Beyond 2023: Ο ΟΤ στην καρδιά της καινοτομίας – Η πρώτη ημέρα
Κορυφαίοι ομιλητές μίλησαν για τις τεχνολογικές εξελίξεις, την αγροδιατροφή, την καινοτομία και τις start-ups
- Αφαιρούν τα αντικλεπτικά και αρπάζουν τα ρούχα στα καταστήματα - Βίντεο ντοκουμέντο
- Σύλληψη Ικάρων έξω από την Αγία Σοφία – Ύψωσαν την ελληνική σημαία
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- Χιονοθύελλα φέρνει χάος στα Βαλκάνια - Κροατία, Βοσνία, Σλοβενία δοκιμάζονται από την κακοκαιρία
Ο ΟΤ βρίσκεται πάντα στην καρδιά των εξελίξεων. Αυτή τη φορά από τη Θεσσαλονίκη, καλύπτει μια σπουδαία έκθεση για την καινοτομία και τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Στην έκθεση Beyond 2023, που διεξάγεται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης μέχρι τις 26 Μάϊου, συμμετέχουν 170 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 29 startups, με διεθνή «αέρα» και συμμετοχές από Λουξεμβούργο, Γαλλία, Τουρκία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελβετία, Πολωνία και Κύπρο, με δυναμική παρουσία των Περιφερειών και με βασικό πυλώνα τη θεματική «Tech 4 People» (Τεχνολογία για τους Ανθρώπους).
«Στόχος οι παγκόσμιες αγορές»
Στην πορεία της έκθεσης Beyond την τελευταία αναφέρθηκε ο συν-διοργανωτής της έκθεσης, Μιχάλης Στάγκος, όπως επίσης και στην εξέλιξή της μέχρι σήμερα με την εμφάνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Όπως τόνισε ο κ. Στάγκος, «κερδίσαμε πολλά στοιχήματα και πλέον στόχος είναι να στραφούμε στις παγκόσμιες αγορές, να φέρουμε δυναμικούς ξένους εταίρους». Σημείωσε επίσης, ότι της σημερινής έκθεση προηγήθηκαν διάφορα μικρότερα events στα οποία με την πάροδο των χρόνων «έγινε εφικτό να μπουν στο παιχνίδι και πιο θεσμικοί παράγοντες».
Στο ερώτημα αν σε επίπεδο νεοφυών επιχειρήσεων υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα, ο κ. Στάγκος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει η πρώτη ύλη, πολλά ταλέντα». Ωστόσο, σημείωσε ότι «υπάρχει μια δυναμική που από μόνη της δεν λέει τίποτα, για να φέρει ανάπτυξη και έσοδα θέλει πολλή δουλειά». Τόνισε ότι φέτος την έκθεση Beyond στήριξαν 190 εταιρείες, ενώ ένας ακόμη σημαντικό στόχος ήταν η διεθνοποίηση κάτι που επιτυγχάνεται αφού πλέον έρχονται πάνω από 300 επενδυτές διαφόρων μεγεθών.
«Με τον τρόπο αυτό δίνεται ευκαιρία για ζύμωση και συνδιαλλαγή, φέρνουμε πολιτικούς παράγοντες για να συζητηθούν θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης», τόνισε ο Μιχάλης Στάγκος. Ο συν-διοργανωτής της Beyond είπε ότι εκτός από τα φυσικά περίπτερα, υπάρχουν και τα ψηφιακά εργαλεία περιήγησης για όσους δεν μπόρεσαν να έρθουν Θεσσαλονίκη.
Τόνισε δε ότι πρόθεση είναι να έρχονται στην Beyond κυβερνήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις που είναι οι καταλύτες για τις επενδύσεις και φυσικά οι startup που μέσω αυτών παράγεται η γνώση.
Μιχάλης Στάγκος: Στόχος για την Beyond να στραφούμε στις παγκόσμιες αγορές
Η ελληνική δημιουργική βιομηχανία
Τη σημασία της ελληνικής δημιουργικής βιομηχανίας και τις επενδύσεις στη χώρα υπογράμμισαν η Melisa Itmec και ο David Richards από τη Creative Business Network (CBN), μιλώντας στο περίπτερο του ΟΤ, στο περιθώριο της έκθεσης Beyond 2023.
Σύμφωνα με την κ. Itmec η Ελλάδα έχει -μεταξύ άλλων- πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και στο πλαίσιο αυτό -όπως είπε- «προσπαθούμε να προσελκύσουμε νέους επενδυτές που θα έχουν βασικό στόχο το μέλλον και τις νέες τεχνολογίες»
Beyond 2023 – CBN: Να δείξουμε τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρώπη
«Είναι πολύ σημαντικό η προσέλκυση νέων επενδύσεων και υπάρχουν πολλές δυνατότητες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Richards τόνισε πως στη χώρα μας «υπάρχει πολύ ταλέντο, ικανότητες και επικοινωνιακές δυνατότητες κάτι που επιζητούν οι επενδυτές». Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ίδιο, ως εταιρεία η CBN προσπαθεί να συνδράμει στην επέκταση και προσέλκυση επενδύσεων.
Σε ό,τι αφορά τα «σημεία κλειδιά», η Melisa Itmec επεσήμανε πως η Creative Business Network συνεργάζεται με start ups στην Ελλάδα και θέτει ως βασικό σκοπό τη δημιουργικότητα. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ενθαρρύνουμε νέους επιχειρηματίες, να συνεργαστούμε με πανεπιστήμια κ.α. Θέλουμε να δώσουμε το έναυσμα σε αυτούς που δεν ξέρουν πως να ξεκινήσουν», τόνισε.
Η ελληνική γεωργία
Στο πλαίσιο της Beyond 2023, μίλησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο κ. Βλάσης Τσέζος της Agritrack, μία εταιρεία που με την χρήση τεχνολογιών όπως blockchain, Internet of Things και Τεχνητή Νοημοσύνη, βοηθά εταιρείες τροφίμων να ελέγξουν την ποιότητά τους και να μειώσουν τα κόστη.
Στο ερώτημα ποια είναι τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα που λύνει η συγκεκριμένη τεχνολογία, ο κ. Τσέζος αναφέρθηκε πρωτίστως στο θέμα της απώλειας τροφής τονίζοντας ότι το 15% της πρωτογενούς παραγωγής ουσιαστικά χάνεται μέχρι να φτάσει στο ράφι του σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, όπως είπε, υπάρχει η δυσκολία των καταναλωτών να εμπιστευθεί ένα προϊόν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο εκάστοτε νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο είναι δύσκολο για τις εταιρείες να προσαρμοστούν.
Βλάσης Τσέζος: Όραμα της Agritrack είναι να βοηθήσει την ελληνική γεωργία
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας ιχθυοκαλλιέργειας στο οποίο αναφέρθηκε. Σε μία τέτοια μονάδα παραγωγής, από τη στιγμή που βγει το ψάρι από το νερό αρχίζει ένας αγώνας δρόμου για να φτάσει το προϊόν μέχρι το σούπερ μάρκετ, όλο αυτό πρέπει να γίνει σε 2-3 ημέρες, το προϊόν να ταξιδέψει οπουδήποτε στον κόσμο και όλο αυτό πρέπει να γίνει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. «Δύσκολη δουλειά και σύνθετη εξίσωση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσέζος.
Επανάσταση στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης
Στην «εισβολή» του ChatGPT στις ζωές μας αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο CEO της εταιρείας POBUCA, Ισίδωρος Σιδερίδης, επισημαίνοντας πως φέρνει κοσμοϊστορικές αλλαγές στον πλανήτη.
Μιλώντας στο περίπτερο του ΟΤ, στο περιθώριο της έκθεσης Beyond 2023, ο κ. Σιδερίδης τόνισε πως η POBUCA είναι μια εταιρεία που απασχολεί περίπου 100 εργαζομένους και ασχολείται με τη διαχείριση του customer service, προσωποποιημένες διαχείριση πελατών και κάρτες πιστότητας, σημειώνοντας πως η τεχνολογία που χρησιμοποιείται προσφέρει νέες δυνατότητες.
«Εχουμε ως εδρα την Αγγλία, ωστόσο το 90% των εργαζομένων μας είναι στην Ελλάδα. «Με βάση τις δυνατότητές μας, όταν έχουμε ένα πρόβλημα, τα συστήματα που χρησιμοποιούμε είναι υπεύθυνα να εξασφαλίσουν τη λύση. Επίσης δεν κάνουμε μόνο marketing axions, αλλά προσφέρουμε προσωποποιημένη εμπειρία».
