Google και Κομισιόν θα συμφωνήσουν σε κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη
Το πλαίσιο θα εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή ο ευρωπαϊκός Νόμος ΑΙ.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Η Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον καθορισμό κανόνων που θα εφαρμοστούν στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο ευρωπαϊκός Νόμος ΑΙ, ο πρώτος του είδους του στον κόσμο.
Την εξέλιξη ανακοίνωσε την Τετάρτη ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν έπειτα από συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alphabet Σούνταρ Πίτσαϊ στις Βρυξέλλες.
«Ο Σούνταρ και εγώ συμφωνήσαμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε μέχρι να αρχίσει να εφαρμόζεται το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ΑΙ. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε σε μια συμφωνία για την ΑΘ που θα εφαρμοστεί εθελοντικά» ανέφερε ο επίτροπος.
Κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο να καταλήξουν εντός του έτους σε συμφωνία για τον Νόμο ΑΙ, o οποίος μεταξύ άλλων θα περιορίζει τις εφαρμογές βιομετρικής ταυτοποίησης και θα απαγορεύει συστήματα ΑΙ «υψηλού ρίσκου», όπως αλγορίθμους κοινωνικής κατηγοριοποίησης και προληπτικής αστυνόμευσης.
Την Τρίτη, η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να καθορίσουν από κοινού μια σειρά ελάχιστων προδιαγραφών που θα ισχύσουν μέχρι να διαμορφωθεί η τελική νομοθεσία.
Προειδοποίησε πάντως ότι, ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση, ο Νόμος ΑΙ δεν θα εφαρμοστεί σε λιγότερο από ένα με δύο χρόνια κάτι που σημαίνει ότι «χρειαζόμαστε κάτι για να γεφυρώσουμε αυτή την περίοδο».
Το Σάββατο, οι ηγέτες της G7 αναγνώρισαν την ανάγκη τεχνικών στάνταρτ που θα διασφαλίζουν την αξιοπιστία των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Ζήτησαν επίσης την έναρξη διεθνούς δημόσιου διαλόγου για θέματα διακυβέρνησης, πνευματικής ιδιοκτησίας, διαφάνειας και παραπληροφόρησης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις