Ο ιδρυτής της ρωσικής ιδιωτικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner, Γεβγκένι  Πριγκόζιν, δήλωσε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί τον πόλεμο το Κρεμλίνο, που ξεκίνησε η Ρωσία, δεν είχε καν εκείνα τα αποτελέσματα στα οποία προσέβλεπε η Μόσχα και για τα οποία μιλούσε στην αρχή ο Βλαντίμιρ Πούτιν, με αποτέλεσμα η Ουκρανία να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο και ο στρατός της ένας από τους ισχυρότερους στον πλανήτη.

Στη διάρκειας 77 λεπτών συνέντευξή του στον Ρώσο σύμβουλο επί πολιτικών θεμάτων Κονσταντίν Ντολγκόφ, ο Πριγκόζιν δεν αναφέρει τον Πούτιν, αλλά επιτίθεται ως συνήθως στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και σε όλη την υπόλοιπη ρωσική ελίτ.

«Και μετά… χεσ@@@με και φύγαμε»

«Φτάσαμε με θρασύτητα (στην Ουκρανία), περάσαμε με τις μπότες μας όλο το έδαφός της ψάχνοντας ναζί. Όσο ψάχναμε τους ναζί, κάναμε τρομερά πράγματα σε όλους όσους μπορούσαμε, μετά φτάσαμε στο Κίεβο, μετά – όπως λέω στα ρώσικα – χεσ@@@με και φύγαμε, Στη συνέχεια, φτάσαμε στην Χερσώνα. Χεσ@@@με, φύγαμε. Μετά από αυτό ή πριν από αυτό; Ήδη μπερδεύονται οι χρόνοι, Ιζιούμ, Κράσνι Λιμάν. Και κατά κάποιο τρόπο κάτι δεν πάει καλά», εξήγησε… παραστατικά το αφεντικό της Wagner.

Και τόνισε πως «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση έγινε για την αποναζιστικοποίηση και την αποστρατιωτικοποίηση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας για την οποία μιλούσαμε… κάναμε την Ουκρανία έθνος, το οποίο έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο. Η Ουκρανία έγινε χώρα την οποία γνωρίζουν παντού. Αυτά όσον αφορά στην αποναζιστικοποίηση».

«Ο διάολος ξέρει ότι στρατιωτικοποίησαμε» την Ουκρανία

«Τώρα ό,τι αφορά στην αποστρατιωτικοποίηση», συνέχισε να εξηγεί ο Πριγκόζιν: «Εάν αυτοί (οι Ουκρανοί) είχαν στην αρχή της ειδικής επιχείρησης 500 συμβατικά άρματα μάχης, τώρα έχουν 5.000. Αν στην αρχή ήξεραν να πολεμούν 20.000 άνθρωποι, τώρα ξέρουν 400.000. Με ποιο τρόπο λοιπόν την αποστρατιωτικοποιήσαμε; Αποδεικνύεται ότι έγινε το αντίθετο, ο διάολος ξέρει ότι την στρατιωτικοποιήσαμε…», δήλωσε χαρακτηριστικά – κάτι που δεν απέχει και πολύ από την αλήθεια, αφού η άδικη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κινητοποίησε τις δυτικές δυνάμεις, οι οποίες εξόπλισαν και εξοπλίζουν το Κίεβο με όπλα, ενώ εκπαιδεύουν στρατιωτικά και τους Ουκρανούς.

«Νομίζω ότι οι Ουκρανοί σήμερα, είναι ένας από τους ισχυρότερους στρατούς. Έχουν υψηλό επίπεδο οργάνωσης, υψηλό επίπεδο προετοιμασίας, υψηλό επίπεδο κατασκοπείας, διαθέτουν διαφορετικών ειδών εξοπλισμούς και πολύ περισσότερους, χειρίζονται οποιαδήποτε συστήματα, σοβιετικά, νατοϊκά, ότι να’ναι, με την ίδια επιτυχία», σημείωσε μάλιστα ο Πριγκόζιν.

«Όλα μπορούν να τελειώσουν όπως το 1917» για την Ρωσία

Στην συνέντευξη του επισημαίνει ότι στην ενίσχυση του στρατιωτικού δυναμικού της Ουκρανίας έπαιξαν ρόλο οι γεμάτες λάθη ενέργειες της Ρωσίας. Ο ιδρυτής της Wagner και επιχειρηματίας εκτιμά ότι «όλα μπορούν να τελειώσουν όπως το 1917 και μπορεί να εξεγερθούν αρχικά οι Ρώσοι στρατιώτες και μετά οι οικείοι τους».

«Υπάρχουν τώρα δεκάδες χιλιάδες συγγενείς σκοτωμένων στρατιωτών. Θα υπάρξουν πιθανότατα εκατοντάδες χιλιάδες. Αυτό δεν μπορούμε να το κρύψουμε», είπε καλώντας τους Ρώσους στρατηγούς να στείλουν τα παιδιά τους στο μέτωπο.

Κατά την άποψη του Πιργκόζιν, η Ρωσία έχει ανάγκη από στρατιωτικό νόμο, νέα κύματα επιστράτευσης και να ζήσει για ορισμένα χρόνια «όπως η Βόρεια Κορέα».

Σχολιάζοντας την συμμετοχή της Wagner στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας , ανέφερε ότι από την αρχή της εισβολής σκοτώθηκαν 20.000 μισθοφόροι της οργάνωσης, οι μισοί από τους οποίους ήταν κρατούμενοι φυλακών. Συνολικά, στις γραμμές της Wagner, σύμφωνα με τον ίδιο, εντάχθηκαν 50.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών μελετών, έως τα τέλη Φεβρουαρίου η Ρωσία είχε χάσει 60.000 άνδρες μαζί με τους μισθοφόρους. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ εκτιμούσε τις απώλειες της Wagner, από την αρχή του πολέμου έως τα μέσα Φεβρουαρίου του 2023, στις 30.000 (νεκροί και τραυματίες).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