Η πολιτική είναι γένους θηλυκού – Ποιες γυναίκες σάρωσαν στις εκλογές
Αυξημένος αλλά ακόμα χαμηλός ο αριθμός των γυναικών που φαίνεται ότι κερδίζουν μια θέση στα έδρανα της Βουλής.
Η κάλπη της περασμένης Κυριακής ανέδειξε 71 γυναίκες, οι οποίες θα εκπροσωπήσουν, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, τους Έλληνες πολίτες.
Έτσι, στα έδρανα της ΝΔ θα κάθονται πλέον 29 γυναίκες, 22 στου ΣΥΡΙΖΑ, 10 στου ΠΑΣΟΚ, 6 έδρες καταλαμβάνουν οι γυναίκες του ΚΚΕ, ενώ από την Ελληνική Λύση εξελέγησαν 4 γυναίκες.
Όπως έγραφε από χθες το in, η αύξηση του αριθμού των γυναικών στη Βουλή είναι ένα πρώτο βήμα, ωστόσο η αναλογία τους με τους άνδρες βουλευτές παραμένει χαμηλή.
Για κάποιες είναι η πρώτη φορά που θα καθίσουν στα έδρανα της Βουλής. Για κάποιες άλλες όμως η θέση αυτή είναι οικεία.
Σάρωσαν… με την πρώτη
Την έκπληξη για τη ΝΔ στην ανατολική Αττική έκανε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη. Βγήκε πρώτη με 52.514 σταυρούς, αφήνοντας πίσω της τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.
Η δημοσιογράφος Άρια Αγάτσα, κατάφερε να εκλεγεί με τη σειρά της, στον Βόρειο τομέα της Αθήνας. Ένα γνώριμο πρόσωπο, από τις πρώτες γυναίκες που ασχολήθηκε με το αθλητικό ρεπορτάζ, εκλεγμένη τρεις φορές ως αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, έχει διατελέσει βουλευτής και αντινομάρχης.
Η Ράνια Θρασκιά, στην πρώτη της απόπειρα στην πολιτική, κατάφερε να μπει στη Βουλή ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εκεί, παράλληλα με τις σπουδές της, ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία στην τηλεόραση, απ’ όπου και την γνώρισαν οι περισσότεροι.
Η γιατρός Αθηνά Λινού την οποία γνωρίσαμε την περίοδο του κοροναϊού, κατάφερε, μπαίνοντας στον πολιτικό στίβο για πρώτη φορά, να συγκεντρώσει 24.063 σταυρούς και να αναδειχτεί βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στον βόρειο τομέα της Αθήνας.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες τείνουν να λαμβάνουν ολοένα και περισσότερες έδρες στη Βουλή. Στις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2016, οι γυναίκες ήταν 56, το 2019 οι έδρες αυξήθηκαν κατά 10 φτάνοντας τις 66 και φέτος, οι έδρες που καταλαμβάνουν οι γυναίκες άγγιξαν τις 71 αποτελώντας το 23,7% του Σώματος.
Παλιές και νέες
Η Μιλένα Αποστολάκη είναι ένα πρόσωπο γνώριμο στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Έχει διατελέσει υφυπουργός Ανάπτυξης το 2000 -2001 και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το 2010 – 11.
Αυτήν τη φορά, κατάφερε να καταλάβει την έδρα του ΠΑΣΟΚ στη Β1 βορείου τομέα της Αθήνας, αφήνοντας μάλιστα, στη δεύτερη θέση, τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος δεν κατάφερε να επανεκλεγεί.
Δύο υποψήφιοι, ο ένας της ΝΔ και η άλλη του ΠΑΣΟΚ, μακρινοί συγγενείς, με το ίδιο επίθετο και προεκλογικά γραφεία στην ίδια πολυκατοικία στην Κόρινθο, κατάφεραν να εκλεγούν, με την Κατερίνα Ταγαρά να το επιτυγχάνει κατεβαίνοντας για πρώτη φορά στις εκλογές, δικηγόρος και αναπληρώτρια Γραμματέας του τομέα Εξωτερικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ.
Πρώτη στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για την εκλογική περιφέρεια του νοτίου τομέα Αθηνών η Σεμίνα Διγενή με 13.320 ψήφους, μία από τις πιο γνωστές παρουσιάστριες της ελληνικής τηλεόρασης που μετρά αρκετά χρόνια πορείας στον χώρο της δημοσιογραφίας. Το 2019 εξελέγην με περισσότερους από 30.000 ψήφους στις ευρωεκλογές, αλλά παραιτήθηκε για να θέσει υποψηφιότητα για πρώτη φορά για βουλευτής, όπου δεν τα είχε καταφέρει τότε.
Η Έλενα Ακρίτα και η Πόπη Τσαπανίδου, είναι δύο από τις γυναίκες που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας να εντάξει στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για το Επικρατείας. Δύο κυρίες με μακρά πορεία, καυστική «πένα» και λόγο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις