Κατασκεύσαν σπίτι από… χρησιμοποιημένες πάνες!
Οι ανακυκλωμένες πάνες αντικατέστησαν ποσοστό της άμμου που χρησιμοποιείται στο μπετόν προσφέροντας μια οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον λύση για το χτίσιμο ενός σπιτιού!
Όποιος έχει γίνει γονιός έχει σίγουρα αλλάξει χιλιάδες πάνες στο μωρό του. Προφανώς κανένας γονιός δεν είχε σκεφτεί όμως μέχρι σήμερα ότι οι χρησιμοποιημένες πάνες τις οποίες πετά καθημερινά… κλείνοντας τη μύτη του μπορούν να αποτελέσουν βασικό υλικό για το χτίσιμο ενός σπιτιού!
Κατασκευή σπιτιών χαμηλού κόστους
Και όμως αυτό έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Kitakyushu στην Ιαπωνία. Ουσιαστικώς οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν νέο τύπο υλικού το οποίο περιέχει ανακυκλωμένες πάνες, όπως ανέφεραν στην επιθεώρηση «Scientific Reports». Εκτιμούν ότι το υλικό αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο για την κατασκευή σπιτιών χαμηλού κόστους σε χώρες μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος.
Τα πλεονεκτήματα
Το νέο εύρημα συνδέεται με δύο βασικά πλεονεκτήματα: καταρχάς σώζει το περιβάλλον καθώς οι πάνες δεν απορρίπτονται αλλά ανακυκλώνονται ώστε να έχουν άλλη χρήση. Κατά δεύτερον η χρήση του υλικού που προέρχεται από πάνες συμβάλλει στο να μειώνεται κατά 8% η ποσότητα άμμου που περιέχεται στο μπετόν το οποίο χρησιμοποιείται στις κατασκευές. Σε γενικό πλαίσιο λοιπόν, πρόκειται για μια φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση κατασκευής σπιτιών.
Περί τις 30 με 40 δισεκατομμύρια πάνες πετιούνται κάθε χρόνο μόνο στη Βόρεια Αμερική. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες πάνες περιέχουν πλαστικά υλικά δεν διασπώνται εύκολα, επιβαρύνοντας το περιβάλλον (που τόσο πάσχει εξαιτίας μας ούτως ή άλλως).
Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ερευνητές στην Ιαπωνία αποφάσισαν να ασχοληθούν με τις… πάνες προκειμένου να λύσουν το οικιστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι χωρών με χαμηλό εισόδημα όπως η Ινδονησία.
Η διαδικασία δημιουργίας του υλικού από πάνες
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι χρησιμοποιημένες πάνες… πλένονται προτού χρησιμοποιηθούν ξανά για τη δημιουργία του υλικού. Στη συνέχεια τεμαχίζονται σε μικρά κομμάτια και αναμειγνύονται σε διαφορετικές αναλογίες με τσιμέντο, χαλίκι, άμμο και νερό.
Αντικατάσταση της άμμου
Μετά από επεξεργασία 28 ημερών τα τούβλα που περιείχαν… πάνες σε διαφορετικές αναλογίες δοκιμάστηκαν για την αντοχή και τη διάρκειά τους από τους ερευνητές. Με βάση τα αποτελέσματα, οι πάνες μπορούν να αντικαταστήσουν ως και το 10% της άμμου που χρησιμοποιείται στο μπετόν με το οποίο χτίζονται οι κολώνες και τα δοκάρια ενός τριώροφου σπιτιού. Οταν δε πρόκειται για σπίτι ενός ορόφου μπορούν να αντικαταστήσουν ως και το 27% της άμμου που χρησιμοποιείται στο μπετόν. Την ίδια στιγμή μπορούν να αντικαταστήσουν το 40% της άμμου που χρειάζεται για να χτιστούν οι τοίχοι. Συνολικά οι ανακυκλωμένες πάνες μπορούν να αντικαταστήσουν ως και το 8% της άμμου που χρειάζεται για την κατασκευή ενός ολόκληρου μονώροφου σπιτιού.
Επιπρόσθετο όφελος για το περιβάλλον
Η νέα μέθοδος μπορεί να έχει ένα επιπρόσθετο όφελος για το περιβάλλον: προσφέρει μια βιώσιμη λύση στην παγκόσμια έλλειψη άμμου! Ναι πράγματι, η άμμος της παραλίας είναι o δεύτερος πλέον χρησιμοποιούμενος πόρος μετά το νερό. Χωρίς την άμμο, οι πλημμύρες και οι καταιγίδες μπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνες και φονικές για τους ανθρώπους. Ιδού λοιπόν πόσα καλά μπορεί να προσφέρει μια χρησιμοποιημένη πάνα!
- 100 χρόνια διαβατήριο – Ποιο είναι το ισχυρότερο στον κόσμο
- Γάζα: Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα, 88 νεκροί μέσα σε 24 ώρες από επιθέσεις του Ισραήλ – Τι λένε οι IDF
- Φάμελλος: Ο Κώστας Σημίτης συνέδεσε το όνομά του με κρίσιμες στιγμές της χώρας μας
- Λίβερπουλ: «Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να γίνει το ματς με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ»
- Η νεώριμη Τζέιν Φόντα κάνει καθημερινά την ίδια γυμναστική που έκανε πάντα (με μία διαφορά)
- Κώστας Σημίτης: Την Πέμπτη στη Μητρόπολη η κηδεία του