Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ψηφίζοντας Σάββατο πριν απ’ τον τελικό

Ψηφίζοντας Σάββατο πριν απ’ τον τελικό

Πώς προνοητικοί οπαδοί του Ολυμπιακού οργανώθηκαν ώστε να συνδυάσουν κάλπες με final-4 στη Λιθουανία

Ο Γιώργος, που με παρακάλεσε να μη γράψω το επίθετό του στο όνομα της γνωριμίας μας που έγινε περισσότερα από δέκα χρόνια πριν, είναι ο ένας από τους περίπου 60 οπαδούς του Ολυμπιακού που αναμένεται την επόμενη Κυριακή στο μακρινό Κάουνας να συνδυάσουν ψήφο στις εκλογές και υποστήριξη της ομάδας μπάσκετ του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Ο Γιώργος είναι από χθες στο Κάουνας. Ομολογώ ότι ποτέ μου δεν κατάλαβα αν αγαπάει πιο πολύ τον Ολυμπιακό ή το μπάσκετ – το βέβαιο είναι ότι τα αγαπάει και τα δύο σε υπερθετικό βαθμό. Αυτό όμως που ποτέ μου δεν περίμενα είναι ότι θα φρόντιζε να βρει τρόπο και να ψηφίσει στις εθνικές εκλογές της Κυριακής όντας τόσο μακριά.

Πώς το κατάφερε; Οπως μου είπε ένας φίλος του δικηγόρος, που θα είναι κι αυτός ένας από τους περίπου 4.000 οπαδούς του Ολυμπιακού που θα βρεθούν στη Λιθουανία, τον ενημέρωσε για τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση στο Gov.gr για να ζητήσουν τη μεταφορά των εκλογικών τους δικαιωμάτων στο Κάουνας: είχαν το περιθώριο να το κάνουν μέχρι τις 4 Μαΐου κι επειδή είχαν την πίστη πως ο Ολυμπιακός θα προκριθεί είχαν οργανώσει τις λεπτομέρειες του ταξιδιού τους πολύ νωρίτερα. Μεταξύ αυτών ήταν και το να ζητήσουν εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους του Κάουνας. Θα ψηφίσουν μάλιστα Σάββατο κι όχι Κυριακή.

Με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε για να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν οι Ελληνες του εξωτερικού το σχετικό δικαίωμα δίνεται και στους Ελληνες που απλώς ταξιδεύουν χωρίς να είναι μόνιμοι κάτοικοι στην πόλη που επιθυμούν να ψηφίσουν. Ο νόμος 4648/2019, στο άρθρο 2 προβλέπει ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού είναι οι εκλογείς να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια: α) να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της ελληνικής επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής, β) να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος».

Και φυσικά να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αυτό είναι αντικειμενικά πιο δύσκολο για όποιον ζει στο εξωτερικό (ειδικά η απόδειξη ότι τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια έχεις ζήσει τουλάχιστον δύο στην Ελλάδα δεν είναι κάτι απλό), παρά για τον ταξιδιώτη. Για αυτό στη Λιθουανία π.χ. την επόμενη Κυριακή οι ταξιδιώτες οπαδοί του Ολυμπιακού που θα ψηφίσουν, μπορεί να είναι τελικά περισσότεροι από τους μόνιμους Ελληνες κατοίκους στη χώρα. Αυτό γίνεται κατανοητό κι από τα στοιχεία που έγιναν γνωστά από την ελληνική πρεσβεία στην οποία υπήρξε η σύνταξη των σχετικών εκλογικών καταλόγων. Κάλπες θα στηθούν στην ελληνική πρεσβεία που είναι στο Βίλνιους δηλαδή στην πρωτεύουσα της χώρας και στο ελληνικό προξενείο που είναι στο Κάουνας, δηλαδή στην έδρα του Final-4 της Ευρωλίγκας.

Στο Κάουνας θα ψηφίσουν κατά βάση οπαδοί του Ολυμπιακού που έχουν ταξιδέψει: οι εγγεγραμμένοι είναι 51. Στο Βίλνιους οι εγγεγραμμένοι είναι περισσότεροι, δηλαδή 68, και μεταξύ τους είναι όλοι οι Ελληνες που δουλεύουν στην πρεσβεία. Μεταξύ αυτών των 68 όμως είναι και κάποιοι οπαδοί του Ολυμπιακού που έκαναν το ταξίδι και επειδή δεν βρήκαν δωμάτιο στο Κάουνας (όπου όλα είναι πανάκριβα…) θα μείνουν στο Βίλνιους.

Δυτική χώρα;

Ο Γιώργος μου είπε ότι το ξενοδοχείο θα διευκολύνει τους Ελληνες που θέλουν να πάνε στο προξενείο να ψηφίσουν δίνοντάς τους ένα βαν με οδηγό. Τους ρώτησαν μόνο πώς γίνεται να μην μπορούν να ψηφίσουν μέσω Ιnternet, «ενώ ζουν σε μια δυτική χώρα». Αιτιολόγησε την παράκληση να μη γράψω το επίθετό του γιατί οι φίλοι του «θα τον κορόιδευαν για τη σπουδή του να βρει τρόπο να ψηφίσει». Αντιθέτως οι ίδιοι τον ζηλεύουν γιατί θα είναι κοντά στον Ολυμπιακό. Τον καθησύχασα ότι δεν θα το κάνω. Κυρίως γιατί τον ζηλεύω κι εγώ. Οχι φυσικά γιατί θα ψηφίσει στο Κάουνας…

Sports in

«Κλείνουν» τα πρώτα φιλικά στον Άρη

Οι κιτρινόμαυροι αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να ανακοινώσουν τρία ή τέσσερα παιχνίδια προετοιμασίας, που θα διεξαχθούν στην Ολλανδία, κατά το διάστημα του βασικού σταδίου της προετοιμασίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024