Δράκος του Κόμοντο: Ο πιο στυγερός «δολοφόνος» της φύσης εν δράσει [Προσοχή σκληρές εικόνες]
Ο Δράκος του Κόμοντο φημίζεται για τις ικανότητες του στο κυνήγι, ενώ μπορεί να καταπιεί το θύμα του μέσα σε δευτερόλεπτα.
Ένας από τους πιο στυγερούς «δολοφόνους» της φύσης είναι ο Δράκος του Κόμοντο. Το συγκεκριμένο σαρκοφάγο, με την επιστημονική ονομασία Varanus komodoensis ζει στα ηφαιστειογενή νησιά Κόμοντο, Ρίνκα, Γκίλι Μοτάνγκ και Φλόρες της Ινδονησίας, με τους ντόπιους να έχουν μάθει να ζουν στις περιοχές όπου κυριαρχούν οι δράκοι, παίρνοντας ιδιαίτερα μέτρα προστασίας.
Οι Δράκοι του Κόμοντο, που έχουν πάρει το όνομά τους από το ομώνυμο νησί της Ινδονησίας, τρώνε νεκρά και ζωντανά θηράματα όπως ελάφια, βουβάλια και αγριογούρουνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρουσιάζουν ακόμα και κανιβαλιστική συμπεριφορά, τρώγοντας μικρότερα ή νεαρά άτομα του είδους τους. Οι δράκοι μπορούν να φάνε ποσότητα έως 80% του βάρους του σώματός τους σε ένα γεύμα.
Στην Ελλάδα Δράκος του Κόμοντο φιλοξενείται στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, με τη σελίδα του πάρκου να φιλοξενεί ορισμένες εντυπωσιακές πληροφορίες για τις δυνατότητες των συγκεκριμένων σαρκοφάγων στο κυνήγι.
Δείτε εν δράσει δράκο του Κόμοντο
Only 30 seconds for the komodo dragon to hunt and swallow its prey pic.twitter.com/QuwdkjroF1
— Terrifying Nature (@TerrifyingNatur) May 23, 2023
Πού και πόσο ζουν οι δράκοι
Οι δράκοι ζουν τροπικά δάση μουσώνων, σαβάνες με φοίνικες και λιβάδια.
Η διάρκεια επώασής τους είναι 2,5 – 8 μήνες, ενώ κάνουν 1-30 αυγά.
Είναι μοναχικά ζώα και συναντιούνται μόνο για να ζευγαρώσουν και να φάνε.
Τα αρσενικά φτάνουν τα 90 κιλά, τα θηλυκά τα 70 κιλά. Το μήκος των αρσενικών είναι 3 μέτρα, ενώ τα θηλυκά φτάνουν τα 2 μέτρα.
Στη φύση ζουν περίπου 5.000 Δράκοι του Κόμοντο.
17 εντυπωσιακές πληροφορίες
- Ο δράκος του Κόμοντο είναι η μεγαλύτερη σαύρα στον κόσμο.
- Σε συνδυασμό με το δυνατό συνθλιπτικό του δάγκωμα, το τοξικό του σάλιο περιέχει δηλητήριο αλλά και πάνω από 40 διαφορετικά βακτήρια προκαλώντας σηψαιμία και επηρεάζοντας την ικανότητα πήξης του αίματος στο θήραμά του.
- Για να προστατευτούν από τους μεγαλύτερους δράκους, τα μικρά κυλιούνται σε κόπρανα για να τους απωθούν με την οσμή και περνούν τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής τους κυρίως πάνω σε δέντρα.
- Τρέχει με ταχύτητα έως 20 χλμ/ώρα.
- Οι δράκοι του Κόμοντο είναι μοναχικά ζώα και συναντιούνται μόνο για να ζευγαρώσουν ή να φάνε.
- Τα σπίτια των ντόπιων φτιάχνονται πάνω σε πασσάλους αποτρέποντας έτσι επιθέσεις από δράκους του Κόμοντο.
- Τα κυρίαρχα αρσενικά παλεύουν για την κατάκτηση του θηλυκού. Παρά το μεγάλο τους μέγεθος, παλεύουν σε όρθια στάση. Χρησιμοποιούν την ουρά τους για στήριγμα και με τα μπροστινά τους πόδια πιάνονται και προσπαθούν να ρίξουν ο ένας τον άλλο κάτω.
- Είναι απόγονοι του είδους Gigantie magalania prisca που έζησε στην Αυστραλία την Πλειστόκαινη περίοδο. Έφτανε τα 7 μέτρα και ξεπερνούσε τα 600 κιλά.
- Ενώ το δάγκωμά τους μπορεί να είναι θανατηφόρο για ένα άλλο ζώο, αυτό δεν ισχύει για τα δαγκώματα μεταξύ τους.
- Είναι εξαιρετικοί κολυμβητές. Κολυμπούν από το ένα νησί στο άλλο και μπορούν ακόμα και να βουτήξουν σε βάθος έως 4,5 μέτρα.
- Το μήκος της ουράς είναι όσο το σώμα του.
Ό,τι κινείται σε απόσταση 300 μέτρων το βλέπουν
- Βλέπουν σε απόσταση έως 300 μέτρων, ειδικά ό,τι κινείται.
- Η κίτρινη διχαλωτή τους γλώσσα χρησιμεύει για να ανιχνεύσουν, να γευτούν και να μυρίσουν το θήραμά τους, χρησιμοποιώντας το αισθητήριο σύστημα των ερπετών, όργανο Γιάκομπσον.
- Μπορούν να εντοπίσουν ένα κουφάρι από απόσταση 10 χιλιομέτρων!
- Τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν γονιμοποιημένα αυγά χωρίς καμία σεξουαλική επαφή. Το σπάνιο αυτό φαινόμενο ονομάζεται παρθενογέννεση.
- Το γενετικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι πάντα αρσενικά μικρά. Έτσι διασφαλίζεται η ύπαρξη αρσενικών στις απομονωμένες περιοχές διαβίωσής τους.
- Ένας λαρυγγικός σάκος κάτω από το πηγούνι τους γεμίζει με αέρα όταν κυνηγάνε, καθώς δεν μπορούν να αναπνέουν και να τρέχουν ταυτόχρονα.
- Αγροτικά προϊόντα: Στα «κόκκινα» το ισοζύγιο μετά από 3 χρόνια [πίνακες]
- Ντένζελ Ουάσινγκτον: Η «άβολη» στιγμή με τον βασιλιά Κάρολο στην πρεμιέρα του «Gladiator II»
- Πλημμύρες: Καμπανάκι Χαρδαλιά για τον Κηφισό – «Ο τελευταίος καθαρισμός έγινε το 2002»
- Ο Παναθηναϊκός έχει δύσκολη δοκιμασία στην Μπολόνια
- Tips για εξοικονόμηση ενέργειας σύμφωνα με τις συσκευές που χρησιμοποιούμε
- Βουλή: Ασάφειες και σκιές στο νομοσχέδιο της Κυβερνοασφάλειας