Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Παίκτης της Φλαμένγκο εμπλέκεται στα στημένα της Βραζιλίας!

Παίκτης της Φλαμένγκο εμπλέκεται στα στημένα της Βραζιλίας!

«Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου» αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ

Τεράστιες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο των στημένων αγώνων στη Βραζιλία.

Ο Luís Felipe de Castro, ένας από τους εμπλεκόμενους που συνελήφθη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Πέναλτι» του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως της Πολιτείας της Γκοϊάς προσπάθησε στις 23 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, να πείσει τον αμυντικό Kevin Lomónaco, της Μπραγκαντίνο (είχε ήδη μετά από αντίστοιχη προτροπή πάρει κίτρινη στο Brasileirão του 2022) να κάνει πέναλτι στον επόμενο αγώνα του Πρωταθλήματος Paulista. Αν το έκανε θα έπαιρνε 38.000 ευρώ.

Και όχι μόνο.

«Αύριο έχουμε έναν παίκτη από τη Φλαμένγκο. Πρέπει λοιπόν να κάνεις έτσι ώστε να κερδίζουν όλοι», έγραψε στο μήνυμα προς τον παίκτη ο Λουίς Φελίπε, ανακατεύοντας λέξεις στα πορτογαλικά και στα ισπανικά, αφού ο Λομονάκο είναι Αργεντινός. «Αν το κάνεις, αδερφέ, σίγουρα θα σου πληρώσουμε την αξία του πέναλτι και επίσης όσα σου χρωστάω», συμπλήρωσε.

Σε αυτό το απόσπασμα στις συνομιλίες εμφανίζεται η Φλαμένγκο, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει κανέναν εμπλεκόμενο παίκτη, ούτε καν αναφέρεται στην έρευνα κατά της μαφίας των στοιχημάτων.

Το νομικό τμήμα του συλλόγου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «το θέμα αφορά την Εισαγγελία του Γκοϊάς. Η Φλαμένγκο δεν γνωρίζει το παραμικρό, αλλά έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους αθλητές της.

Η Φλαμένγκο πραγματοποιεί πάντα εκπαιδευτικές ενέργειες και συνεργάζεται έτσι ώστε να μην συμβούν ποτέ καταστάσεις όπως αυτές που αναφέρονται στην έρευνα».

Ο Κέβιν Λομονάκο είναι ένας από τους παίκτες που ερευνήθηκαν και ομολόγησε ότι συμμετείχε στο σχέδιο. Eκανε συμφωνία με τις Αρχές και δεν συνελήφθη. Σύμφωνα με τις έρευνες, έλαβε 5600 ευρώ για να πάρει κίτρινη κάρτα στον αγώνα μεταξύ Bragantino και América-MG, για το Brasileirão 2022, στις 5 Νοεμβρίου.

Ο παίκτης, ωστόσο είχε λαμβάνειν και παλαιότερη δόση 7500 ευρώ η οποία δεν πληρώθηκε ποτέ από τη συμμορία.

Το θέμα με τα στημμένα στη Βραζιλία έχει φτάσει ως τη Βουλή.

Η έρευνα του Κογκρέσου θα διαρκέσει τουλάχιστον 120 ημέρες και θα προχωρήσει σε εξέταση και έρευνα σε παίκτες, στελέχη εταιρειών αθλητικών στοιχημάτων και στελέχη συλλόγων.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας και το γραφείο του εισαγγελέα της πολιτείας Γκοϊάς συνδράμουν στην υπόθεση.

Οι 34 βουλευτές που θα συμμετάσχουν στην εξεταστική θα συναντηθούν εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και θα ψηφίσουν για την επόμενες κινήσεις τους.

Η πρώτη έρευνα έδειξε ότι στους παίκτες προσφέρθηκαν μεταξύ 10.000 και 20.000 ευρώ για διάφορες παράνομες ενέργειες σε αγώνες, όπως να πάρουν κίτρινες κάρτες και να κάνουν πέναλτι.

Οι φερόμενοι ως εγκληματίες θα κέρδιζαν χρήματα με αντίστοιχα πονταρίσματα σε ιστότοπους στοιχηματικών εταιρειών.