Ισίδωρος Σιδερίδης: Επανάσταση στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης
Ερωτηθείς για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στη νέα εποχή, ο CEO της POBUCA επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης ΑΙ γίνεται επανάσταση. «Παλαιότερα θα σας έλεγα πως το σημαντικότερο σημείο της ανθρωπότητας ήταν ο Νεύτωνας ή ο Δαρβίνος, τώρα λέω είναι το 2023 και αυτό που ξέρουμε όλοι ως ChatGPT»
Διασφάλιση της ορθής χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η Μερέθε Έρκχαρτ, ειδική σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης της Δανίας για την AI και Digital Ethics, μίλησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο για την Ηθική και την Δεοντολογίας στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Όπως είπε η κ. Έρκχαρτ, η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αλλά απαιτείται ότι θα διασφαλιστεί η χρήση της για το καλό της ανθρωπότητας. Τόνισε ότι πρέπει να εκπαιδευτεί το κοινό, να υπάρξει χρηματοδότηση αλλά και να διασφαλίσουμε ότι αυτή θα χρησιμοποιηθεί σωστά.
Η ειδική σύμβουλος της ΕΕ τόνισε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη «ανοίγει πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες».
Beyond 2023 – Μερέθε Έρκχαρτ: Διασφάλιση της ορθής χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης
Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, να υπάρχει δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες.
Λίκνο της καινοτομίας και της δημιουργικότητας η Ελλάδα
Στις επιχειρηματικές σχέσεις της Ελλάδας και των αραβικών χωρών αναφέρθηκε στο πάνελ του ΟΤ, στο περιθώριο της έκθεσης Beyond 2023, ο Dr. Hussein Hashim, μέλος της Οργάνωσης των ΗΕ για τη Βιομηχανική Ανάπτυξη (UNIDO Bahrain) και πρόεδρος του Παγκόσμιου Φόρουμ Επιχειρηματικών Επενδύσεων.
Hussein Hashim: Λίκνο της καινοτομίας και της δημιουργικότητας η Ελλάδα
Συγκεκριμένα, μιλώντας για το τοπίο των επενδύσεων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ο κ. Hashim τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να αναπτύξουμε επιχειρηματικές σχέσεις με την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή», ενώ πρόσθεσε ότι βλέπει «πολλές ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ των αραβικών χωρών, της Ελλάδας και των Βαλκανίων».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Φόρουμ Επιχειρηματικών Επενδύσεων τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να δούμε το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με στόχο τις βέλτιστες πρακτικές, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Ως παράδειγμα έφερε την πορτοκαλί οικονομία, η οποία σχετίζεται με τη δημιουργικότητα και προσφέρει έσοδα 2 τρισ. δολ. ετησίως και αφορά 50 εκατ. άτομα παγκοσμίως. «Τώρα εστιάζουμε στον τομέα της πορτοκαλί οικονομίας και σε αυτό τον τομέα επιθυμούμε να συνεργαστούν οι χώρες μας με την Ελλλάδα, μια χώρα λίκνο της καινοτομίας και της δημιουργικότητας», επεσήμανε.
Οι έξυπνες επενδύσεις, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες
Στο πλαίσιο της Beyond 2023, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος συζήτησε το θέμα των «έξυπνων επενδύσεων» με τον Στέλιο Αναστασιάδη της Genesis Ventures και τον Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης της Wealthyhood.
Beyond 2023: Οι έξυπνες επενδύσεις, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες
Αναφερόμενος στο θέμα των συνθηκών χρηματοδότησης για την ελληνική startup κοινότητα ο κ. Αναστασιάδης, δημιουργός της Genesis Ventures που εντοπίζει και χρηματοδότηση για νεοφυείς επιχειρήσεις, είπε ότι έως τώρα δεν υπήρχε εύκολα αυτή η δυνατότητα, αλλά είναι μια κατάσταση που αλλάζει τόσο με την στήριξη της Ελληνικής Τράπεζας Επενδύσεων αλλά και άλλων funds που έχουν εμφανιστεί, τονίζοντας ότι η χρηματοδότηση από την ΕΕ και της Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεων είναι δημόσιο χρήμα.
Για το ίδιο θέμα ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι και ο ίδιος είχε δυσκολία στην αναζήτηση χρηματοδότησης όταν πριν 2,5 χρόνια δημιουργήθηκε η Wealthyhood, ουσιαστικά μια επενδυτική εφαρμογή, που βοηθάει τους ανθρώπους πώς θα επενδύσουν τα χρήματά τους.
Η εφαρμογή απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν πολλές γνώσεις στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
«Στην Ελλάδα υπήρχε έλλειμμα στην χρηματοδότηση startup ειδικά στα πολύ πρώτα βήματα ενός τέτοιου επιχειρήματος», είπε ο κ. Χριστοδουλάκης.
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι μέσω της Genesis Ventures έχουν πραγματοποιηθεί 6 επενδύσεις σε startup και έρχονται άλλες 17, ενώ η χρηματοδότηση κυμαίνεται από 120 έως 400 χιλιάδες ευρώ.
Στο ερώτημα τι είναι καινοτομία και αν σχετίζεται με την ηλικία, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «είναι δύσκολο να πεις τι είναι καινοτόμο, θέλουμε να δούμε ότι με την ιδέα λύνεται κάποιο σοβαρό πρόβλημα και να υπάρχει προοπτική για υψηλούς τζίρους, να υπάρχει προοπτική». «Θέλουμε να φέρουμε κέρδος στους επενδυτές», είπε χαρακτηριστικά.
Η τεχνολογία θα φέρει μεγάλες αλλαγές στην εκπαίδευση
Ως «follower» και πολλές φορές πρωτοπόρο στην τεχνονολογική εξέλιξη χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Χάρης Τασογιαννόπουλος – Cloud Services InfoQuest.
Σύμφωνα με τον ίδιο -μιλώντας στο πάνελ του ΟΤ, στο περιθώριο της έκθεσης Beyond 2023- βασικός πυλώνας της InfoQuest είναι να φέρνει την τεχνολογία στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως στο επίκεντρο του Ομίλου είναι το IT Technology, οι τηλεπικοινωνίες, το κομμάτι του Cloud Services και οτιδήποτε έχει να κάνει με τις συνδεδεμένες συσκευές. Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε άλλες δραστηριότητες της InfoQuest, όπως ο κλιματισμός.
Beyond 2023 – Χάρης Τασογιαννόπουλος: Η τεχνολογία θα φέρει μεγάλες αλλαγές στην εκπαίδευση
Σε ό,τι αφορά το Cloud services, το υπολογιστικό νέφος δηλαδή (cloud computing), το οποίο είναι η διάθεση υπολογιστικών πόρων μέσω διαδικτύου, από κεντρικά συστήματα που βρίσκονται απομακρυσμένα από τον τελικό χρήστη, τα οποία τον εξυπηρετούν αυτοματοποιώντας διαδικασίες και παρέχοντας ευκολίες και ευελιξία σύνδεσης, ο κ. Τασογιαννόπουλος τόνισε πως αποτελεί στόχο της εταιρείας «να διαμορφώνουμε το περιβάλλον σε αυτό τον τομέα και ταυτόχρονα να κάνουμε διαχείριση στο κομμάτι της ασφάλειας στο Cloud».
Η ελληνική εκδοχή του Creative Business Cluster
Για την ελληνική εκδοχή του Business Cluster συζήτησαν με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο οι κύριοι Τσαφαράς της Tetragon, Βούλγαρης της Malvi και Παπαδημητρίου της
Οι τρεις εταιρείες συμμετέχουν στο design cluster που συστάθηκε μετά από σχετική πρόσκληση, με τον κ. Βούλγαρη να τονίζει ότι είναι σημαντικό για τον κλάδο να υπάρχουν συνεργασίες καθώς ένα από τα προϊόντα που θα παραχθούν από το cluster είναι μια πλατφόρμα παρουσίασης ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του design.
O κ. Παπαδημητρίου από την πλευρά του τόνισε ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν έχουν στο DNA τους την συνεργασία.
Στο ερώτημα πότε θα είναι έτοιμη η εν λόγω πλατφόρμα, ο κ. Τσαφάρας είπε ότι τα πρώτα demo θα είναι έτοιμα από το τέλος του καλοκαιριού και έπειτα, ενώ σημείωσε ότι από τα πρώτα demo που θα προκύψουν θα είναι υπηρεσίες και λύσεις πρώτα για την Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια για το ελληνικό κρασί.
Beyond 2023: Η ελληνική εκδοχή του Creative Business Cluster
Η καινοτομία στη βιομηχανία της μόδας
Για την καινοτομία στη βιομηχανία της μόδας, μίλησαν στο πάνελ του ΟΤ, η CEO και ο Γενικός Διευθυντής του AthensFashionClub, παρουσιάζοντας τα project βιωσιμότητας και εισαγωγής της τεχνολογίας στον κλάδο.
Στο περιθώριο της έκθεσης Beyond 2023, η κ. Μαρία Βυτινίδου τόνισε ότι η AthensFashionClub έχει θέσει ως ο στόχο την αλληλεπίδραση της μόδας με την τεχνολογία, σημειώνοντας έχουν δημιουργηθεί και ειδικά ενδύματα, όπως φόρεμα που με την ενέργεια του ήλιου μπορούσε να φορτίσει ένα κινητό.
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Δημητρακόπουλος μίλησε για τη βιώσιμη μόδα και για το impact των εμπορικών υφασμάτων που χρησιμοποιούμε. «Πλέον, δημιουργούμε ρούχα με ίνες από εναλλακτικές πηγές. Εχουμε παρουσιάσει ένα φόρεμα από ίνες γάλακτος (milk fabric). H τεχνολογία έχει προχωρήσει και από τα προϊόντα του γάλακτος ανακτάται η καζεΐνη. Δεν πάει τίποτα χαμένο. Βρίσκουμε εναλλακτικές πηγές λήψης νέων ινών, όπως τον ανακυκλώσιμο πολυεστέρας και τον βιοδιασπώμενο πολυεστέρας».
Η καινοτομία στη βιομηχανία της μόδας
«Εχει περάσει στο μυαλό των γυναικών ότι όταν ένα ρούχο είναι βιώσιμο, δεν είναι ωραίο. Αυτό δεν είναι σωστό. Εδώ παίζει ρόλο η δημιουργηκότητα και ο σχεδιαστής», τόνισε η κ. Βυτινίδου.
Η ψηφιοποίηση
Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να επηρεάσει η επανάσταση της τεχνολογίας τη μόδα, ο Γενικός Διευθυντής του AthensFashionClub υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- πως «η ψηφιοποίηση στον χώρο της μόδας παίζει μεγάλο ρόλο, για παράδειγμα ο τρισδιάστατος σχεδιασμός. Εκεί που χρειάζεται ένα πατρόν, εμείς το κάνουμε ψηφιακό, ντύνουμε ένα αβαταρ και το κάνουμε να κινείται, δείχνουμε πώς θα είναι το ρούχο στην κίνηση. Δηλαδή ετοιμάζουμε δείγμα χωρίς να κόψουμε καθόλου ύφασμα».
Ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε ακόμη πως είναι δύσκολο να πάμε στο κυκλικό μοντέλο στις επιχειρήσεις, με στόχο τη βιώσιμη μόδα, γιατί θα πρέπει να επενδύσουν στην αλλαγή του τρόπου παραγωγής.
Τα μυστικά της χρηματοδότησης των startups
Για την χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων μίλησε με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο Θωμάς Αθανασίου της L-Stone Capital, μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο του fund management.
Η L-Stone Capital είναι μια εταιρεία που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια αποκλειστικά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, δηλαδή χρηματοδοτεί startups. Ο ίδιος ο κ. Αθανασίου έχει επιστρέψει τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα μετά από επαγγελματική σταδιοδρομία 16 χρόνων στον τραπεζικό κλάδο, στο Λονδίνο.
Θωμάς Αθανασίου: Τα μυστικά της χρηματοδότησης των startups
«Θέλουμε οι εταιρείες στις οποίες επενδύουμε να έχουν έδρα στην Ελλάδα», είπε ο κ. Αθανασίου σημειώνοντας παράλληλα ότι πλέον και στη χώρα μας έχει αρχίσει να αλλάζει το μοντέλο της επιχειρηματικότητας. «Παλιά ίσχυε η έννοια της οικογενειακής επιχείρησης, αυτό πλέον αλλάζει», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι «αν βρούμε ανθρώπους με τις κατάλληλες ιδέες και εμείς μπορούμε να τους βοηθήσουμε με επαφές θα μπορούμε πλέον να δημιουργούμε τα δικά μας success stories».
Η καινοτομία δημιουργεί καινούργιες ευκαιρίες
Μήνυμα ότι η καινοτομία δημιουργεί καινούργιες ευκαιρίες στο ευρύτερο κομμάτι του επιχειρείν έστειλε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδας, Μάνος Μακρομάλλης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETIA), Μανώλης Ζερβάκης.
ΣΕΚΕΕ/HETIA: Η καινοτομία δημιουργεί καινούργιες ευκαιρίες
Μιλώντας στο περίπτερο του ΟΤ, στο περιθώριο της έκθεσης Beyond 2023, ο κ. Μακρομάλλης ανέφερε πως τα μέλη του ΣΕΚΕΕ παράγουν καινοτομία και οι εταιρείες του Συνδέσμου αναπτύσσουν – μεταξύ άλλων καινοτόμες λύσεις στο 5G, και σε άλλους τομείς της τεχνολογίας. «H καινοτομία ωρίμαζει και ως έννοια. Το 2011 είμασταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με το θέμα. Πλέον, οι πολιτεία και οι φορείς επικεντρώνονται στην καινοτομία, η οποία ωριμάζει και ο επιχειρηματικός κόσμος δέχεται την κατάλληλη συνδρομή».
Από την πλευρά του ο κ. Ζερβάκης επεσήμανε πως η Ενωση ξεκίνησε το 2005, με στόχευση στους ημιαγωγούς, ενσωματωμένα συστήματα, στο λεγόμενο Internet of Thing και γενικότερα στις ψηφιακές τεχνολογίες. «Τα μέλη μας παράγουν καινοτομία στην Ελλάδα με στόχο την παγκόσμια αγορά. Οι εταιρείες που είναι στην Ελλάδα είναι πάνω από 50 και είναι μέλη στην ΗΕΤΙΑ. Μέλη της ένωσης δεν είναι μόνο ελληνικές εταιρείες, ενώ συμφωνώ και εγώ πως το οικοσύστημα είναι πιο ώριμο από ποτέ. Υπάρχουν εταιρείες που παράγουν τεχνολογία στην Ελλάδα και στόχος μας είναι να τις βοηθήσουμε να βγουν και εκτός Ελλάδας», τόνισε
Σύμφωνα με τον κ. Μακρομάλλη, «η Ελλάδα είχε πάντα μεγάλα μυαλά και πλέον βλέπουμε ένα πάγωμα στο Brain Drain, στους ανθρώπους δηλαδή που φεύγουν προς τα έξω. Με τον κορωνοϊό αλλαξαν τα εργασιακά μοντέλα, με αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος να δουλευέι από την Ελλάδα για εταιρεία του εξωτερικού. Εχει αναστραφεί το brain drain».
Καινοτομία, ψηφιοποίηση και αγροτοδιατροφή
Για τον πρωτογενή τομέα, την καινοτομία και την αγροτοδιατροφή μίλησαν στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στο πλαίσιο της Beyond 2023, ο αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Θωμάς Μπαρτζάνας, και ο γενικός διευθυντής της Smart Agrohub, Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος.
Ο αγροτικός πρωτογενής τομέας είναι από τους σημαντικότερους στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να γίνει ψηφιακός, τόνισε ο κ. Μπαρτζάνας, σημειώνοντας ότι προσπάθεια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου είναι η συγκέντρωση δεδομένων από διάφορες πηγές και η διανομή τους στους ενδιαφερόμενους, σε συνδυασμό με την επίτευξη σύμπλευσης των εταιρειών του κλάδου.
Beyond 2023: Καινοτομία, ψηφιοποίηση και αγροτοδιατροφή
Για την Smart Agrohub, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος είπε ότι είναι ουσιαστικά ένα σχήμα με πολλούς συμμετέχοντες, ένα πολυμετοχικό σχήμα με αντικείμενο την αγροτοδιατροφή το οποίο απευθύνεται στις εταιρείες αγροτοτεχνολογίας. «Είναι ουσιαστικά ένα hub που προσφέρει b2b υπηρεσίες», σημείωσε.
Πηγή: OT
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις