Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Τι θα συμβεί χωρίς συμφωνία για το χρέος [ερωτήσεις – απαντήσεις] 

ΗΠΑ: Τι θα συμβεί χωρίς συμφωνία για το χρέος [ερωτήσεις – απαντήσεις] 

Ο ΟΤ παρουσιάζει μερικές από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις για το όριο του αμερικάνικου χρέους 

Συνεχίζεται στις ΗΠΑ ο πυρετός διαβουλεύσεων μεταξύ των πολιτικών πλευρών για να βρεθεί λύση στο θέμα της ανάγκης της αύξησης του ορίου χρέους, ώστε η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να μην χρειαστεί να αναστείλει την κάλυψη υποχρεώσεων μέχρι να υπάρξει συμφωνία.

Με το ρολόι να μετρά ανάποδα μέχρι την προθεσμία στις αρχές του επόμενου μήνα, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει μερικές από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις για το όριο του αμερικάνικου χρέους.

Τι είναι το όριο χρέους των ΗΠΑ;

Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών εισήγαγε για πρώτη φορά το 1917 την έννοια του ανώτατου ορίου του χρέους – το ανώτατο όριο των χρημάτων που μπορούσε να δανειστεί η κυβέρνηση. Νέοι νόμοι για το δημόσιο χρέος ψηφίστηκαν στη συνέχεια το 1939 και το 1941.

Τις τελευταίες επτά δεκαετίες, το ανώτατο όριο του χρέους αυξήθηκε 78 φορές, συμπεριλαμβανομένου του 2011 όταν η καθυστέρηση στη συμφωνία σε ένα νέο όριο είχε ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να χάσουν την κορυφαία πιστοληπτική τους ικανότητα AAA, προκαλώντας αύξηση του κόστους δανεισμού.

Αποτελεί η κατάσταση απειλή για πραγματική χρεοκοπία;

Επειδή οι ΗΠΑ χρειάζονται συμφωνία των κομμάτων για να αυξηθεί το όριο, ο κίνδυνος αφορά μια λεγόμενη τεχνική χρεοκοπία που θα προέλθει από ασυμφωνία μεταξύ των πολιτικών πλευρών και όχι πραγματική αδυναμία πληρωμών. Ουσιαστικά οι ΗΠΑ έχουν ή μπορούν να βρουν τα χρήματα για να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Γιατί δεν ξανασυμφωνούν άμεσα τα δύο κόμματα;

Αντιπαράθεση βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών, με τους τελευταίους να επιδιώκουν από την αμερικανική κυβέρνηση να συμφωνήσει σε σαρωτικές περικοπές των δημοσίων δαπανών καθώς και σε άλλες μεταρρυθμίσεις.

Έχει γίνει ήδη υπέρβαση του ορίου;

Το τρέχον όριο χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (ή 28,6 τρισεκατομμύρια ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία) ξεπεράστηκε ήδη από τον Ιανουάριο του 2023, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών έλαβε έκτακτα μέτρα για να του επιτρέψει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες της κυβέρνησης.

Η επόμενη βασική προθεσμία έχει τεθεί για τις αρχές Ιουνίου και μέχρι τότε το Κογκρέσο πρέπει να αυξήσει ξανά το ανώτατο όριο, διαφορετικά η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να αρχίσει να μένει τεχνικά από ρευστό και να μην μπορεί να αποπληρώνει χρέη.

Τι θα συμβεί στις ΗΠΑ χωρίς συμφωνία;

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι σε μια τέτοια περίπτωση η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδέχεται να μην είναι σε θέση να πληρώσει όλα τα χρέη της.

Χωρίς να αυξήσει το όριο του χρέους, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα μπορεί να εξοφλήσει υποχρεώσεις, με πιθανές πολύ αρνητικές συνέπειες για όσο διάστημα δεν βρίσκεται λύση. Ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι θα απολύονταν, τα παγκόσμια χρηματιστήρια θα δέχονταν πλήγμα και η οικονομία των ΗΠΑ πιθανότατα θα έπεφτε σε ύφεση.

Η έλλειψη κεφαλαίων θα ανάγκαζε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να δώσει κατά πάσα πιθανότητα προτεραιότητα στις δαπάνες, έτσι ώστε οι πληρωμές του χρέους και οι πληρωμές τόκων να γίνονται πρώτα.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει καθυστερήσεις στην πληρωμή των μισθών δεκάδων εκατομμυρίων εργαζομένων του δημόσιου τομέα.

Αν και οποιαδήποτε μη πληρωμή χρέους θα ήταν πιθανότατα προσωρινή, ανάλυση των οικονομικών συμβούλων του Μπάιντεν προειδοποίησε ότι ακόμη και μια «σύντομη» χρεοκοπία θα κόστιζε στην οικονομία των ΗΠΑ 500.000 θέσεις εργασίας.

Μια «παρατεταμένη» χρεοκοπία θα οδηγήσει σε πτώση του ΑΕΠ κατά 6% με απώλεια δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και περίπου 8,3 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας — σχεδόν τόσες όσο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

Πώς θα επηρέαζε την παγκόσμια οικονομία μια αθέτηση χρέους από τις ΗΠΑ;

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν έχει κάνει λόγο για «χρηματοοικονομικό και οικονομικό χάος» από οποιαδήποτε αποτυχία να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους.

Σε χειρότερο σενάριο, με βάση το οποίο οι ΗΠΑ θα έπρεπε να σταματήσουν εντελώς τον δανεισμό τους μέχρι τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο,  αυτό θα έπληττε τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι επενδυτές θα αμφισβητούσαν την αξία των αμερικανικών ομολόγων, τα οποία θεωρούνται από τις ασφαλέστερες επενδύσεις και χρησιμεύουν ως βασικού πυλώνες για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μια πιο παρατεταμένη τεχνική χρεοκοπία θα προκαλούσε απότομη πτώση του δολαρίου ΗΠΑ. Ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί ξανά και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα οποία περιόρισαν το εμπόριο μετά την πανδημία του COVID-19, θα μπορούσαν να επιδεινωθούν λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πηγή: OT 

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024