Ιράν: Εκτέλεσαν διαδηλωτές και στη συνέχεια συνέλαβαν συγγενείς τους που διαμαρτυρήθηκαν
Το Ιράν εκτέλεσε τρεις διαδηλωτές που συμμετείχαν στις μεγάλες κινητοποιήσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια συνέλαβε συγγενείς τους επειδή επέκριναν τον τρόπο που διεξήχθησαν οι δίκες τους.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Μετά την εκτέλεση από τις αρχές του Ιράν τριών ανδρών που κατηγορούνταν για χρήση θανατηφόρας βίας εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, συγγενείς τους τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw, η οποία εδρεύει στη Νορβηγία (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters).
Επικρίσεις και συλλήψεις
Η ΜΚΟ ανέφερε χθες Κυριακή πως συνελήφθησαν ιδίως δύο αδελφοί και αδελφή του Ματζίντ Καζέμι –που εκτελέστηκε μαζί με άλλους δυο καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών την Παρασκευή–, επειδή εξέφρασαν επικρίσεις για τον τρόπο που διεξήχθη η δίκη του.
Συγγενείς των τριών ανδρών και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιμένουν πως ήταν αθώοι, ότι δεν είχαν καμία σχέση με τους θανάτους τριών μελών των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ισφαχάν για τους οποίους κατηγορήθηκαν.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τους αποσπάστηκαν «ομολογίες» με βασανιστήρια. Εκείνη την περίοδο στην Ισλαμική Δημοκρατία έφθαναν στην κορύφωσή τους οι μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του καθεστώτος.
Εναυσμά τους ήταν ο θάνατος τη 16η Σεπτεμβρίου 2022 της 22χρονης Μαχσά Αμινί στα χέρια της αστυνομίας ηθών, η οποία τη συνέλαβε με την κατηγορία ότι παραβίασε τον ιδιαίτερα αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες.
Μέσο εκφοβισμού
Αντικαθεστωτικοί κατηγορούν τις ιρανικές αρχές πως χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή ως μέσο εκφοβισμού του πληθυσμού μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με ΜΚΟ, το 2022 έγιναν οι περισσότερες εκτελέσεις στο Ιράν από το 2015 και ο ρυθμός τους εντάθηκε ακόμη περισσότερο φέτος. Η Iran Human Rights (IHR), οργάνωση με έδρα τη Νορβηγία, καταμετρά τουλάχιστον 223 εκτελέσεις εντός 2023.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις