Τεχνητή νοημοσύνη: Η Google ζητά διεθνή συνεργασία για κανόνες
Ο Σούνταρ Πιτσάι εξηγεί ότι η σημαντικότερη προτεραιότητα είναι η υπεύθυνη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η πιο βαθιά τεχνολογία πάνω στην οποία εργάζεται η ανθρωπότητα σήμερα. Θα αγγίξει κάθε κλάδο και πτυχή της ζωής. Δεδομένων αυτών των τόσο σημαντικών θεμάτων που διακυβεύονται, όσο περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται για την προώθηση της επιστήμης της τεχνητής νοημοσύνης, τόσο το καλύτερο όσον αφορά την επέκταση των ευκαιριών για τις κοινότητες παντού.
Αυτό επισημαίνει σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στους FT ο διευθύνων σύμβουλος της Google Σούνταρ Πιτσάι, στο οποίο δίνει έμφαση στην υπεύθυνη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης.
Ενώ ορισμένοι προσπάθησαν να περιορίσουν αυτήν τη στιγμή σε έναν αγώνα ανταγωνισμού επάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, εμείς το βλέπουμε ως κάτι πολύ περισσότερο από αυτό, σημειώνει αναφορικά με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη νέα πραγματικότητα η Google.
Όπως γράφει συγκεκριμένα, αναδεικνύοντας τη σημασία της σωστής κατασκευής και διάχυσης της ΑI, «στην Google, φέρνουμε την τεχνητή νοημοσύνη στα προϊόντα και στις υπηρεσίες μας για πάνω από μια δεκαετία και τα καθιστούμε διαθέσιμα στους χρήστες μας. Μας ενδιαφέρει πολύ αυτό. Ωστόσο, αυτό που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία είναι η προσπάθεια για την υπεύθυνη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και τη διασφάλιση ότι ως κοινωνία θα το κάνουμε σωστά».
Ειδικότερα, επισημαίνει ότι η Google προσεγγίζει αυτό το θέμα με τρεις τρόπους:
Διάχυση της ΑΙ
Πρώτον, επιδιώκοντας με τόλμη καινοτομίες για να γίνει η τεχνητή νοημοσύνη πιο χρήσιμη για όλους. Συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσουμε σημαντικά τα προϊόντα μας — από την Αναζήτηση Google και το Gmail έως το Android και τους Χάρτες.
Αυτή η πρόοδος, εξηγεί ο CEO του τεχνολογικού κολοσσού, σημαίνει ότι οι οδηγοί σε όλη την Ευρώπη μπορούν πλέον να βρίσκουν διαδρομές πιο οικονομικές ως προς την κατανάλωση καυσίμων.
Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες βοηθούνται να επικοινωνήσουν στα νέα τους σπίτια.
Τα εργαλεία πρόβλεψης πλημμυρών είναι σε θέση να προβλέπουν τις πλημμύρες εκ των προτέρων.
Η εργασία του Google DeepMind στο AlphaFold, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας, οδήγησε σε μια πρωτοποριακή κατανόηση περισσότερων από 200 εκατομμυρίων πρωτεϊνών που είναι γνωστές στην επιστήμη, ανοίγοντας νέες δυνατότητες υγειονομικής περίθαλψης.
Εστιάζουμε επίσης στο να δώσουμε τη δυνατότητα σε άλλους εκτός της εταιρείας μας να καινοτομούν με την τεχνητή νοημοσύνη, είτε μέσω των προσφορών μας στο cloud και των API, είτε με νέες πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα Google for Startups Growth, το οποίο υποστηρίζει τους ευρωπαίους επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να ωφελήσουν την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων, σημειώνει.
Επίσης, αναφέρεται στη σύσταση ενός ταμείου κοινωνικής καινοτομίας για την τεχνητή νοημοσύνη με στόχο την παροχή βοήθειας σε κοινωνικές επιχειρήσεις να λύσουν ορισμένες από τις πιο πιεστικές προκλήσεις της Ευρώπης.
Ανάπτυξη με υπευθυνότητα
Ο δεύτερος πυλώνας στον οποίο στηρίζεται η ανάπτυξη της ΑΙ για την Google είναι η διασφάλιση ότι αναπτύσσει την τεχνολογία με υπευθυνότητα, στο πλαίσιο της δέσμευσή της, όπως γράφει ο CEO, να κερδίσει της εμπιστοσύνη των χρηστών της.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δημοσιεύσαμε αρχές τεχνητής νοημοσύνης το 2018, οι οποίες βασίζονται στην πεποίθηση ότι η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αναπτυχθεί για να ωφελήσει την κοινωνία, αποφεύγοντας τις επιβλαβείς εφαρμογές, τονίζει.
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται, το ίδιο συμβαίνει και με την προσέγγισή μας, προσθέτει σε άλλο σημείο τον άρθρου του ο Σούνταρ Πιτσάι, αναφερόμενος στην πρόσφατη ανακοίνωση ότι η fintech θα παρέχει τρόπους για να προσδιοριστεί πότε χρησιμοποίησε την ΑΙ για τη δημιουργία περιεχομένου στις υπηρεσίες της.
Νομοθετικό πλαίσιο: Κλειδί η συνεργασία
Το τρίτο σημείο που χαρακτηρίζει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης η Google, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, βασίζεται στο αξίωμα ότι η ανάπτυξη των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι κάτι που μια εταιρεία μπορεί να κάνει μόνη της. Όπως εξηγεί, τώρα που η τεχνολογία βρίσκεται σε σημείο καμπής δίνει περισσότερη έμφαση στην άποψη ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ σημαντική για να μην ρυθμιστεί και το ίδιο σημαντική για να μην ρυθμιστεί σωστά.
Η ανάπτυξη πλαισίων πολιτικής που προβλέπουν πιθανές βλάβες και ξεκλειδώνουν οφέλη θα απαιτήσει βαθιές συζητήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων, των ειδικών του κλάδου, των εκδοτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών, υπογραμμίζει.
Ο ίδιος εκτιμά πως οι υφιστάμενοι κανονισμοί παρέχουν χρήσιμα πλαίσια για τη διαχείριση των πιθανών κινδύνων των νέων τεχνολογιών. Ωστόσο, η συνεχής επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη για την υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σημαντική — όπως και η διασφάλιση της ασφαλούς εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά όπου οι κανονισμοί εξακολουθούν να εξελίσσονται.
Η αυξημένη διεθνής συνεργασία θα είναι το κλειδί, γράφει ο επικεφαλής της Google, αναδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Είναι σημαντικό να συνεργαστούν και οι δύο για να δημιουργήσουν ισχυρά πλαίσια υπέρ της καινοτομίας για την αναδυόμενη τεχνολογία, βασισμένα σε κοινές αξίες και στόχους.
Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με ειδικούς, κοινωνικούς επιστήμονες και επιχειρηματίες που δημιουργούν πρότυπα για υπεύθυνη ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζει μια ευκαιρία για τον κόσμο να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους του, να χτίσει βιώσιμη ανάπτυξη, να διατηρήσει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα και πολλά άλλα, μια φορά σε μια γενιά. Ωστόσο, βρισκόμαστε ακόμη στο πρώτο διάστημα, και υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά. Ανυπομονούμε να κάνουμε αυτήν τη δουλειά με άλλους και να δημιουργήσουμε μαζί την τεχνητή νοημοσύνη με ασφάλεια και υπευθυνότητα, ώστε όλοι να μπορούν να επωφεληθούν, καταλήγει.
Πηγή: OT.gr
- Guardian: Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης για τα παιδιά» η Ελλάδα – Αυξήθηκαν οι αφίξεις ασυνόδευτων ανηλίκων
- Παναθηναϊκός: Χωρίς Μπακασέτα και Μλαντένοβιτς κόντρα στον Πανσερραϊκό
- Νετανιάχου: «Βλέπει» πρόοδο στις συνομιλίες Ισραήλ – Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [23.12 – 29.12.2024]
- Νέα Αριστερά: Επίσκεψη Στη δομή προσφύγων Μαλακάσας – Παρέδωσε δώρα και υλικά για τους 210 ανήλικους που διαμένουν
- Ρωσία: Εθελοντές ζητούν άμεση βοήθεια από τον Πούτιν για την πετρελαιοκηλίδα στη Μαύρη Θάλασσα