Αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά, δέντρα, σίδερα και φερτά υλικά έχουν δημιουργήσει άμορφες μάζες υλικών. Οι καταστροφές τεράστιες μετά τις πλημμύρες στην επαρχία Εμίλια Ρομάνια στην Ιταλία.

Η γέφυρα κοντά στην Μπολόνια κατέρρευσε. «Η γέφυρα κατέρρευσε σήμερα στις 7 το πρωί. Η κόρη μου μένει στο Σαν Μαρτίνο και μου είπε να μην μετακινηθώ γιατί η γέφυρα έχει καταρρεύσει» λέει κάτοικος της περιοχής.

Μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου σε δεκάδες πόλεις υπέστη μεγάλες καταστροφές, μεταξύ αυτών και ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Μπολόνια με το Μιλάνο. Μεγάλες οι καταστροφές και στο σιδηροδρομικό δίκτυο της επαρχίας.

«Περιμέναμε ότι μετά τον κόκκινο συναγερμό ότι θα σηκωνόταν η στάθμη του ποταμού, όμως αντί να ξεχειλίσει σε 2 ή 3 σημεία υπερχείλισαν οι όχθες του και το νερό έφτασε χωρίς προειδοποίηση» εξηγεί ένας κάτοικος της Φαένζα.

Οι πλημμύρες έπληξαν 37 πόλεις και κοινότητες και έχουν καταγραφεί περίπου 120 κατολισθήσεις, ενώ τουλάχιστον 14.000 πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Δραματικές διασώσεις

Κλιμάκιο διασωστών απομάκρυνε με ελικόπτερο μία έγκυο γυναίκα από το πλημμυρισμένο σπίτι της. Ηλικιωμένοι δέχονται τις πρώτες βοήθειες από τα σωστικά συνεργεία.

Σωσίβιες λέμβοι επιστρατεύονται για να προσεγγιστούν τα πλημμυρισμένα σπίτι και να απεγκλωβιστούν όσοι δεν πρόλαβαν να φύγουν πριν αποκλειστούν από τα ορμητικά νερά.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους έχει ανέβει στους 14.

Τουλάχιστον δώδεκα ποταμοί υπερχείλισαν τις όχθες τους και διοχέτευσαν τεράστιους όγκους υδάτων μέσα στις πόλεις και βούλιαξαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών.

Τα φαινόμενα έχουν εξασθενίσει ωστόσο οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή των πολιτών καθώς όπως λένε,  η στάθμη των υδάτων των ποταμών συνεχίζει να αυξάνεται.

Η επαρχία Εμίλια Ρομάνια δέχθηκε το 50% της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης μέσα σε μόλις 36 ώρες.

«Έβγαζαν τους ανθρώπους με βάρκες και τα ελικόπτερα έφερναν φάρμακα»

«Δεν έχουμε ούτε ρεύμα, ούτε ίντερνετ. Έχουν γίνει πολλές κατολισθήσεις δίπλα στο σπίτι μας, το οποίο γέμισε λάσπες και νερά. Φύγαμε όσο το δυνατόν γρηγορότερο. Είναι αλήθεια ότι σε άλλα σπίτια τα νερά έφτασαν στον 1ο όροφο. Πήραν τον κόσμο με βάρκες για να τους σώσουν και έφερναν με ελικόπτερα φάρμακα και φαγητό» λέει η κυρία Ελένη Κουδούνα που ζει στη Φαένζα, περιγράφοντας το μέγεθος της καταστροφης.