Πόσο ασχολήθηκαν τα τουρκικά ΜΜΕ με τις ελληνικές εκλογές;
Δεν φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα τα ηλεκτρονικά τουρκικά ΜΜΕ οι ελληνικές εκλογές, ενόψει της 21ης Μαΐου.
Αν και τα ελληνικά ΜΜΕ, τόσο τα ηλεκτρονικά και έντυπα όσο και τα τηλεοπτικά, κατακλύστηκαν από τις εξελίξεις στην προεκλογική Τουρκία, με αναλύσεις, ειδήσεις και ρεπορτάζ, στη γειτονική χώρα δεν συνέβη κάτι ανάλογο ως προς την κάλυψη των ελληνικών εκλογών.
Από τα πιο γνωστά τουρκικά ηλεκτρονικά «πρωτοσέλιδα» απουσίαζαν ειδήσεις, αλλά και αναλύσεις για τις ελληνικές εκλογές, δείχνοντας να βρίσκεται χαμηλά στην ατζέντα της γείτονος η εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ειδικά οι αναλύσεις σχετικά με τη διασύνδεση των ελληνικών εκλογών και των ελληνοτουρκικών δεν ήταν τόσο συχνές όσο σε ελληνικά ΜΜΕ.
Dailysabah και Yenisafak: αναδημοσιεύσεις από Anadolu
Ειδικότερα, οι Dailysabah και Yenisafak αρκέστηκαν να δημοσιεύσουν σχεδόν το ίδιο άρθρο -με πληροφορίες από το κρατικό Πρακτορείο Anadolu-, αναφέροντας ότι παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η ΝΔ είναι πιθανό να κερδίσει, η αντιπολίτευση παραμένει αισιόδοξη για τις πιθανότητες νίκης της. Ωστόσο, εξηγούν ότι μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση φαντάζει αρκετά μεγάλη πιθανότητα.
«Η ΝΔ ανέκαμψε στις δημοσκοπήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την πτωτική τάση στις μετρήσεις κοινής γνώμης λόγω του σιδηροδρομικού δυστύχηματος στα Τέμπη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες, ζήτησε από τους Έλληνες να του δώσουν μια σταθερή εντολή για να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση, υποσχόμενος μεγαλύτερη ευημερία, σταθερότητα και ασφάλεια.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, από την άλλη, έχει οικοδομήσει την προεκλογική της εκστρατεία σε δύο βασικούς πυλώνες, επισημαίνοντας τα σκάνδαλα διαφθοράς και υποκλοπών καθώς και της φθίνουσας αγοραστικής δύναμης των πολιτών, λόγω των οικονομικών πολιτικών της ΝΔ.
Επικρίνοντας τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη ΝΔ μπροστά, ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η στήριξη που απολαμβάνει είναι πιο μεγάλη από αυτή που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ως μικρή πιθανότητα τον συνασπισμό των αριστερών κομμάτων στην Ελλάδα λόγω των τεράστιων ιδεολογικών αναφορών μεταξύ τους.
Για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, λένε ότι προβλέπεται να είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη νέα βουλή, έχοντας μια φιλοδυτική εξωτερική πολιτική και υποστηρίζοντας την οικονομία της αγοράς. Ως εκ τούτου μπορεί να εξελιχθεί σε ρυθμιστή για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού υπό την ηγεσία είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΚΚΕ, το παλαιότερο πολιτικό κόμμα της χώρας, έχει αποστασιοποιηθεί από τα άλλα κόμματα, γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες. «Με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, απέρριψε το ενδεχόμενο συμμετοχής σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνασπισμού. Ωστόσο, φαίνεται έτοιμο να γίνει το 4ο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, χάρη στην παραδοσιακή του απήχηση σε ορισμένα σημαντικά συνδικάτα και νέους ανθρώπους και στη πιστή βάση ψηφοφόρων του».
Για το ΜέΡΑ25 αναφέρουν ότι ακολουθεί την αντικαθεστωτική στέρεη και ευρωσκεπτικιστική ρητορική του Γιάνη Βαρουφάκη και ότι είναι πιθανό να περάσει το εκλογικό όριο του 3%. «Η ιδιαίτερα σκληρή στάση του ενάντια στις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές το καθιστά λιγότερο από ιδανικό εταίρο συνασπισμού για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει ήδη γίνει κόμμα του κέντρου», λένε τα τουρκικά ΜΜΕ.
Για την Ελληνική Λύση, «ένα ακροδεξιό, λαϊκιστικό κόμμα με επικεφαλής τον Κυριάκο Βελόπουλο, αναμένεται να διατηρήσει την παρουσία του στο κοινοβούλιο αλλά είναι απίθανο να παίξει ρόλο σε κάποιο συνασπισμό, λόγω της φιλορωσικής και ακραίας εθνικιστικής και θρησκευτικής ρητορικής του».
Cumhuriyet: «Να μην αναφερθούν τα ελληνοτουρκικά»
Η Cumhuriyet είχε το Σάββατο 20 Μαΐου μόνο ένα αρκετά εκτενές άρθρο για τις εκλογές.
Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «ένα χαρακτηριστικό των ελληνικών εκλογών είναι ότι, όπως και στις προεκλογικές εκστρατείες στην Τουρκία, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή για να μην αναφερθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Αξίζει να αναφερθεί ότι τον τελευταίο καιρό, η ειδησεογραφία της Cumhuriyet, που σχετιζόταν με την Ελλάδα, αναλωνόταν κυρίως σε δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ως απάντηση στην τουρκική ρητορική.
Hurriyet daily: Οι Έλληνες πάνε σε δεύτερο γύρο
Τις πιο απρόβλεπτες ελληνικές εκλογές της τελευταίας δεκαετίας, χαρακτηρίζει η Hurriyet daily, τις αυριανές, με ένα ασαφές αποτέλεσμα που πιθανόν να οδηγήσει στην ανάγκη επανάληψης των εκλογών.
Για την Hurriyet, η οποία δεν έχει καλύψει σχεδόν καθόλου την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα, «δεν αναμένεται κανένα ελληνικό κόμμα να κερδίσει με αρκετά μεγάλη διαφορά ώστε να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία» λόγω του αναλογικού συστήματος. Γι΄αυτό και «πιθανώς θα χρειαστούν νέες εκλογές μέχρι τις αρχές Ιουλίου και θα χρησιμοποιήσει ένα νέο σύστημα που θα χορηγούσε στον νικητή επιπλέον έδρες-μπόνους στο κοινοβούλιο».
Ισχυρό χαρτί του Μητσοτάκη είναι οι φορολογικές περικοπές, η τουριστική αναβίωση και η σταθερή ανάπτυξη, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι «υπόσχεται να αποκαταστήσει την αξιοπιστία σε μια χώρα που κλονίστηκε από το σκάνδαλο των υποκλοπών από τις υπηρεσίες ασφαλείας και τη χειρότερη σιδηροδρομική καταστροφή στην Ελλάδα που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους τον Φεβρουάριο».
Haberturk και Posta: Τείχος του Έβρου και Γενοκτονία των Ποντίων
Το Haberturk δεν ασχολήθηκε σχεδόν καθόλου με τις εκλογές, παρα μόνο με την απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας για την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Η Posta είναι επίσης, πολύ φειδωλή με ελάχιστη αρθρογραφία για τις ελληνικές εκλογές, αρκούμενη να δημοσιεύσει την τοποθέτησεις των πολιτικών αρχηγών στο debate σχετικά με ζητήματα που συνδέονται με την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.
Έδωσε μάλιστα έμφαση στις δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρα που «επέκρινε το εξοπλιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ».
Toυ Posta δεν του διέφυγε, επίσης, η προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενίσχυση του τείχους στα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο.
Milliyet: Όλες οι μετεκλογικές πιθανότητες
Ασχολήθηκε σχετικά περισσότερο από άλλες τουρκικές εφημερίδες αναφέροντας πως «αν και ο Μητσοτάκης έχει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο είναι απίθανο να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία».
Το ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρει η Milliyet, θα είναι ο αποφασιστικός φορέας που θα κρίνει τον σχηματισμό κυβέρνησης ενώ αναφέρει ότι είναι πιθανό να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης της ιστορικής τουρκικής εφημερίδας δεν διέφυγε και το επεισόδιο Κατρούγκαλου που έθεσε τον εαυτό του εκτός εκλογικού αγώνα αφού προκάλεσε αναστάτωση με τις δηλώσεις για ενδεχόμενη επαναφορά του συστήματος εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Sabah: «Τα σχέδια της Τουρκίας πανικοβάλουν τους Έλληνες»
Η Sabah αναφέρθηκε και η ίδια, με άρθρο της, στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο debate των αρχηγών για την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.
«Ενώ η Ελλάδα παρακολουθεί τα βήματα της Τουρκίας στον αμυντικό τομέα, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, έκανε αξιοσημείωτες δηλώσεις λίγο πριν τις εκλογές στη χώρα. Τσίπρας δήλωσε ότι οι Έλληνες δεν έχουν φτιάξει ούτε μια βίδα, ενώ η Τουρκία αναπτύσσει ραγδαία εθνική βιομηχανία».
- Αδύνατον να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Τραμπ σε 24 ώρες – Τι λέει αναλυτής
- Η νύχτα ξαναπέφτει στο Παλέρμο – Αποφυλακίζονται αφεντικά της Κόζα Νόστρα
- Κρήτη: Σεισμός 4 Ρίχτερ ανοιχτά της Παλαιόχωρας στα Χανιά – Πόσο ήταν το εστιακό βάθος
- Αλιβέρι: Γιατρός σε εφημερία είχε πρώτο περιστατικό για το 2025 την μεθυσμένη κόρη του (βίντεο)
- Γάζα: Ξεκινούν ξανά οι συνομιλίες – «Ευέλικτη» η Χαμάς, πιέζουν τον Νετανιάχου γονείς των ομήρων
- Τζακ Ντεπ: Ο 22χρονος γιος του Τζόνι Ντεπ εθεάθη στους δρόμους του Παρισιού