Aερόβια άσκηση: Σώζει ζωές από γρίπη και πνευμονία
Τα οφέλη της φάνηκαν να ισχύουν ακόμη και αν τα άτομα ασκούνταν λιγότερο από το συνιστώμενο μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με νέα μελέτη
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
Η τακτική αερόβια άσκηση, γνωστή ως «cardio» (σε άπταιστα ελληνικά…) συνδέεται με σημαντικά μικρότερο κίνδυνο θανάτου από γρίπη ή πνευμονία. Τα οφέλη φαίνεται μάλιστα να ισχύουν ακόμη και όταν κάποιος ασκείται λιγότερο από την εβδομαδιαία σύσταση, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε online στο «British Journal of Sports Medicine».
«Ταβάνι» στα οφέλη
Ωστόσο, από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι υπάρχει ένα «ταβάνι» σε ό,τι αφορά τα οφέλη της αερόβιας άσκησης ενάντια στον θάνατο από γρίπη ή πνευμονία. Σχετικά μάλιστα με τις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, φάνηκε ότι η πολλή η άσκηση είναι πιθανό να… φάει τον αφέντη, καθώς μπορεί να συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από γρίπη ή πνευμονία.
Οι συστάσεις
Ποιες είναι όμως οι υπάρχουσες συστάσεις σε ό,τι αφορά την αερόβια άσκηση; Συστήνεται λοιπόν στους ενηλίκους να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα ή 75 λεπτά μεγάλης έντασης αερόβια άσκηση σε συνδυασμό με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης μέτριας ή μεγαλύτερης έντασης τουλάχιστον δύο φορές εβδομαδιαίως. Η αερόβια άσκηση περιλαμβάνει το γρήγορο, ζωηρό περπάτημα, το κολύμπι, το τρέξιμο, το ανέβασμα σε σκάλες. Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης περιλαμβάνουν βάρη και ιμάντες αντίστασης καθώς και ασκήσεις όπως βαθιά καθίσματα, προβολές, πιέσεις κορμού (καλλισθενική γυμναστική) καθώς και τη «βαριά» κηπουρική.
Η μελέτη
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ερευνητές βασίστηκαν σε στοιχεία που αφορούσαν 577.909 ενηλίκους οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στην αμερικανική National Health Interview Survey (NHIS) μεταξύ του 1998 και του 2018.
Οι συμμετέχοντες είχαν ερωτηθεί πόσο συχνά έκαναν αερόβια άσκηση καθώς και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Προσδιορίστηκαν πέντε επίπεδα φυσικής δραστηριότητας:κάτω από 10 λεπτά την εβδομάδα, 10-149 λεπτά, 150-300 λεπτά, 301-600 λεπτά και περισσότερα από 600 λεπτά την εβδομάδα μέτριας ως μεγάλης έντασης αερόβια άσκηση. Παράλληλα προσδιορίστηκαν λιγότερες από 2, 2, 3, 4-6 και 7 ή περισσότερες συνεδρίες ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης την εβδομάδα.
Οι μισοί δεν άγγιζαν τους στόχους
Οι μισοί συμμετέχοντες (50,5%) δεν άγγιζαν κανέναν από τους δύο στόχους. Το ένα τρίτο (34%) δεν έκανε καθόλου αερόβια άσκηση ενώ περισσότερα από τα τρία τέταρτα (78%) ανέφεραν ότι έκαναν λιγότερες από δύο φορές την εβδομάδα ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.
Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης εννέα ετών, 81.431 συμμετέχοντες πέθαναν εκ των οποίων 1.516 εξαιτίας γρίπης ή πνευμονίας.
Μείωση του κινδύνου θανάτου
Η ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα που πληρούσαν και τους δύο εβδομαδιαίους στόχους άσκησης (τόσο αερόβιας όσο και μυϊκής ενδυνάμωσης) είχαν 48% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από γρίπη ή πνευμονία σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν πληρούσαν κανέναν από τους δύο στόχους – το αποτέλεσμα προέκυψε αφού ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο θανάτου.
Ακόμη όμως και τα άτομα που πληρούσαν αποκλειστικώς τον στόχο της αερόβιας άσκησης είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από γρίπη ή πνευμονία – συγκεκριμένα κατά 36%. Οσο για τα άτομα που πληρούσαν μόνο τον στόχο της μυϊκής ενδυνάμωσης σε αυτά δεν φάνηκε να υπάρχει σύνδεση με μείωση του κινδύνου θανάτου.
Η σύνδεση με την… ποσότητα της άσκησης
Σε ό,τι αφορούσε την… ποσότητα της άσκησης, οι συμμετέχοντες που έκαναν 10-149 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα είχαν 21% μικρότερο κίνδυνο θανάτου. Οσοι έκαναν 150-300 λεπτά την εβδομάδα 41% μικρότερο κίνδυνο θανάτου και όσοι έκαναν 301-600 λεπτά την εβδομάδα 50% μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους δεν έκαναν καθόλου αερόβια άσκηση. Ωστόσο δεν υπήρχαν επιπλέον οφέλη για τα άτομα που έκαναν περισσότερα από 600 λεπτά αερόβιας άσκησης εβδομαδιαίως.
Οφέλη και με «ανεπαρκή» άσκηση
«Παρότι τα 10-150 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα χαρακτηρίζονται ως ανεπαρκή καθώς είναι λιγότερα από τα συνιστώμενα, μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία σε σύγκριση με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας» γράφουν οι ερευνητές.
Η πολλή μυϊκή ενδυνάμωση… τρώει τον αφέντη
Σχετικά με τη μυϊκή ενδυνάμωση, τα άτομα που πληρούσαν τον στόχο των 2 συνεδριών την εβδομάδα είχαν 47% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από γρίπη ή πνευμονία σε σύγκριση με όσα έκαναν λιγότερες από δύο φορές την εβδομάδα. Ωστόσο όσα άτομα το… παράκαναν, έκαναν δηλαδή πάνω από επτά συνεδρίες την εβδομάδα, αντιμετώπιζαν αυξημένο κατά 41% κίνδυνο θανάτου από γρίπη ή πνευμονία.
Οι περιορισμοί
Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι η μελέτη αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης και ως τέτοια δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίου -αιτιατού. Παρά ταύτα οι ερευνητές καταλήγουν αναφέροντας ότι «οι προσπάθειες για μείωση της θνητότητας από πνευμονία και γρίπη στους ενηλίκους θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στην αύξηση της αερόβιας δραστηριότητας καθώς και στην επίτευξη του στόχου για ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης δύο φορές εβδομαδιαίως».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις