Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, όλα ξεκίνησαν τη Κυριακή 21 Μαΐου, όταν οι τέσσερις νεαροί Κούρδοι χόρευαν στη γνωστή γειτονιά Moda της περιοχής Καντίκιοϊ, υπό τους ήχους δυνατής μουσικής που ακουγόταν από μεγάφωνα, ώσπου παρενέβη η αστυνομία.

Στη συνέχεια ξέσπασε διαμάχη μεταξύ των νεαρών και των αστυνομικών που προσπάθησαν να τους εμποδίσουν να χορέψουν ενώ ακουγόταν κουρδική μουσική.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, οι αστυνομικοί άρπαξαν τα μεγάφωνα και τα έβαλαν στο περιπολικό ζητώντας τις ταυτότητες των Κούρδων, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των νεαρών, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να τους ψεκάσουν σπρέι πιπεριού.

Όταν ένας από τους άνδρες επιχείρησε να γρονθοκοπήσει έναν αστυνομικό, ένας άλλος ένστολος το περίστροφό του απειλητικά και άρχισε να πυροβολεί στον αέρα με τους περαστικούς να φωνάζουν σοκαρισμένοι. Όταν ο νεαρός τράπηκε σε φυγή, οι αστυνομικοί ξεκίνησαν καταδίωξη και συνέλαβαν 5 νεαρούς.


Στη συνέχεια, εμφανίστηκε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει τους τέσσερις νεαρούς να είναι ξαπλωμένοι στο έδαφος, δίπλα στο περιπολικό, έχοντας τα χέρια περασμένα με χειροπέδες πίσω από την πλάτη. Οι κρατούμενοι φαίρονται να αναγκάζονται να ακούσουν οθωμανικά στρατιωτικά εμβατήρια («Mehter marşı») που αναπαρήγαγε το ηχοσύστημα του περιπολικού.

«Είναι μια φρικτή σκηνή»

Η μεταχείρισή τους από τις τουρκικές αστυνομικές αρχές τράβηξε την προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) κάλεσε τις τουρκικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως τους νεαρούς. «Η εχθρότητα στους Κούρδους και ο φασισμός σας θα είναι το τέλος σας. Δεν θα αφήσουμε αυτή τη νοοτροπία να κερδίσει!» ανέφερε στην ανάρτησή του στο Twitter το κόμμα, επικρίνοντας την τουρκική κυβέρνηση.

Ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Σαλίχ Γκεργκερλίογλου έγραψε στο Twitter ότι ακόμη και αν η αστυνομία είχε βάσιμες υποψίες για τη διάπραξη ενός εγκλήματος, η μεταχείριση που επεφύλαξε στους Κούρδους ήταν απαράδεκτη. «Αυτή είναι μια φρικτή σκηνή», είπε ο Σαλίχ Γκεργκερλίογλου.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος του Ντιγιαρμπακίρ εξέδωσε στις 22 Μαΐου ανακοίνωση σχετικά με το θέμα, απαιτώντας άμεση και αποτελεσματική έρευνα. «Σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες και τα έγγραφα στα οποία είναι συμβαλλόμενο μέρος η Τουρκία, έχει γίνει ο ορισμός των βασανιστηρίων και έχει απαγορευτεί απολύτως», ανέφερε ο δικηγορικός σύλλογος, προσθέτοντας ότι θα δώσει συνέχεια στο θέμα.

Η ώρα του δικαστηρίου

Μια κούρδισα ονόματι Ντεμέτ είπε με σαρκασμό ότι οι αστυνομικοί είχαν κάνει «μεγάλη δουλειά» υποτάσσοντας τους νεαρούς άνδρες. «Οι άνθρωποι που ρωτούν «Τι σου έκανε το κράτος;» θα πρέπει να δουν προσεκτικά αυτή τη φωτογραφία», είπε, υπενθυμίζοντας παρόμοια ή χειρότερη μεταχείριση που έλαβαν οι Κούρδοι από τις τουρκικές Αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου, ο Κούρδος μουσικός του δρόμου Τζιχάν Αϊμάζ, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στην Κωνσταντινούπολη, αφού αρνήθηκε να τραγουδήσει ένα εθνικιστικό τραγούδι.

Σύμφωνα πάντως με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Artı Gerçek τελικά οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο τη Δευτέρα 22 Μαϊου, δίχως να υπάρχουν πληροφορίες για την ταυτότητά τους. Οι δικαστικές αρχές αποφάσισαν να αφεθούν ελεύθεροι υπό τον όρο του δικαστικού ελέγχου.

Με πληροφορίες από Mücadele Gazetesi, Gazete Duvar, Artı Gerçek