Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Στα αζήτητα 94 εκατ. συνταγές φαρμάκων λόγω κόστους στις ΗΠΑ

Στα αζήτητα 94 εκατ. συνταγές φαρμάκων λόγω κόστους στις ΗΠΑ

Περιμένουμε πάνω από 250 νέα φάρμακα τα επόμενα χρόνια - 82 δις. δολ. οι ιδιωτικές πληρωμές των Αμερικανών για φάρμακα

Με 50-55 νέα φάρμακα θα εμπλουτίζεται κάθε χρόνο η φαρμακευτική αγορά της επόμενης πενταετίας και μεταξύ αυτών αναμένεται να δούμε ιδιαίτερα εξειδικευμένα φάρμακα, φάρμακα κατά του καρκίνου και κατά σπανίων παθήσεων.

Παρά την πρόοδο της επιστήμης όμως, 94 εκατ. συνταγές εγκαταλείφθηκαν λόγω κόστους στα φαρμακεία στις ΗΠΑ το 2022, από ασθενείς που θα έπρεπε να ξεκινήσουν κάποια νέα θεραπεία.

Από την άλλη πλευρά ενώ οι αντιδιαβητικές αγωγές αυξήθηκαν συνολικά κατά 4,6%, η υποκατηγορία των νέων ενέσιμων φαρμάκων κατά του διαβήτη που στις ΗΠΑ έχουν ένδειξη και κατά της παχυσαρκίας παρουσίασε άνοδο της τάξης του 152%.

Επιπλέον, παρά τη μείωση της χρήσης οπιοειδών σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, οι θάνατοι από υπερβολική δόση των φαρμάκων αυτών συνεχίζουν να αυξάνονται, φτάνοντας το 253%.

Τα δεδομένα αυτά παρουσιάζονται στην έκθεση της IQVIA για τη χρήση των φαρμάκων στις ΗΠΑ το 2023 στην οποία αποτυπώνεται η εικόνα της αγοράς φαρμάκου, ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών για διάφορες θεραπείες, η πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης, οι επιβαρύνσεις των ασθενών κλπ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η συμμετοχή  των ασθενών ανά συνταγή κυμάνθηκε γύρω στα 9,4 δολ. έναντι 10,15 δολ. το 2017, ενώ οι απευθείας πληρωμές των ασθενών αυξήθηκαν κατά 3 δις. δολ το 2022 σε 82 δις. δολ., παρότι οι ιδιωτικές πληρωμές μειώθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Τα γενόσημα αποτελούν το 15% των λιανικών πωλήσεων, αλλά και το 66% της απευθείας πληρωμής των ασθενών. Το 7% του συνόλου των ασθενών πληρώνει από την τσέπη του πάνω από 500 δολ. το χρόνο για φάρμακα, έναντι του 15% των ασθενών στο σύστημα Medicare.

Πάνω από το 92% των συνταγών έχουν συμμετοχή κάτω από 20 δολ. και μόλις 1% (66 εκατ. συνταγές) κοστίζουν πάνω από 125 δολ. (από αυτές το 40% εγκαταλείφθηκε στα φαρμακεία λόγω υψηλού κόστους).

Το κόστος των ινσουλινών συνεχίζει να μειώνεται αν και οι πληρωμές των ασθενών που ξεπερνούν τα 35 δολ. συνήθως αφορούν τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων. Οι ιδιωτικές πληρωμές για ινσουλίνες μειώθηκαν κατά 394 εκατ. δολ από το 2019.

Η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στη φαρμακευτική δαπάνη έριξε το κόστος κατά 19 δις. δολ. το 2022 και συνολικά κατά 80 δις. την τελευταία πενταετία.

Η πορεία της δαπάνης

Την ερχόμενη πενταετία ως το 2027 θα ήταν αναμενόμενη μια αύξηση της τάξης του 1-4% στη φαρμακευτική δαπάνη των ΗΠΑ στη βάση τιμών τιμοκαταλόγου, όμως μετά από τις εκπτώσεις και επιστροφές, η οποιαδήποτε αύξηση δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1%, αν και επικρατέστερη είναι η πιθανότητα μείωσης – λόγω και της λήξης της προστασίας πατέντας – μέχρι 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Παρά τις επιδράσεις της νομοθεσίας στο τελικό κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης που θα κρατηθεί στα περίπου 429 δις. δολ. που είναι σήμερα, την ερχόμενη πενταετία αναμένονται πάνω από 250 καινούρια φάρμακα, τα οποία θα προκαλέσουν νέα δαπάνη πάνω από 100 δις. δολ.

Τα βιοομοειδή αποτελούν το 25% των φαρμάκων αναφοράς, τα εξειδικευμένα πρωτότυπα απορροφούν το 51% της δαπάνης εμφανίζοντας αύξηση 32% σε σχέση με το 2012 με κυρίαρχα τα φάρμακα της ανοσολογίας και ογκολογίας, αν και την τελευταία διετία η πανδημία προκάλεσε αύξηση των εμβολιασμών και της χρήσης φαρμάκων παραδοσιακής τεχνολογίας.

Σε τιμές παραγωγού η IQVIA εκτιμά ότι υπήρξε αύξηση της τάξης των 103 δις. δολ. την τελευταία πενταετία, με τις πωλήσεις να μειώνονται από την απώλεια πατέντας κατά 33 δις. δολ, έναντι μείωσης 4 δις. δολ. τα προηγούμενα πέντε χρόνια, γεγονός που αναδεικνύει την αυξανόμενη διείσδυση των βιοομοειδών φαρμάκων στην αγορά.

Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση των καθαρών τιμών των φαρμάκων να μην ξεπεράσει το 1%.

Οι θεραπευτικές κατηγορίες

Τη μεγαλύτερη αύξηση που έφτασε το 152% είδαν οι αγωνιστές GLP-1 για τη θεραπεία του διαβήτη και της παχυσαρκίας σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Παρότι η χρήση οπιοειδών φαρμάκων μειώθηκε κατά 64% σε σύγκριση με την κορύφωση της χρήσης τους το 2011, εντούτοις καταγράφηκε αύξηση 253% στους θανάτους σε σύγκριση πάλι με το 2011, εξαιτίας υπερβολικής δόσης των φαρμάκων αυτών.

Ιστορική άνοδο 8% στη χρήση αντιβιοτικών σε παιδιά και ηλικιωμένους το τελευταίο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με τα υψηλότερα επίπεδα χρήσης αντιβιοτικών σε αντίστοιχες περιόδους προηγουμένων ετών, αν και συνολικά οι ημέρες θεραπείας με αντιβιοτικά σημείωσαν πτώση της τάξης του 7%.

Αύξηση 9% στις συνταγές ψυχιατρικών φαρμάκων από το 2019, οι οποίες έφτασαν τα 567 εκατ. δολ. Μόνο στα κορίτσια κάτω των 19 ετών, η αύξηση ήταν 33% έναντι της περιόδου πριν την πανδημία.

Από τις πρώτες 20 θεραπευτικές κατηγορίες, η μεγαλύτερη αύξηση 22,3% καταγράφηκε σε φάρμακα κατά οξέων λοιμώξεων και σε αντιμικροβιακά (12,2%), ενώ ακολούθησαν τα κορτικοστεροειδή με 10,3%.

Επόμενη σημαντική κατηγορία ήταν αυτή του Συνδρόμου Ελλειμματικής Προσοχής που καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 7,5%, ενώ κατά 6,6% ήταν αυξημένη η χρήση φαρμάκων για τις αλλεργίες.

Η μεγαλύτερη κατανάλωση γίνεται σε φάρμακα κατά της υπέρτασης η οποία όμως αυξήθηκε μόλις κατά 1,7%, ενώ ακολουθούν σε συχνότητα τα φάρμακα για ψυχικές παθήσεις, αντιλιπιδιακά και αντιδιαβητικά, κατηγορίες που η αύξηση της χρήσης τους κυμάνθηκε γύρω στο 4,5% για την κάθε μία.

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024