«Πρόθεσή μας είναι να εξαλείψουμε αυτά τα εγκλήματα στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο, τα οποία πληγώνουν το πάθος εκατομμυρίων οπαδών», δήλωσε ο βουλευτής Φελίπε Καρέρας τονίζοντας:

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Βραζιλίας. Η αξιοπιστία του ποδοσφαίρου μας βρίσκεται σε κίνδυνο. Δεν ξέρουμε αν ήταν απλά μια κίτρινη κάρτα, μια κόκκινη κάρτα ή ένα πέναλτι. Δεν έπρεπε να συμβεί. Απαγορεύεται. Δεν έπρεπε να συμβεί».

Ο Καρέρας είπε επίσης ότι ένας από τους στόχους της έρευνας του Κογκρέσου είναι να προχωρήσει σε νέα νομοθεσία για τη ρύθμιση των αθλητικών στοιχημάτων στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Όπως και στην Ευρώπη, αρκετοί βραζιλιάνικοι σύλλογοι έχουν στοιχηματικές εταιρείες ως χορηγούς τους.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Νοέμβριο, εστιάζοντας σε τρεις αγώνες και επεκτάθηκε σε 11 παιχνίδια, αν και μερικά ήταν σε πρωταθλήματα χαμηλότερων κατηγοριών.

Οι αγώνες έλαβαν χώρα το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους.

Για τους Βραζιλιάνους το σκάνδαλο έχει δυνητικά διεθνή εμβέλεια.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ύποπτοι είπαν ότι είχαν επαφές στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα και τη Λιθουανία.

Μέρες νωρίτερα, το δικαστήριο στο Γκοιάς απήγγειλε κατηγορίες εναντίον 16 ατόμων για συμμετοχή στο σκάνδαλο των στημμένων αγώνων, συμπεριλαμβανομένων οκτώ ποδοσφαιριστών στην πρώτη και δεύτερη κατηγορία της Βραζιλίας.

Την Τρίτη, το αθλητικό δικαστήριο της Βραζιλίας απέβαλε όλους αυτούς τους παίκτες.

Ο πρώην πρόεδρος της Φλαμέργκο και νομοθέτης, Εντουάρντο Μπαντεϊρα ντε Μέλο δήλωσε ότι η έρευνα του Κογκρέσου θα είναι το κλειδί για την προβολή της έρευνας και την καταδίκη των εμπλεκομένων.

«Αυτό θα έχει και εκπαιδευτικό αποτέλεσμα. Κάθε νεαρός αθλητής που θα προσπαθεί να μπει σε ένα τέτοιο κύκλωμα θα το σκεφτεί πια δύο φορές», είπε ο Ντε Μέλο.

Ο νομοθέτης προήδρευε της Φλαμένγκο όταν ο μέσος της Κολοράντο Ράπιντς, Μαξ Άλβες, έπαιζε για την «Φλα». Ο Άλβες ήταν ανάμεσα στους ύποπτους της έρευνας, αν και δεν κατηγορήθηκε για κάποιο αδίκημα. Εστω κι έτσι ο σύλλογός του στο MLS τον έδιωξε.

«Είμαι πολύ στεναχωρημένος για όλο αυτό. Είχαμε πάντα καλές σχέσεις με τους παίκτες αυτούς που προέρχονταν από τις Ακαδημίες της Φλαμένγκο», δήλωσε ο Ντε Μέλο.

Το μόνο που ελπίζω είναι η συμμετοχή του να ήταν η μικρότερη δυνατή.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Βραζιλίας φέρεται να ετοιμάζει εκτελεστικό διάταγμα για τη φορολόγηση των εταιρειών αθλητικών στοιχημάτων, για το οποίο ήδη διαμαρτύρονται οι βραζιλιάνικοι σύλλογοι.

Η ρύθμιση ήταν αναμενόμενη, με τον υπουργό Οικονομικών, Φερνάντο Ανταντ, να εκτιμά ότι το μέτρο θα αποφέρει περισσότερα από 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ για τα δημόσια ταμεία.

Σύμφωνα με το βραζιλιάνικο υπουργείο Οικονομικών, οι εταιρείες θα φορολογούνται με 16% επί των ακαθάριστων εσόδων τους από τυχερά παιχνίδια, ενώ οι παίκτες θα χρεώνονται το 30% του φόρου εισοδήματος επί των κερδών τους από τα στοιχήματα τους.

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024