Τσίπρας: Δεν είναι φασίστες όλοι όσοι ψήφισαν Χρυσή Αυγή
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «οι νέοι και οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών». Η ατάκα του Κουτσούμπα που χρησιμοποίησε.
- Στα δικαστήρια η 30χρονη που συνελήφθη για την έκρηξη στο διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους
- Επαναστατικός 3D βιοεκτυπωτής εκτυπώνει ανθρώπινους ιστούς «κατ’εικόνα και καθ’ομοίωσιν»
- Η Κέιτ Μίντλετον όπως δεν την έχετε ξαναδεί- Η φωτογραφία της από τα χρόνια που φοιτούσε στο στο St. Andrews
- Γεραπετρίτης στη Χουριέτ: Όραμά μου μια γειτονιά μακράς ειρήνης και ευημερίας μεταξύ των λαών μας
«Ο ελληνικός λαός θα έχει την ευκαιρία να κρίνει και να πάρει μια κρίσιμη απόφαση για τη ζωή του», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τις εκλογές της Κυριακής, τονίζοντας πως «οι νέοι και οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών». Παράλληλα, επέμεινε ότι πρέπει «προσεγγίσουμε όσους παρασύρθηκαν και ψήφισαν Χρυσή Αυγή», αφού δεν είναι όλοι όσοι την ψήφισαν φασίστες.
Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό μας» του Σκάι, ο κ. Τσίπρας, σχολίασε την υπόθεση Κατρούγκαλου, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην υπουργός έκανε ένα λάθος και είναι εκτός εκλογικής μάχης, ενώ ο κ.Καραμανλής «των Τεμπών» είναι εντός. Ερωτηθείς σχετικά με την κριτική που ασκήθηκε στον Διονύση Σαββόπουλο για το γεγονός ότι τάχθηκε υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ, είπε «μόνο αγάπη για τον Διονύση Σαββόπουλο, έχει δικαίωμα να λέει την άποψή του».
Δεν είναι φασίστες όλοι όσοι ψήφισαν Χρυσή Αυγή
Ειδικότερα σχετικά με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής ο κ. Τσίπρας σημείωσε:
«Ο ρόλος μου ως προοδευτικός πολιτικός, είναι να να ανοίγω δρόμους και μυαλά αν μπορώ. Πολύ σπέκουλα έχει πέσει. Οι 600.000 άνθρωποι που ψήφισαν Χρυσή Αυγή, τους θεωρούμε όλους φασίστες; Υπάρχουν οι φασίστες, και υπάρχουν και οι λαϊκοί άνθρωποι που για κάποιους λόγους (με ευθύνη και του πολιτικού συστήματος) ψήφισαν εκεί. Πρέπει να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους που κάποτε ψήφισαν Χρυσή Αυγή, που παρασύρθηκαν. Η ψήφος στη ΧΑ είναι και θέμα άγνοιας, αντίδρασης, ή και αντίληψης ότι ήταν αντισυστημική αυτή η ψήφος. Ομως δεν είναι αντισυστημική. Ο φασισμός δεν ήταν ποτέ αντισυστημικός», είπε και αναφέρθηκε στη Γερμανία του Χίτλερ, όπου ο φασισμός ήταν η πιο συστημική δύναμη.
«Στη Γαλλία, η Λεπέν έχει 40% και έχει πάρει ψηφοφόρους από την αριστερά. Τι θα πούμε; Ότι δεν πρέπει η Αριστερά να τους κερδίσει πίσω;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η σύγκρουση της αριστεράς με τον φασισμό είναι βαθιά ιδεολογική, όμως δεν θα είμαστε ανόητοι να θεωρήσουμε ότι οι άνθρωποι που κάποια στιγμή ψήφισαν ΧΑ, είναι όλοι φασίστες» συνέχισε εξαπολύοντας βέλη και στο ΚΚΕ. «Ακουσα και τον κ. Κουτσούμπα να λέει τέτοια πράγματα ( σ.σ για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής) και το θεωρώ αδιανόητο».
Σχετικά με την ανάκαμψη της ακροδεξιάς, ο κ. Τσίπρας, σημείωσε ότι «μεγάλη ευθύνη έχει και η μετατόπιση της κεντροδεξιάς στην ρητορική της ακροδεξιάς. Όταν υιοθετείς ως κόμμα εξουσίας, η ΝΔ, τη ρητορική του μίσους, όταν κάνεις φετίχ τον φράχτη, όταν παίρνεις στο εσωτερικό σου στελέχη της ακροδεξιάς, δεν μπορείς να λες ότι φουσκώνει η ακροδεξιά».
«Πριν 15 χρόνια επί Κώστα Καραμανλή ούτε που θα διανοούμασταν ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Βορίδης θα ήταν κεντρικά στελέχη στη ΝΔ», πρόσθεσε.
Για Κατρούγκαλο – «Αυτοί είμαστε»
Ο κ. Τσίπρας, μίλησε και για την υπόθεση του Γιώργου Κατρούγκαλου, τονίζοντας πως «στην πολιτική πρέπει να παίρνεις και δυσάρεστες αποφάσεις. Είμαι αποφασισμένος να τηρήσω κατά γράμμα το συμβόλαιο αλλαγής», πρόσθεσε και συνέχισε: «Ο Κατρούγκαλος που έκανε ένα λάθος είναι εκτός, ο Καραμανλής των Τεμπών είναι εντός. Αυτοί είμαστε, που λέει και ο Κουτσούμπας, συγκρίνετέ μας».
