Μάρτιν Άμις: Πέθανε ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας
O Άμις συγκαταλεγόταν σε ένα επιτυχημένο γκρουπ συγγραφέων, μεταξύ των οποίων ο Σαλμάν Ρουσντί, ο Ίαν ΜακΓιούαν και η Τζούλιαν Μπαρνς, των οποίων τα έργα καθορίσαν τη λογοτεχνική σκηνή της Βρετανίας τη δεκαετία του '80.
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ζωές - Για πρώτη φορά επιστήμονες υπολογίζουν τους θανάτους
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
«Φτωχότερη»είναι η βρετανική λογοτεχνία καθώς απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών ο διάσημος συγγραφέας Μάρτιν Άμις μετά από «σκληρή» μάχη με τον καρκίνο.
Σύμφωνα με τη σύζυγό του, επίσης συγγραφέα, Ίσαμπελ Φονσέκα, ο Μάρτιν Έμις πέθανε την Παρασκευή στο σπίτι του στο Lake Worth της Φλόριντα και η αιτία θανάτου ήταν ο καρκίνος του οισοφάγου.
Ο Άμις εξέδωσε 15 μυθιστορήματα κατά τη διάρκεια της καριέρας του κερδίζοντας μεγάλη προβολή κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ’80 και του ’90.
O Άμις συγκαταλεγόταν σε ένα επιτυχημένο γκρουπ συγγραφέων, μεταξύ των οποίων ο Σαλμάν Ρουσντί, ο Ίαν ΜακΓιούαν και η Τζούλιαν Μπαρνς, των οποίων τα έργα καθορίσαν τη λογοτεχνική σκηνή της Βρετανίας τη δεκαετία του ’80.
Είναι γνωστός για τη λεγόμενη τριλογία μυθιστορημάτων του Λονδίνου – «Money» (1985), «London Fields» (1990) και «The Information» (1995).
Το τελευταίο του βιβλίο ήταν το «Inside Story», που εκδόθηκε το 2020, ήταν μια «μυθιστορηματική αυτοβιογραφία» για τις δύο δεκαετίες στον χώρο του βιβλίου και εν μέρει εξέταζε τη φιλία του με τον Κρίστοφερ Χίτσενς, ο οποίος πέθανε από τον ίδιο καρκίνο το 2011.
Ποιος ήταν ο Μάρτιν Άμις
Ο Μάρτιν Λούις Άμις γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου 1949 στην Οξφόρδη και είχε έναν μεγαλύτερο αδερφό τον Φίλιπ και μία νεότερη αδερφή τη Σάλι που απεβίωσε το 2000.
Ήταν γιος του γνωστού μυθιστοριογράφου της δεκαετίας του ’50, Κίνγκσλεϊ Άμις, ο οποίος πέθανε το 1995. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως το γεγονός ότι είχε έναν τόσο διάσημο συγγραφέα για πατέρα ήταν ταυτόχρονα ευχή και κατάρα, ωστόσο αναγνώρισε ότι «θα ήταν σε μία εντελώς διαφορετική κατάσταση αν ο πατέρας του ήταν δάσκαλος».
Η σχέση με τον πατέρα του
Ο Άμις συγκρινόταν συχνά με τον πατέρα του ο οποίος κέρδισε το βραβείο Booker το 1985 για το μυθιστόρημα « The Old Devils», ωστόσο ο ίδιος ο Μάρτιν Άμις δεν κέρδισε το συγκεκριμένο βραβείο, ωστόσο ήταν στη λίστα των υποψήφιων για το κερδίσουν το 1991 με το μυθιστόρημα «Time’s Arrow».
Δεν διάβαζε τίποτε άλλο εκτός από κόμικς μέχρι που η μητριά του, η μυθιστοριογράφος, Ελίζαμπεθ Τζέιν Χάουαρντ ήταν αυτή που τον «ξύπνησε» και τον έφερε σε επαφή με τον κόσμο της Τζίεν Όστεν, η οποία όπως είχε δηλώσει ο Άμις ήταν το αρχικό ερέθισμα.
Εκπαιδεύτηκε σε σχολεία στη Βρετανία, στην Ισπανία και στις ΗΠΑ και εν συνεχεία σπούδασε στο Έξετερ Κόλετζ του Όξφορντ από όπου αποφοίτησε το 1971 με βραβεία στα αγγλικά.
Ο Άμις έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα το «The Rachel Papers» του 1973, τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα σημειώνοντας ότι αν είχε αποτύχει θα σκεφτόταν να στραφεί προς την ακαδημαϊκή καριέρα.
Το 1984 παντρεύτηκε την Αντονία Φίλιπς, μία χηρεύσασα δασκάλα φιλοσοφίας από τη Βοστόνη και απέκτησαν δύο γιους τον Λούις και τον Τζέικομπ. Αφού πήρε διαζύγιο με τη Φίλιπς, το 1998 παντρεύτηκε την Ουρουγουανοαμερικανή συγγραφέα, Ισαμπέλ Φονσέκα.
Τον Σεπτέμβριο του 2006 επέστρεψε στη Βρετανία αφού έμεινε για 2,5 χρόνια στην Ουρουγουάη, μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του και τις δύο νεότερες κόρες του, τις οποίες απέκτησε από τον δεύτερο γάμο του.
Η σχέση με τη θρησκεία και η κατηγορία για ισλαμοφοβία
Το 2008 έγινε για πρώτη φορά παππούς, όταν η κόρη του Ντελίλα έφερε στη ζωή έναν γιο. Μάλιστα το 2000 είχε εκδώσει την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Experience». Σύμφωνα με τον Guardian το βιβλίο στέκεται στον χωρισμό του Άμις από την πρώτη του σύζυγο και περιγράφει τι συνέβη όταν ο συγγραφέας ανακάλυψε ότι έχει μία κόρη 17 ετών την Ντελίλα Σιλ με την οποία δεν είχε συναντηθεί ποτέ.
Ο Άμις είχε κατηγορηθεί για ισλαμοφοβία το 2006 όταν σε συνέντευξή του με την Γκίνι Ντούγκαρι είχε δηλώσει πως «υπάρχει μία ξεκάθαρη παρόρμηση για τη μουσουλμανική κοινώνια που θα πρέπει να υποφέρει μέχρι να δεχθεί την κρίση».
Το 2006 σύμφωνα με τη Daily Mail είχε δηλώσει πως «ο αγνωστικισμός είναι η μόνη αξιοσέβαστη θέση, απλώς επειδήγ η άγνοιά μας για το σύμπαν είναι τόσο απέραντη που ο αθεϊσμός είναι πρώιμος».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις