ΠΑΣΟΚ: Πώς «βούλωσε» η «μαύρη τρύπα» της Αττικής
Ο στόχος επετεύχθη, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέβηκε σε κάθε περιφέρεια
Η Αττική ήταν η «μαύρη τρύπα» για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ -το ήξερε το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη, το ήξεραν οι υποψήφιοι που «έτρεχαν» στις περιφέρειες, το ήξεραν οι αντίπαλοί του. Ο στόχος για το Λεκανοπέδιο δεν ήταν εξαρχής να γίνει «κάστρο» της παράταξης, αλλά να μειωθεί η διαφορά που υπήρχε σε σχέση με την περιφέρεια, όπου η ενίσχυση ήταν σημαντική και αισθητή.
Και αυτός ο στόχος επετεύχθη, σε μεγάλο βαθμό: το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέβηκε σε κάθε περιφέρεια, σε άλλες περισσότερο και σε άλλες λιγότερο. Πήγε καλύτερα στις περιφέρειες που υπήρχε διακύβευμα, δηλαδή κάποιο ντέρμπι ανάμεσα σε δύο εσωκομματικές πλευρές ή δύο καλούς υποψηφίους, συσπειρώνοντας αρκετά την βάση.
Ανάλυση αποτελεσμάτων ανά περιφέρεια
Για τα νούμερα που τελικά ήρθαν στην κάλπη έπαιξε ρόλο και το σύνθημα της ανανέωσης: δύο βουλευτές με αδιάληπτη παρουσία τις τελευταίες δεκαετίες στην Βουλή έμειναν εκτός Κοινοβουλίου, δύο «πρωτάκια» από την φουρνιά που βρέθηκε κοντά στην Φώφη Γεννηματά μετρούντα πρώτα σε σταυρούς, ενώ υπάρχουν και δύο επάνοδοι στελεχών που βρέθηκαν ξανά στην Βουλή μετά την κοινή τους παρουσία στην τελευταία πλειοψηφική κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή προέκυψε από τις εκλογές του 2009.
Στην Α’ Αθήνας η άνοδος ήταν μικρή, από το 5,1% στο 6,7%, ήταν όμως αρκετή για να εξασφαλίσει την έδρα που παραλίγο να χαθεί το 2019. Με το ψηφοδέλτιο να κρύβει ένα μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στον Παύλο Γερουλάνο και τον Κώστα Σκανδαλίδη, θεωρείται πως το «άνοιγμα» που έγινε ευνόησε τον πρώτο, ο οποίος και τελικά εξελέγη.
Στις τρεις «σπασμένες» περιφέρειες της Β’ Αθήνας, η διαφορά είναι πιο αισθητή σε ψήφους: από περίπου 18.600 ψήφους στον Βόρειο Τομέα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πήρε πάνω από 26.600 -η ενίσχυση, μαζί με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων κυρίως προς τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ, έφερε και την ανατροπή στην εκλογή, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να έρχεται δεύτερος μετά την Μιλένα Αποστολάκη.
Η δύναμη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον Νότιο Τομέα αυξήθηκε περίπου 9.000 ψήφους από το 2019 στο 2023, αγγίζοντας σχεδόν τις 30.000, ενώ αντιστοίχως στον Δυτικό Τομέα οι 13.200 ψήφοι ξεπέρασαν τις 21.300. Η Νότια Αθήνα, ως γενικά δύσκολη περιφέρεια για το ΠΑΣΟΚ, έβγαλε τελικά μια έδρα -πρώτος σε σταυρούς είναι ο Παύλος Χρηστίδης, όμως αναμένει την απόφαση Ανδρουλάκη. Στην Δυτική Αθήνα, από την άλλη, την διαφορά την έκανε κι εκεί ένα ντέρμπι, στο οποίο ο Μιχάλης Καρχιμάκης δεν κατάφερε να πάρει την ρεβάνς από τη Νάντια Γιαννακοπούλου.
Συμβολική νίκη στην Β’ Πειραιά
Στην Δυτική Αττική οι ελπίδες να βγει έδρα ήταν εξαρχής ελάχιστες, όπως ακριβώς και στην Α’ Πειραιά. Αντιθέτως, η εμφανής ενίσχυση των ποσοστών του κόμματος φάνηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Αττική και στην Β’ Πειραιά.
Στην Ανατολική Αττική το 2019 η έδρα είχε χαθεί για λίγο και η Εύη Χριστοφιλοπούλου είχε μείνει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας -γεγονός που δρομολόγησε εξελίξεις και για την σταδιακή αποσύνδεσή της από το ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη φορά το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Ανατολική Αττική έφτασε το 8,15% (από το 5,03% του 2019), γεγονός που αποδίδεται στην ανανέωση του ψηφοδελτίου -μέσα στα νέα σε ηλικία στελέχη που κατέβηκαν στην περιοχή βρίσκεται και ο τέως γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος τελικά ήταν εκείνος που εξελέγη.
Νίκη με πιο συμβολική σημασία είναι αυτή στην Β’ Πειραιά, μια περιφέρεια που από το 1981 έως και την περασμένη Κυριακή ψήφιζε πάντοτε ΠΑΣΟΚ ή αργότερα ΣΥΡΙΖΑ. Για πρώτη φορά τα τελευταία 42 χρόνια η Β΄ Πειραιά έγινε γαλάζια, όμως παράλληλα «έσπασε» την άτυπη τιμωρία στην οποία βρισκόταν το ΠΑΣΟΚ εκεί από την περίοδο των μνημονιακών χρόνων και την αποσύνδεσή του με την παραδοσιακή του βάση: βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Β’ Πειραιά, ο πρώτος από το 2009, εξελέγη ο Δημήτρης Διαμαντίδης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις