Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η επαγγελματική εξουθένωση είναι συνήθως αποτέλεσμα «χρόνιου στρες στο χώρο εργασίας που δεν έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς».

Ενώ η εξάντληση, ο κυνισμός και η μειωμένη παραγωγικότητα είναι μερικά από τα πιο προφανή σημάδια επαγγελματικής εξουθένωσης, υπάρχουν και άλλα ύπουλα συμπτώματα, όπως η αναβλητικότητα, η συνεχής απόσπαση της προσοχής και η απάθεια, σύμφωνα με τη Wendy Suzuki, νευροεπιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπως αναφέρει το CNBC.

Αυτογνωσία

Δεν υπάρχει αλάνθαστη λύση για την καταπολέμηση της εξουθένωσης, λέει η Debbie Sorensen, κλινική ψυχολόγος στο Χάρβαρντ. Αλλά μπορείτε να αποτρέψετε την εξουθένωση αν είστε προσεκτικοί κατά τα πρώιμα σημάδια και στηρίζεστε σε μια απλή συνήθεια: την αυτογνωσία.

Μπορεί ήδη να εξασκείτε την αυτογνωσία – κάθε φορά που δίνετε προσοχή στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σας, είτε μέσω ενός ημερολογίου είτε με εσωτερικό διάλογο, επισημαίνει η Sorensen. Αλλά η αυτογνωσία είναι αποτελεσματική για την αποτροπή της εξουθένωσης μόνο όταν είναι μια σταθερή συνήθεια.

Τα 3 βήματα

Η Sorensen προτείνει μια πρακτική άσκηση 3 βημάτων που μπορείτε να κάνετε την επόμενη φορά που θα αρχίσετε να αισθάνεστε κατακλυσμένοι από το άγχος που ονομάζεται «Παύση, παρατήρηση, επιλογή», όπου:

Παύση: Όταν παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε πολύ αγχωμένοι (ή οποιοδήποτε άλλο έντονο συναίσθημα), κάντε μια παύση και δημιουργήστε λίγο χώρο για τον εαυτό σας, είτε πρόκειται για μια σύντομη βόλτα έξω είτε απλά να καθίσετε μόνοι σας σε ένα ήσυχο δωμάτιο για λίγα λεπτά.

Παρατήρηση: Συνομιλήστε με τον εαυτό σας και παρατηρήστε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις σωματικές σας αισθήσεις. Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Από πού προέρχεται αυτό το συναίσθημα και γιατί εμφανίζεται τώρα;».

Επιλογή: Λάβετε υπόψη τις αξίες σας ή τι είναι πιο σημαντικό για εσάς σε αυτήν την κατάσταση και το άτομο που θέλετε να είστε και ανταποκριθείτε στην κατάσταση ενεργώντας όπως θα έκανε ο καλύτερος εαυτός σας. Επαναφέρετε τα συναισθήματά σας με μια θετική απόσπαση της προσοχής, είτε τηλεφωνόντας σε κάποιον που αγαπάτε είτε ακούγοντας χαλαρωτική μουσική.

Μόνο 5 λεπτά

Η όλη άσκηση «διαρκεί μόνο πέντε λεπτά», τονίζει η Sorensen. Αλλά η αυτογνωσία είναι μια συνεχής διαδικασία και δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος για να επιτευχθεί, προσθέτει. Το σημαντικό είναι να το θες και να είσαι υπομονετικός με τον εαυτό σου.

Η έρευνα δείχνει ότι η αυτογνωσία μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο σίγουροι και δημιουργικοί, να λαμβάνετε πιο σωστές αποφάσεις και να επικοινωνείτε πιο αποτελεσματικά.

Μπορείτε επίσης να αποτρέψετε την εξουθένωση επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο που σκέφτεστε για το άγχος, σημειώνει η Sorensen. Επισημαίνει μια μελέτη που έγινε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον, η οποία διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 43% – αλλά μόνο μεταξύ εκείνων που πίστευαν ότι το άγχος ήταν πολύ επιβλαβές. Όσοι δεν έβλεπαν το άγχος ως επιβλαβές δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.

«Όπως μου είπε κάποτε ένας από τους συναδέλφους μου, «Όταν αγχώνεσαι για το άγχος, είσαι αγχωμένος», λέει η Sorensen. «Ενώ το ακραίο, χρόνιο στρες είναι ένας δείκτης ότι πρέπει να κάνουμε αλλαγές στη ρουτίνα μας, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι το άγχος είναι ένα φυσιολογικό μέρος μιας πολυάσχολης, γεμάτης ζωής, ώστε να μην πανικοβαλλόμαστε αμέσως», προσθέτει.

Πηγή: OT