Ο Πούτιν αντεπιτίθεται – Στη λίστα των καταζητούμενων ο δικαστής που εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του
Στη λίστα του υπουργείου Εσωτερικών υπάρχει το ένταλμα σύλληψης κατά του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αλλά δεν αναφέρεται για ποιο έγκλημα κατηγορείται.
Την επίθεσή που είχε ξεκινήσει κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν ο οποίος εξέδωσε το ένταλμα, βρίσκεται στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στη Ρωσία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mediazona, η φωτογραφία και οι προσωπικές πληροφορίες του Χαν είναι ορατές στη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών.
«Ημερομηνία γέννησης: 30 Μαρτίου 1970. Τόπος γέννησης: Εδιμβούργο, Σκωτία (…) Καταζητείται βάσει ενός άρθρου του ποινικού κώδικα», αναφέρεται μετά από αναζήτηση στη βάση του υπουργείου Εσωτερικών.
Στη λίστα του υπουργείου Εσωτερικών υπάρχει το ένταλμα σύλληψης κατά του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αλλά δεν αναφέρεται για ποιο έγκλημα κατηγορείται.
Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ρωσικό ιστότοπο Moscow Times, η ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών δεν ήταν προσβάσιμη το απόγευμα της Παρασκευής.
Γιατί κατηγορείται ο Πούτιν
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε στις 17 Μαρτίου ένταλμα σύλληψης για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, επίτροπο για τα Δικαιώματα των Παιδιών στη Ρωσία. Το δικαστήριο θεωρεί ότι είναι υπεύθυνοι για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου για την «εξαναγκαστική μεταφορά» χιλιάδων παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία που έγινε μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι κατηγορίες αυτές απορρίπτονται από τη Μόσχα.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι περισσότερα από 19.000 παιδιά έχουν μεταφερθεί εξαναγκαστικά στη Ρωσία από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022.
Παρόλο που ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου«ιστορική» και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «αιτιολογημένη», η Μόσχα την απέρριψε ως «άκυρη» επειδή η Ρωσία δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δίωξη και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία αυτού του Δικαστηρίου, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σαν μία «μαριονέτα» στα χέρια της Δύσης.
Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της έκδοσης αυτού του εντάλματος σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η Μόσχα απάντησε ανακοινώνοντας την έναρξη ποινικής έρευνας εις βάρος του Χαν και τριών δικαστών του ΔΠΔ.
Σύμφωνα με αυτή τη ρωσική έρευνα, ο Χαν κατηγορείται ότι εκκίνησε ποινική δίωξη εναντίον αθώου προσώπου και ότι «προετοίμασε επίθεση εναντίον ενός εκπροσώπου ξένου κράτους».
- Εξοπλιστικό όργιο ΕΕ: Αναγκαίο κακό ή κυνική παραδοχή μιλιταριστικής φύσης;
- Έρευνα: Νέοι κανόνες «παιχνιδιού» στην αγορά εργασίας – Αυξημένη πρόθεση παραίτησης και Τεχνητή Νοημοσύνη
- ΣΥΡΙΖΑ για ιθαγένεια σε τέως βασιλικής οικογένειας: Το επώνυμο «Ντε Γκρες» είναι προβληματικό
- Ολυμπιακός: Ο «καυτός» Φουρνιέ και οι… εκλεκτές παρουσίες (vid)
- Οι μεγάλες ενεργειακές ευκαιρίες στη Συρία για την Άγκυρα
- Αναστάτωση στον ΗΣΑΠ με πτώση ατόμου από πεζογέφυρα στα Άνω Πατήσια