Βόρεια Κυνουρία: Βιολογική αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς
Η σφήκα προσβάλει όλα τα είδη καστανιάς, διαταράσσει την ανάπτυξη των δένδρων και μειώνει την παραγωγή κατά 60-80%
Συνεχίζεται για τέταρτη χρονιά η βιολογική αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus (Yasumatsu)) από το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, εγκαθιστώντας το ωφέλιμο έντομο Torymus sinensis στις ορεινές περιοχές.
Η καστανοκαλλιέργεια αποτελεί μια από τις κύριες καλλιέργειες για τα χωριά του ορεινού όγκου του Δήμου και αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του. Όχι μόνο τους καστανοπαραγωγούς αλλά και για τους μελισσοκόμους μιας και η ανθοφορία της καστανιάς παράγει μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας.
Για να έχει αποτελέσματα το παραπάνω πρόγραμμα θα πρέπει να μην εμποδιστεί η εγκατάσταση του παρασιτωειδούς στους καστανεώνες. Ως εκ τούτου θα πρέπει να τηρηθούν τα παρακάτω:
- Μέχρι τέλη Ιουνίου να μην γίνει ψεκασμός με εντομοκτόνα στους καστανεώνες.
- Για τα επόμενα δύο χρόνια δεν πρέπει να καταστραφούν οι κηκίδες μέσα στις οποίες έχει γεννήσει το παρασιτοειδές. Ακόμα και εάν τα δέντρα κλαδευτούν θα πρέπει οι παραγωγοί να αφήσουν τους κομμένους βλαστούς με τις κηκίδες στην άκρη του χωραφιού τους και το επόμενο καλοκαίρι μπορούν να τους καταστρέψουν.
Η εξάπλωση
Η σφήκα προσβάλει όλα τα είδη καστανιάς, διαταράσσει την ανάπτυξη των δένδρων και μειώνει την παραγωγή κατά 60-80%.
Ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του εντόμου σε μεγάλες αποστάσεις είναι μέσω της μετακίνησης φυτών προς φύτευση (νεαρά δενδρύλλια). Σε μικρές αποστάσεις εξαπλώνεται με ενεργή πτήση των ενηλίκων.
Συγκεκριμένα, το υμενόπτερο Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu οικ. Cynipidae δημιουργεί κηκίδες σε φύλλα βλαστούς και οφθαλμούς. Αρχικά οι κηκίδες έχουν χρώμα κοκκινωπό και αργότερα αποκτούν χρώμα πράσινο. Μέσα στις κηκίδες αναπτύσσονται οι προνύμφες οι οποίες αφού ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους εντός των κηκίδων, εξέρχονται τα ακμαία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις