αναφέρει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση είναι απαραίτητη στο Κιριμπάτι, τη Δημοκρατία των Νήσων Μάρσαλ, τις Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας, τη Σαμόα, την Τόνγκα και το Τουβαλού, επειδή οι χώρες αυτές δεν διαθέτουν εγχώριες αγορές χρέους και πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής, το Βανουάτου αξιολογείται ως μέσου κινδύνου, ενώ το χρέος του Παλάου και του Ναούρου είναι βιώσιμο, σημειώνεται στην έκθεση.
«Ενώ τα επίπεδα του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένουν μέτρια στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, η οικονομική γεωγραφία της PIC9 και η ευμετάβλητη βάση εσόδων σημαίνουν ότι οι κίνδυνοι δυσχέρειας του χρέους παραμένουν αυξημένοι», ανέφερε η έκθεση.
Εκτόξευση του χρέους
Το χρέος αυξήθηκε στην περιοχή από το 2019, καθώς οι εξαρτώμενες από τον τουρισμό οικονομίες επλήγησαν από το κλείσιμο των συνόρων λόγω COVID, το εμπόριο επλήγη από τις υλικοτεχνικές προκλήσεις της πανδημίας και τα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν ζημιές. Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι τα Φίτζι πρέπει επίσης να λάβουν επειγόντως μέτρα για τη μείωση του βάρους του χρέους τους.
Ο Stephen Ndegwa, διευθυντής χώρας της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Παπούα Νέα Γουινέα και τα νησιά του Ειρηνικού, δήλωσε ότι η μείωση του χρέους, η ενίσχυση των εσόδων και η βελτίωση της ποιότητας των κυβερνητικών δαπανών είναι κρίσιμοι τομείς που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι χώρες του Ειρηνικού.
Η έκθεση ανέφερε ότι η συνεχής πρόσβαση σε επιχορηγήσεις σύμφωνα με τις προ-πανδημικές τάσεις είναι επίσης απαραίτητη για την εξεύρεση επενδυτικών σχεδίων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική ανθεκτικότητα.
Οι κινήσεις
Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας συνιστά ότι, μαζί με τις αποτελεσματικότερες δαπάνες, η βελτίωση της είσπραξης φόρων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις του Ειρηνικού, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις συνεισφέρουν το δίκαιο μερίδιό τους στις οικονομίες της περιοχής.
Αναφέρει επίσης ότι οι χώρες του Ειρηνικού πρέπει να διαθέσουν περισσότερα κονδύλια για μέτρα κοινωνικής βοήθειας και προστασίας.
«Οι επενδύσεις αυτές θα βοηθήσουν στη μείωση της φτώχειας και της ανισότητας, ενώ παράλληλα θα στηρίξουν τις κοινότητες σε δύσκολες στιγμές, μεταξύ άλλων μετά από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα ή μεγάλους οικονομικούς κλυδωνισμούς, όπως αυτές που η περιοχή έζησε από την πανδημία COVID-19 και τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές στην Τόνγκα και το Βανουάτου», ανέφερε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις