Μουρίνιο και Γκουαρντιόλα ή… φωτιά και μετάξι
Οι διαφορετικοί δρόμοι προς την επιτυχία των Μουρίνιο και Γκουαρντιόλα και η αέναη αντιπαράθεσή τους
Μόνα Λίζα ή Δαβίδ; Αίμα και άμμος ή ποδοσφαιρικό μετάξι; Η ιταλική Αναγέννηση χαρακτηρίστηκε από την ιδιοφυΐα και τη μεγάλη αντιπαλότητα δύο θεών της τέχνης, του Λεονάρντο ντα Βίντσι και του Μιχαήλ Αγγέλου. Στην ποδοσφαιρική Αναγέννηση του 21ου αιώνα δεν υπάρχει μεγαλύτερη αντιπαράθεση από αυτήν του Ζοζέ Μουρίνιο με τον Πεπ Γκουαρντιόλα.
Ακόμα και όταν βρίσκονται 1.700 χιλιόμετρα μακριά ο ένας από τον άλλον καταφέρνουν με έναν μαγικό τρόπο να μιλά όλος ο κόσμος γι’ αυτούς, να δημιουργούν αντιπαραθέσεις μέσα από την αντιφατικότητα του έργου τους.
Από το 2008 όταν ο Γκουαρντιόλα ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα μέχρι και σήμερα, οι άλλοτε φίλοι καταφέρνουν να διχάζουν με τη φιλοσοφία τους, τις κόντρες τους, τον χαρακτήρα και τις επιτυχίες τους.
Με διαφορά 24 ωρών ο φιλόσοφος Γκουαρντιόλα και εκρηκτικός Μουρίνιο προκρίθηκαν σε ευρωπαϊκούς τελικούς ακολουθώντας τους διαφορετικούς δρόμους που μας έχουν συνηθίσει. Ο Καταλανός οδήγησε τη Σίτι στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ παράγοντας ποδοσφαιρικό υπερθέαμα ενώ ο άλλοτε Special One ηγήθηκε της Ρόμα στον δεύτερο συνεχόμενο ευρωπαϊκό της τελικό, αυτή τη φορά στο Γιουρόπα Λιγκ, στηριζόμενος στο γνωστό αντιποδόσφαιρο του.
Οι θαυμαστές τους δεν έχασαν την ευκαιρία να διασταυρώσουν τα ξίφη τους καταθέτοντας τα επιχειρήματά τους για το ποιος είναι ο κορυφαίος. Οι ουδέτεροι συνεχίζουν να απολαμβάνουν την αέναη κόντρα τους που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2009 σε ένα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ. Εκτοτε κύλησε πολύ νερό κάτω από τη γέφυρα, με δηλώσεις σωστές μαχαιριές, αμφιλεγόμενες νίκες και 25 μεταξύ τους αναμετρήσεις (12-7 οι νίκες για τον Πεπ) που αποτελούν ρεκόρ στην καριέρα και των δύο.
Η αντιπαράθεση του Ζοζέ με τον Πεπ έχει τις ρίζες της στην αντιπάθεια που νοιώθει ο Πορτογάλος για την Μπαρτσελόνα στην οποία εργάστηκε στα νεανικά του χρόνια ως διερμηνέας του Μπόμπι Ρόμπσον. Εκεί γνώρισε και τον τότε ποδοσφαιριστή Γκουαρντιόλα με τον οποίον έγιναν φίλοι.
Από το 2005
Τα θεμέλια της άκρατης αντιπαράθεσης τοποθετήθηκαν στον αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Τσέλσι, που διεξήχθη στις 23 Φεβρουαρίου 2005, στο Καμπ Νου.
Ο Μουρίνιο ήταν ο Special One. Ο διασημότερος προπονητής του κόσμου. Το 2003 είχε κατακτήσει το Κύπελλο UEFA με την Πόρτο και έναν χρόνο μετά το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ρόμαν Αμπραμόβιτς που ήταν φρέσκος ακόμα στην Τσέλσι και σκόρπαγε τα εκατομμύρια σαν μαρουλόφυλλα έλουσε με χρυσάφι τον Μουρίνιο και τον έφερε στην Τσέλσι. Εκεί είπε την περίφημη ατάκα «Special One» όταν αυτοσυστήθηκε στον βρετανικό Τύπο. Το είπε και το ένοιωθε. Όταν λοιπόν βρέθηκε αντίπαλος της Μπάρτσα και η Τσέλσι ηττήθηκε με 2-1 κατηγόρησε τον προπονητή των Μπλαουγκράνα Φρανκ Ράικαρντ πως στο ημίχρονο πήγε στα αποδυτήρια των διαιτητών για να μιλήσει με τον σουηδό ρέφερι Αντερς Φρισκ αφήνοντας υπονοούμενα για ευνοϊκή μεταχείριση των γηπεδούχων. Ο Φρισκ που έχει έξι παιδιά, άρχισε να δέχεται απειλητικά μηνύματα για τη ζωή του και δύο εβδομάδες αργότερα αποχώρησε από τη διαιτησία. Μέγα σκάνδαλο. Ο Μουρίνιο ήταν πια το κόκκινο πανί της Μπαρτσελόνα. Ο σπόρος της αντιπαράθεσης με τον Γκουαρντιόλα μόλις είχε πέσει εν αγνοία του Καταλανού.
Το πρώτο επεισόδιο των δύο ανδρών γράφτηκε τη σεζόν 2009/2010. Ο Πεπ είχε αντικαταστήσει τον Μουρίνιο ως ο κορυφαίος προπονητής με την άνευ προηγουμένου επιτυχία του να οδηγήσει την Μπάρτσα στην κατάκτηση έξι τίτλων στην παρθενική του χρονιά ως πρώτος προπονητής. Η δεύτερη προσπάθειά του να σαρώσει στη λεωφόρο της δόξας έπεσε πάνω στην Ιντερ του…Μουρίνιο .Ηττήθηκε με δραματικό τρόπο και ο Πορτογάλος έγινε ξανά Special One. Η Ρεάλ τον έφερε στον Σαντιάγο Μπερναμπέου και οι σελίδες της αντιπαράθεσης δεν προλάβαιναν να γεμίζουν βιβλία.
Επικές νίκες όπως το 5-0 της Μπάρτσα στο πρώτο μεταξύ τους clasico, η επίθεση του Μουρίνιο στον βοηθό του Γκουαρντιόλα Τίτο Βιλανόβα βάζοντας το δάκτυλό του στο μάτι του άτυχου Καταλανού και η περίφημη δήλωση του Πεπ «σ’ αυτό το δωμάτιο, ο Μουρίνιο είναι το γαμ.. αφεντικό. Δεν θέλω να τον αντιμετωπίσω εδώ…υπάρχει όμως και ένα παιχνίδι», έχουν γράψει ιστορία.
Ο Μακιαβέλι και το στύλ
Η μεγαλύτερή τους αντιπαράθεση ωστόσο αφορά την προσέγγιση της επιτυχίας. Ο Μουρίνιο προτιμά τον μακιαβελικό τρόπο, την «ανοιχτή επέμβαση», το καυτό αίμα. Στον Πεπ δεν αρκεί να νικά, θέλει να το κάνει με στυλ. Ποδοσφαιρικό τέκνο του Γιόχαν Κρόιφ, στην αρχή υιοθέτησε τις αρχές του με το τίκα τάκα και στη συνέχεια τις εξέλιξε πρώτα στην Μπάγερν και στη συνέχεια στη Μάντσεστερ Σίτι. Ατσάλι εναντίον μεταξιού. Το αποτέλεσμα ωστόσο είναι ισόπαλο. Το Ιερό Δισκοπότηρο, το Τσάμπιονς Λιγκ το έχουν κατακτήσει από δύο φορές. Ο Ζοζέ με Πόρτο και Ιντερ και ο Πεπ με την Μπάρτσα. Στις αυτοαναφορές του ο Μουρίνιο λέει πως ουδέποτε ευνοήθηκε από τη διαιτησία στις μεγάλες του επιτυχίες σε αντίθεση με τον αντίπαλό του. Η τελευταία αιχμή του Γκουαρντιόλα είχε σχέση με το «class». «Δεν μπορείς να το αγοράσεις», του διαμηνύσει.
Στις 31 Μαΐου στην «Αρένα του Πούσκας» στη Βουδαπέστη και δέκα ημέρες αργότερα στο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, Μουρίνιο και Γκουαρντιόλα θα βρεθούν αντίπαλοι αντίστοιχα με την άχαστη σε τελικούς Γιουρόπα Λιγκ Σεβίλλη και τη διψασμένη για διάκριση Ιντερ αλλά και με την ίδια την ιστορία τους που κατά παράδοξο τρόπο συνεχίζει να συνδέεται έστω και εξ’ αποστάσεως.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις