«Αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας» – Γιατί αντιδρούν οι δημοσκόποι
Ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς ζητά από τα πολιτικά κόμματα να μην συνεχίσουν την αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων, μετά το πρόσφατο παράδειγμα των εκλογών της 21ης Μαΐου.
«Οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών». Αυτό σημειώνουν, μέσω ανακοίνωσης – απάντησης, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων για τα πρόσφατα αποτελέσματα των ερευνών και την αμφισβήτηση που γνώρισαν από την Κουμουνδούρου.
Όπως τονίζει ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς «οι έρευνες κοινής γνώμης, και ιδιαιτέρως οι δημοσκοπήσεις, είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, αφού αποτυπώνουν τις τάσεις της κοινωνίας σε συγκεκριμένο χρόνο».
«Αποτυπώνουν την στιγμή και κάθε στιγμή είναι διαφορετική, αφού επηρεάζεται από πληθώρα γεγονότων που συμβαίνουν καθημερινά, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και την περίοδο που προηγείται αυτής, όπως οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν να διαπιστώσουν ανατρέχοντας στα αποτελέσματα των τελευταίων μηνών» συμπληρώνουν, σημειώνοντας ότι τα όποια αποτελέσματα δίνουν, δεν καθορίζουν το αποτέλεσμα της κάλπης.
Η απάντηση στην αμφισβήτηση
Οι δημοσκόποι υπογραμμίζουν ότι το έργο του αμφισβητήθηκε έντονα, όχι μόνο πριν τις εκλογές, αλλά γενικότερα τα τελευταία χρόνια.
«Εδώ και πολλά χρόνια, το εργαλείο αυτό αμφισβητείται έντονα με δημόσιες τοποθετήσεις από συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες, με στόχο την αποδόμησή του. Η πραγματικότητα κατέδειξε, όχι μόνον στις παρούσες εκλογές αλλά και στις προηγούμενες, ότι όποιος την αρνείται αυτοπαγιδεύεται στο δικό του ιστόρημα» σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους.
Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι «οι φετινές εκλογές κατέδειξαν για άλλη μια φορά ότι το ΕΧΙΤ POLL αποτύπωσε σωστά την εκλογική συμπεριφορά, ενώ οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ικανοποιητικά τις τάσεις της κοινωνίας και μάλιστα σε περιόδους αστάθειας, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, όπου συντελούνται δομικές κοινωνικές αλλαγές».
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς, οι όποιες αποκλίσεις των προεκλογικών δημοσκοπήσεων αλλά και του exit poll οφείλονται στα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων ημερών της προεκλογικής περιόδου και στο ότι, όπως αποδείχθηκε και από τα στοιχεία του exit poll, μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων (19%) επέλεξε κόμμα την ημέρα των εκλογών.
Παράλληλα, υποθέτουν ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της εκτεταμένης από το κόμμα τους αμφισβήτησης των δημοσκοπήσεων, δεν συμμετείχαν σε αυτές και για το λόγο αυτό υποαντιπροσωπεύονταν στις έρευνες κοινής γνώμης, όπως και στο exit poll.
«Με αυτή την παραδοχή, η στάθμιση των στοιχείων έδινε υψηλότερο ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ από αυτό που τελικά πήρε στις εκλογές» συμπληρώνουν οι δημοσκόποι, που υπογραμμίζουν ότι
Ευχή μας είναι να αφεθεί εφεξής ο κλάδος απερίσπαστος να κάνει την δουλειά του με την ευσυνειδησία και την ανεξαρτησία που διακρίνει τα μέλη του ΣΕΔΕΑ και με γνώμονα ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά η καταγραφή των τάσεων της κοινωνίας στο δρόμο προς τις εκλογές.
Γιατί έπεσε έξω τo exit poll
Μεγάλη απόκλιση από το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης έδειξε και το exit poll που πραγματοποιήθηκε έξω από αρκετά εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.
Τα πρώτα exit poll έδειχναν προβάδισμα ΝΔ με ποσοστό από 36% – 40% και τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με ποσοστό από 25% μέχρι και 29%. Τελικά, τα αποτελέσματα έφεραν τη Νέα Δημοκρατία στο ανώτατο πιθανό ποσοστό που θα μπορούσε να κερδίσει και τον ΣΥΡΙΖΑ 5 μονάδες πιο κάτω από το χαμηλότερο ποσοστό που του έδιναν τα exit poll.
Και σε αυτή την περίπτωση, η πιθανότητα ενός μεγάλου στατιστικού λάθους, λόγω πιθανής άρνησης συμμετοχής ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν όπως σημειώνουν ο λόγος που τους οδήγησε σε λάθος, καθώς υπερεκτίμησαν τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τι λένε για την πίεση εξ αριστερών
O Δημήτρης Μαύρος ανέφερε πως τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων των τελευταίων ημερών με στάθμιση σε φύλο, ηλικία και περιοχές, έδινε στη Νέα Δημοκρατία 42% και στον ΣΥΡΙΖΑ 19%. Ο διευθύνων σύμβουλος της MRB συμπλήρωσε πως «οι απλές σταθμίσεις των στοιχείων έδιναν το αποτέλεσμα».
«Αν βγαίναμε έτσι; Θα μας έλεγαν ότι “αυτά τα δείγματα είναι για πέταμα, πετάξτε τα”» συμπλήρωσε ο κ. Μαύρος, υπογραμμίζοντας ότι δεχόταν «μία πίεση από το 2015 μέχρι σήμερα σε ηθικό, μεθοδολογικό, επιστημονικό, επικοινωνιακό επίπεδο από συγκεκριμένο χώρο».
«Είμαι ο άνθρωπος που υπέστη τη μεγαλύτερη επίθεση γιατί τολμούσε να δώσει τη μεγαλύτερη διαφορά. Αυτό είναι λοιπόν ένα πρόβλημα Δημοκρατίας και όχι δημοσκοπήσεων. Και ο νόων νοείτο», ανέφερε ο πρόεδρος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς.
«Η παρουσίαση για το τι έγινε με τις δημοσκοπήσεις και το exit poll ήταν ακραία μεροληπτική και εις βάρος μας. Υπήρχαν πάρα πολλές ανακρίβειες στην παρουσίαση, για παράδειγμα ότι εμείς δεν είχαμε εκτιμήσει σωστά το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ» είπε ο κ. Φαναράς και αποκάλυψε πως «η Metron Analysis έχει δεχθεί απειλές από σωρεία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλων διάσπαρτων ότι σήμερα θα είχαν εγκατασταθεί εισαγγελείς».
«Καταρχήν όλες οι δημοσκοπήσεις τις τελευταίες μέρες έδειχναν τάσης ανόδου της ΝΔ και τάση καθόδου του ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο Θωμάς Γεράκης από τη MARC.
Ο Γιώργος Αράπογλου, γενικός διευθυντής της εταιρείας Pulse, υποστήριξε ότι πολλοί ψηφοφόροι που είτε ήταν αναποφάσιστοι είτε συγκαταλέγονταν στην «γκρίζα ζώνη», αποφάσισαν τι θα ψηφίσουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μπροστά στην κάλπη, γεγονός που δεν μπορούσε να καταγραφεί σε κάποια δημοσκοπική έρευνα.
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)
- Περισσότερα από 3.100 παιδιά ιθαγενών Αμερικανών πέθαναν σε οικοτροφεία στις ΗΠΑ