Τι έλεγε στα διαλείμματα του ντιμπέιτ με τον Μητσοτάκη
Ερωτηθείς για τις επιθέσεις στον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας είπε: «Με τον κ. Μητσοτάκη δεν είμαστε φίλοι, είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι. Κάνω πολιτική κριτική. Δεν έχω πει ότι είναι σκράπας, λέω ότι είναι ένας πολιτικός που τα βρήκε πιο εύκολα στη ζωή του. Δεν βρίσκεται εκεί που βρίσκεται μόνο λόγω της προσπάθειάς του. Έχει έλλειψη ενσυναίσθησης. Πρέπει αυτός που σε κυβερνάει να έχει κάποια χαρακτηριστικά. Η φιλελεύθερη αντίληψη λέει ότι το κράτος πρέπει να διακοσμητικό. Το νερό δεν μπορεί να είναι ιδιωτικό. Τι να λέω τι γκόμενος είσαι εσύ; Η πολιτική αντιπαράθεση είναι καλύτερη από τη δεκαετία του ’80. Υπήρχε μεγάλη ένταση. Έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά έχουμε ένα πολιτικό πολιτισμό».
«Στην προσωπική μας σχέση θα πούμε και μια καλημέρα. Στο debate, κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας, συζητούσαμε. Δεν είναι εχθρός μου. Μου είπε ότι ήταν καλή η συνέντευξη που έδωσα στην κ. Μπάρκα. Του είπα, εντάξει σε αντέγραψα, εσύ πήγες πρώτος σε τέτοιες εκπομπές, στο πιστώνω».
Metoo
«Αυτό ήρθε από το εξωτερικό και εξαπλώθηκε στη χώρα μας. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να καταγγέλλουν την κακοποίηση. Πάντα υπήρχαν, απλά διαμορφώθηκε ένα θετικό κλίμα ώστε να βγουν οι γυναίκες να μιλήσουν. Το μετά είναι ένα θέμα. Αν μετανιώσεις που μίλησες. Εμείς ξεκινήσαμε και το συνέχισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ειδικά γραφεία που να μπορούν να μιλήσουν σε γυναίκες αστυνομικούς για τα όσα έχουν περάσει. Εισαγάγαμε στους ποινικούς κώδικες ότι πρέπει να υπάρχει η συναίνεση για μία επαφή. Μέχρι πρότινος έπρεπε να αποδείξει στο δικαστήριο τα πειστήρια του βιασμού τους. Τώρα αρκεί να αποδείξει ότι δεν συναίνεσε. Δεν φτάνουν αυτές οι τομές. Πρέπει οι γυναίκες να αισθάνονται ασφάλεια να μιλήσουν και να αποδίδεται ταχύτατα η δικαιοσύνη. Η ελληνική κοινωνία διαμορφώνει μια διαφορετική κουλτούρα και αυτό είναι θετικό. Πρέπει να διαπαιδαγωγείται ο κόσμος σε αυτό. Είμαι πατέρας 2 αγοριών και μπορώ να μιλήσω στα παιδιά μου γι’ αυτό. Είναι πολύ σημαντικό. Είχαμε 54 περιστατικά. Είναι τρομακτικό νούμερο. Γι’ αυτό λέγαμε ότι πρέπει να καθιερωθεί ο όρος γυναικοκτονία».
ΛΟΑΤΚΙ
«Νομίζω η ελληνική κοινωνία έχει κάνει πολλά βήματα. Αλλάζει το κλίμα. Δεν μπορεί το κράτος να ορίζει ποιον άνθρωπο θα αγαπά. Δεν μπορεί να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα τα ομόφυλα ζευγάρια. Κάναμε το σύμφωνο συμβίωσης και η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Ο κ. Μητσοτάκης που δηλώνει φιλελεύθερος έλεγε για εξωγήινους. Δεν πρέπει να φοβόμαστε το πολιτικό κόστος. Το επόμενο βήμα θα είναι η αναγνώριση γάμου για οποίον αγαπάει ο καθένας. Θα δώσουμε τη δυνατότητα να μπορούν να παντρευτούν. Τα παιδιά χρειάζονται μόνο αγάπη. Λένε κάποιοι ότι δεν είναι τώρα η ώρα για την υιοθεσία. Ποτέ δεν είναι. Πρέπει η πολιτεία να κάνει βήματα μπροστά. Υπάρχουν αντιδράσεις για πολλές τέτοιες τομές. Για το γονέας α’ και γονέας β’ δεν είναι αφύσικο να ζει ένα παιδί με ένα ζευγάρι του ίδιου φύλου».
Για τους νέους ψηφοφόρους
Για τους νέους ψηφοφόρους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι ο κ. Τσίπρας, τόνισε την ανάγκη «να επικοινωνήσουμε με αυτή τη γενιά, να κατανοήσουμε ότι είναι η πρώτη γενιά που αισθάνεται ότι θα ζήσει χειρότερα από τις προηγούμενες. Στις νέες γενιές ακόμη και οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν μπροστά» είπε και τόνισε ότι:
«Ο ελληνικός λαός θα έχει την ευκαιρία να κρίνει και να πάρει μια κρίσιμη απόφαση για τη ζωή του. Οι νέοι και οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις