Επιδοτήσεις: Tι ισχύει για τα προγράμματα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» και «Αλλάζω θερμοσίφωνα» [Πίνακες]
Οι αιτήσεις για αντικατάσταση θερμοσίφωνα έχουν ξεπεράσει τις 200.000 και για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού τις 5.000
- Η κάρτα που συνήθως οι οδηγοί λησμονούν να ανανεώσουν - Στα 200 ευρώ το πρόστιμο
- Κύκλοι ΣΥΡΙΖΑ για Κασσελάκη: Επιχειρεί με fake news να φτιάξει παράλληλο μηχανισμό εντός και εκτός κόμματος
- Οδυσσέας Ελύτης: Πέντε άγνωστες ιστορίες
- Πόσο θωρακισμένη είναι η πολύπαθη Μάνδρα μετά από δύο πλημμύρες και δύο πυρκαγιές;
«Συνωστισμός» καταγράφεται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των δύο προγραμμάτων επιδότησης «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» και «Αλλάζω θερμοσίφωνα» με τα νοικοκυριά να σπεύδουν να εκμεταλλευθούν την κρατική βοήθεια προκειμένου να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος.
Ειδικότερα, οι αιτήσεις για αντικατάσταση του παλαιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ξεπεράσει τις 200.000, υπερβαίνοντας τόσο τον προϋπολογισμό του προγράμματος που είναι 100 εκατ. ευρώ όσο και τον αριθμό των δικαιούχων που μπορούν να ωφεληθούν οι οποίοι υπολογίζονται στους 120.000. Μάλιστα, το επιτελείο της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητούσε χρηματοδοτικές πηγές για αύξηση των κονδυλίων, ώστε να ακολουθήσει η β΄ φάση του προγράμματος.
Όσο για την εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών με μπαταρία έως την περασμένη Παρασκευή είχαν υποβληθεί πάνω από 5.000 αιτήσεις για φωτοβολταϊκό σύστημα, αξιοσημείωτος αριθμός εάν ληφθεί υπόψη ότι η ίδια συμμετοχή στην επένδυση είναι σαφώς πολλαπλάσια, συγκριτικά με την αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα..
Με μια πρώτη σύγκριση των δύο προγραμμάτων που «τρέχουν» αυτή την περίοδο, από τον σύμβουλο σε θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Στέλιο Ψωμά καταδεικνύει ότι το μέσο όφελος για τους καταναλωτές σε ορίζοντα 25ετίας φτάνει για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη στα 46.470 ευρώ και για τους θερμοσίφωνες στα 7.400 ευρώ.
Παράλληλα όμως, από τα δύο προγράμματα προκύπτουν και παράπλευρα οφέλη (ενεργειακά και αναπτυξιακά). Όσον αφορά στο πρόγραμμα αντικατάστασης θερμοσιφώνων, σύμφωνα με τον κ. Ψωμά, ενισχύεται η εγχώρια βιομηχανία ηλιοθερμικών συστημάτων. «Στην περίπτωση του προγράμματος “Φωτοβολταϊκά στη στέγη”, χάρη στις μπαταρίες που είναι υποχρεωτικές για τα νοικοκυριά που συμμετέχουν, έχουμε το άνοιγμα μιας νέας αγοράς που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε στη χώρα μας, απόκτηση νέων δεξιοτήτων για πολλές εκατοντάδες εγκαταστατών που θα απασχοληθούν στο πλαίσιο του προγράμματος και ελάφρυνση των ηλεκτρικών δικτύων λόγω της χρήσης των μπαταριών. Παράλληλα, επιταχύνεται και η εγχώρια παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου», αναφέρει ο ίδιος.
Σε ότι αφορά στην απασχόληση, ο κ. Ψωμάς παραθέτει τα ισοδύναμα εργατοέτη πλήρους απασχόλησης που δημιουργούνται ή/και συντηρούνται στη χώρα μας λόγω των προγραμμάτων σε βάθος 25ετίας (περιλαμβανομένης της συντήρησης των συστημάτων).
Οι πλατφόρμες των δύο προγραμμάτων παραμένουν ανοιχτές. Η ηλεκτρονική πύλη του «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Θερμοσίφωνα» θα δέχεται αιτήσεις έως τις 20 Ιουνίου 2023, στις 15:00, ενώ το σύστημα υποβολής αιτήσεων για τα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» θα παραμείνει ανοιχτό μέχρις εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων, με απώτατο όριο το τέλος Ιουνίου 2024.
Το πρώτο πρόγραμμα επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση ενεργοβόρων Ηλεκτρικών Θερμοσιφώνων, με νέους σύγχρονης τεχνολογίας Ηλιακούς Θερμοσίφωνες, με παράλληλη ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος επιλέξιμοι προς αντικατάσταση είναι Ηλεκτρικοί Θερμοσίφωνες χωρητικότητας άνω των 40 λίτρων . Το ποσοστό της επιδότησης κυμαίνεται από 50% έως 60% με μέγιστο ποσό στα 904,84 ευρώ.
Όσο για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν 35.000 με 36.000 νοικοκυριά και αγρότες. Ειδικότερα, για τα ευάλωτα νοικοκυριά (κατηγορία Α) έχει προβλεφθεί προϋπολογισμός 45 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να κατανεμηθεί σε 5.000 δικαιούχους. Για τα νοικοκυριά της κατηγορίας Β (ατομικό εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα κάτω των 40.000 ευρώ) προβλέπεται ποσό 100 εκατ. ευρώ που «μεταφράζεται» σε επιδότηση 15.000 φωτοβολταϊκών συστημάτων με σύστημα αποθήκευσης. Για την Κατηγορία Γ (ατομικό Εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ ή Οικογενειακό Εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ) ο προϋπολογισμός είναι στα 63 εκατ. ευρώ και θα ωφελήσει 10.000 νοικοκυριά, ενώ για τους αγρότες έχουν προβλεφθεί 30 εκατ. ευρώ και θα καλύψουν έως και 6.000 συστήματα (με ή χωρίς αποθήκευση).
Η επιδότηση του φωτοβολταϊκού συστήματος ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% με 60%, ενώ προβλέπεται και ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία, συζύγους κι εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
Πηγή: OT
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις