Κίνα: Η ραγδαία ανάπτυξη σπρώχνει την πανίδα στην εξαφάνιση
«Ο κίνδυνος εξαφάνισης σπονδυλωτών είναι πολύ υψηλότερος στην Κίνα από τον παγκόσμιο μέσο όρο» αναφέρει το υπουργείο Οικολογίας και Περιβάλλοντος.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Το ποσοστό των σπονδυλωτών ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση είναι υψηλότερο στην Κίνα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, παραδέχεται η κυβέρνηση της χώρας.
Σε μια προσπάθεια να αντιστραφούν οι βλάβες που προκαλεί στο περιβάλλον η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη, το Πεκίνο υλοποιεί τα τελευταία χρόνια φιλόδοξες προσπάθειες για τη δημιουργία προστατευόμενων περιοχών, οι οποίες αντιστοιχούν σήμερα γύρω στο 30% της κινεζικής επικράτειας.
Ωστόσο ένας σημαντικός αριθμός ειδών εξακολουθεί να κινδυνεύει από την ταχεία εξάπλωση των αστικών κέντρων, τις υποδομές και την εκμετάλλευση της φύσης, σύμφωνα με έρευνα σε περισσότερα από 4.300 είδη ζώων που πραγματοποίησαν 213 ειδικοί του υπουργείου Οικολογίας και Περιβάλλοντος.
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο κίνδυνος εξαφάνισης σπονδυλωτών είναι πολύ υψηλότερος στην Κίνα από τον παγκόσμιο μέσο όρο» ανέφερε το υπουργείο στην έκθεση που δημοσιεύτηκε αργά τη Δευτέρα.
«Εξαφανίσεις ειδών και συμβάντα εξαφάνισης σε τοπικό επίπεδο έχουν καταγραφεί σε όλες τις ομάδες ζώων» επισήμανε.
«Η ανθρώπινη οικονομική δραστηριότητα έχει αλλάξει τα χαρακτηριστικά της γης (…) προκαλώντας την απώλεια και τον κατακερματισμό των βιοτόπων και τη μείωση ή και την εξαφάνιση πληθυσμών» πρόσθετε.
Το υπουργείο σημείωσε ότι σχεδόν το 30% των ερπετών της Κίνας απειλείται, ποσοστό μεγαλύτερο από το 21,2% του παγκόσμιου μέσου όρου. Συνολικά 137 είδη ερπετών απειλούνται, αριθμός αυξημένος σε σχέση με τα 110 που είχαν καταγραφεί σε έκθεση του 2004.
Ως απειλούμενα αναγνωρίζονται και 176 είδη αμφιβίων, από τα 128 το 2004, αριθμός που αντιστοιχεί στο 40% του συνόλου και είναι επίσης υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Πρόοδος έχει σημειωθεί κυρίως με τα «χαρισματικά» είδη όπως το γιγάντιο πάντα, του οποίου ο πληθυσμός έχει αυξηθεί σε περίπου 1.800 άτομα. Το 2021 το πάντα υποβαθμίστηκε από «απειλούμενο» είδος σε «ευάλωτο» στην κατάταξη της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
Ο συνολικός αριθμός απειλούμενων θηλαστικών μειώθηκε σε 178 από 223 το 2004, επεσήμανε το υπουργείο, με πέντε «κρισίμως κινδυνεύοντα» είδη να υποβαθμίζονται σε «απειλούμενα».
Συνολικά το 26,4% των ειδών θηλαστικών στην Κίνα απειλείται, ποσοστό μεγαλύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 21,8%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις