Η ΝΔ κατάφερε στις εκλογές της 21ης Μαΐου μία μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Η επικράτηση της γαλάζιας παράταξης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 20 μονάδες διαφορά, ωστόσο δεν ήταν ενιαία, αφού και στο ίδιο το κόμμα της ΝΔ υπήρξαν κερδισμένοι και χαμένοι.

Με περιπτώσεις όπως του Νίκου Δένδια που κατέγραψε ρεκόρ στο Νότιο Τομέα της Αθήνας να δημιουργούν ερωτηματικά για το πώς θα τους αξιοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επόμενη μέρα και αν τελικά η δημοφιλία τους και οι σταυροί που έφεραν στο κόμμα θα λειτουργήσουν ως ατού.

Πρέπει οι σταυροί να ανταμειφθούν και πώς; Έχουν οι βουλευτές δικαίωμα να απαιτήσουν θέσεις και σε ποιο βαθμό; Υπάρχουν εναλλακτικές για τον Μητσοτάκη, πέρα από το ιδανικό για τους ίδιους που θα τους φέρουν στη θέση να μην είναι ικανοποιημένοι μεν, να μην μπορούν να αρνηθούν δε;

Ο Δένδιας είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση, αφού ως υπουργός Εξωτερικών ήταν αυτός που μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κλήθηκε να διαχειριστεί την τριετή και πλέον κρίση στα ελληνοτουρκικά, παραδεχόμενος μάλιστα ότι το 2020 οι δύο χώρες έφτασαν αρκετά κοντά στο μη περαιτέρω στο πεδίο.

Ταξίδια και χιλιόμετρα

Σε ένα σκηνικό πολέμου σε αναμονή ήταν ο υπουργός με τα περισσότερα ταξίδια, φτάνοντας να έχει διανύσει περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα, σε μία προσπάθεια όπως έλεγε ο ίδιος να ανοίξει τους ορίζοντες της ελληνικής διπλωματίας και να αναζητήσει στήριξη των θέσεων της Αθήνας σε μία περίοδο λεπτών ισορροπιών και εξαιρετικών κινδύνων. Με τις αποφάσεις του ενίοτε να δέχονται οξύτατη κριτική και να γράφεται ότι το κλίμα μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και ΥΠΕΞ ήταν παγωμένο.

Η υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για παράδειγμα που αποτέλεσε αφορμή για πολλά από αυτά τα ταξίδια επινοήθηκε ως στόχος μέσα στο δύσκολο 2020.

Ο Δένδιας αποτέλεσε λόγω και της συγκυρίας ένα από τα «hot» πρόσωπα της τετραετίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καταφέρνοντας να κάνει – όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος – την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Εξωτερικών να λειτουργήσει υπέρ του. Ακόμα και αν αρκετοί ήταν εκείνοι που κατά τη διάρκεια της θητείας του άσκησαν έντονη κριτική στις επιλογές του, αυτές έδειξαν να κερδίζουν την αποδοχή των ψηφοφόρων της ΝΔ. Κάτι που στις κάλπες είναι το βασικό ζητούμενο.

Ρεκόρ

Με το ποσοστό ενσωμάτωσης της σταυροδοσίας να φτάνει στο 94,06% ο Δένδιας καταγράφει στο νότιο τομέα 93.988 σταυρούς, με συνεργάτες του να εκτιμούν ότι στο 100% της ενσωμάτωσης θα έχει φτάσει τους 100.000 σταυρούς ξεπερνώντας σε κάθε περίπτωση το νούμερο των 95. 367 ψήφων που είχε πάρει το 2015 ως υποψήφιος της ενιαίας Β’ Αθήνας.

Μπορεί να περηφανεύεται επίσης ότι είναι ο πρώτος σε σταυρούς της ΝΔ στην Ελλάδα σε αυτές τις εκλογές και μάλιστα συγκεντρώνοντας τον διπλάσιο και πλέον αριθμό σταυρών προτίμησης έναντι του δεύτερου Τάκη Θεοδωρικάκου που φτάνει τους 44.523 σταυρούς.

Μπορεί να αξιοποιηθεί το ρεκόρ;

Τι σημαίνει όμως αυτή η σαρωτική νίκη για το Νίκο Δένδια και τη θέση του στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο; Ο ίδιος δεν έχει εκφραστεί δημοσίως και έχει αποφύγει τις παγίδες των δημοσιογραφικών ερωτήσεων. Τελευταία φορά μιλώντας την Τρίτη στον ΑΝΤ1 και ερωτηθείς εάν θέλει να παραμείνει στο ΥΠΕΞ, ο Δένδιας απάντησε «εμένα μου πέφτει λόγος μόνο εάν ο Πρωθυπουργός μου το προτείνει. Αυτή είναι κυρίαρχη απόφαση του Πρωθυπουργού».

Για το αν θα αποδεχόταν έναν άλλο διορισμό, για παράδειγμα του προέδρου της Βουλής, όπως λένε κάποια δημοσιεύματα, η απάντηση είναι η ίδια με τον βουλευτή της ΝΔ να επιμένει «και σε αυτό έχω λόγο μόνο εφόσον μου προταθεί».

Ακόμα και αν δεν εκφράζει τις επιθυμίες του δημόσια, πάντως, είναι σαφές ότι Νίκος Δένδιας έχει και προτιμήσεις και φιλοδοξίες. Το ερώτημα είναι πώς θα τις εκφράσει – αν τις εκφράσει – ποιο είναι το περιθώριο διεκδικήσεων του οποιοδήποτε βουλευτή απέναντι στον Μητσοτάκη του 40,79% στην πρώτη Κυριακή.

«Τρένο»

Στην ίδια λογική θα μπορούσαν να τεθούν ερωτηματικά για την επόμενη μέρα και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, που επίσης έσπασε ρεκόρ σταυρών στην Καβάλα, πηγαίνοντας «τρένο» όπως έλεγαν οι συνεργάτες του.

Για την ιστορία ο Παναγιωτόπουλος πήρε 25.340 σταυρούς σε σύνολο 34.290 ψήφων που κέρδισε η ΝΔ, δηλαδή το 75% των γαλάζιων ψηφοφόρων. Κατέρριψε το ρεκόρ της περιοχής που κατείχε ο Μιχάλης Τιμοσίδης όταν το 2009 ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ είχε γράψει 25.180 σταυρούς. Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ ο δεύτερος Ιωάννης Πασχαλίδης κέρδισε 10.302.

Μην ράβεις κοστούμια

Και ο Παναγιωτόπουλος όταν ερωτήθηκε προεκλογικά για το τι θα ήθελε την επόμενη μέρα απέφυγε να απαντήσει. Συνηθίζει να λέει ότι δεν του αρέσει να ράβει κοστούμια ενώ όπως απάντησε στο in πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου «αν δεν κερδίσεις το τελευταίο παιχνίδι με τη Φενερμπαχτσέ είναι άσκοπό να κάνεις από τώρα την ανάλυση και το scouting της Μονακό».

Ωστόσο αρκετοί εκτιμούν ότι και ο ίδιος δεν θα ήθελε να αλλάξει υπουργική καρέκλα, παρά τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει.

Στην περίπτωση του δε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας ήταν εκείνος που υπέγραψε σειρά εξοπλιστικών συμβολαίων και δρομολόγησε αυτά που έπονται. Και μάλιστα χωρίς ηχηρές αντιδράσεις.

Πέρασε όπως και ο Δένδιας την κρίση με την Τουρκία, έχοντας την ευθύνη των Ενόπλων Δυνάμεων και έφτασε να συνομιλεί με τον Χουλουσί Ακάρ ακόμα και όταν οι άλλοι δίαυλοι επικοινωνίας ήταν σφραγισμένοι.

Ναρκοπέδιο

Για πολλούς ο Παναγιωτόπουλος είχε αδυναμίες ενώ για κάποιους άλλους κατάφερε να επιβιώσει σε «ναρκοπέδιο». Το αν θα συνεχίσει στην επόμενη «πίστα» είναι άγνωστο.

Και αυτός θα πρέπει να περιμένει τις αποφάσεις να του ανακοινωθούν μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου…