Ουκρανία: Η Ρωσία μετακίνησε τα πυρηνικά όπλα της εν μέσω των συγκρούσεων στο Μπέλγκοροντ
Η Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι στην περιοχή του Μπέλγκοροντ όπου σημειώθηκαν οι συγκρούσεις τις δύο τελευταίες ημέρες υπήρχε αποθήκη με πυρηνικά όπλα, τα οποία η Ρωσία έσπευσε ν' απομακρύνει.
Η Ρωσία κινητοποιήθηκε για να εκκενώσει μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυρηνικών όπλων στο Μπέλγκοροντ καθώς οι μάχες στην περιοχή βρίσκονταν σε εξέλιξη, με τις ρωσικές δυνάμεις να καταστέλλουν ένοπλες ομάδες (φωτογραφία, επάνω, από το Twitter) που προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο τοπικών πόλεων.
Ουκρανοί «σαμποτέρ»
Τα ρωσικά στρατεύματα ανέκτησαν τον έλεγχο των πόλεων Κοζίνκα και Γκραϊβορόν, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, αλλά οι δυνάμεις της Μόσχας εξακολουθούν ν’ αναζητούν ένοπλους μαχητές σ’ όλη την περιοχή.
Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ ανέφεραν ότι οι περισσότεροι από τους «ουκρανούς τρομοκράτες» οπισθοχώρησαν στην Ουκρανία ή εξουδετερώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές, πυρά πυροβολικού και άλλες ρωσικές δυνάμεις.
Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας έκανε λόγο για «ουκρανούς σαμποτέρ» ενώ το Κίεβο αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.
The #RussianFreedomLegion seizes large quantities of Russian equipment in the #Belgorod region.
They say it’s not the only trophy. In addition, they found a lot of weapons, equipment and military uniforms pic.twitter.com/AC2utaYCOK— TOGA (@KrzysztofJano15) May 23, 2023
Πίσω από τις επιθέσεις εμφανίζονται οι μαχητές της λεγεώνας «Ελευθερία στη Ρωσία» και του «Σώματος Ρώσων Εθελοντών».
Οι δύο ομάδες, που ισχυρίζονται ότι σχεδιάζουν επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, είχαν ανακοινώσει ότι «δημιουργούν αποστρατικοποιημένη ζώνη στα σύνορα με την Ουκρανία, απ’ όπου ο ρωσικός στρατός δεν θα μπορεί να τη βομβαρδίζει».
Η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση από ουκρανούς μαχητές», αναφέροντας ότι τη Δευτέρα άνοιξαν πυρ με όλμους και πυροβολικό σε οικιστικά συγκροτήματα, δημόσια γραφεία και εγκαταστάσεις πολιτικής υποδομής στην περιοχή Γκραϊβορόν.
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας ανακοίνωσε χθες Τρίτη το απόγευμα τη λήξη της «ειδικής αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ καθώς οι δυνάμεις του ρωσικού στρατού φέρεται να εξουδετέρωσαν τις ένοπλες δυνάμεις που εισέβαλαν στο ρωσικό έδαφος.
Μετέφερε τα πυρηνικά
Εν μέσω των συγκρούσεων, η Μόσχα μετέφερε τα πυρηνικά όπλα από τις εγκαταστάσεις του Belgorod-22 που βρίσκονται στην περιοχή καθώς το κτίριο εκκενώθηκε άμεσα, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Αντρίι Γιουσόφ (φωτογραφία, κάτω, από pravda.com.ua), εκπρόσωπος της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας, σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ρωσική εγκατάσταση είναι γνωστή ως στρατιωτική μονάδα Αρ. 25624 και βρίσκεται στο Γκραϊβορόν, πόλη και διοικητικό κέντρο της περιφέρειας Μπέλγκοροντ στη δυτική Ρωσία κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrainska Pravda.
Επισημάνθηκε ως «αντικείμενο Γ» για την κεντρική πυρηνική εγκατάσταση αποθήκευσης, αναφορικά με τη συμβατική ονομασία των Ρωσικών Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, προσθέτει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ο Νικολάι Σόκοφ, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Αφοπλισμού και Μη Διάδοσης της Βιέννης, ανέφερε στο Newsweek, μέσω email, ότι είναι περισσότερο από «99 τοις εκατό βέβαιος» πως εάν η αναφορά είναι αληθινή, η απόσυρση έγινε για την ασφάλεια των όπλων – προσθέτοντας ότι η χρήση τους από τη Ρωσία «είναι ουσιαστικά μηδενική».
«Κλιμάκωση»
«Εάν χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, θα ακολουθήσει μια κλιμάκωση με το ΝΑΤΟ και θα χρησιμοποιηθούν εναντίον του ΝΑΤΟ [πιθανότατα της Πολωνίας]», είπε ο Σόκοφ.
«Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η Μόσχα έχει επιδείξει σχετική επιφυλακτικότητα: παρά τις διάφορες αόριστες απειλές, δεν έχει λάβει μέτρα κλιμάκωσης – τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρήση πυρηνικών».
Στο Γκραϊβορόν εισέβαλαν μέλη της λεγεώνας, σύμφωνα με την Ukrainska Pravda, και κάλεσαν τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους και «να μην αντισταθούν».
Ο Μιχαήλ Τρόιτσκι, πολιτικός αναλυτής, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις, και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον, συμφωνεί με τον Σόκοφ και σημειώνει μέσω email στο Newsweek ότι είναι «περίεργο» που η Ρωσία δεν μετακίνησε αυτά τα πυρομαχικά στο παρελθόν, λαμβάνοντας υπόψη την εγγύτητα της εγκατάστασης στα σύνορα.
Θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι οι ενέργειες των ενόπλων μπορεί να αιφνιδίασαν κατά κάποιο τρόπο το Κρεμλίνο, πρόσθεσε.
Το «καθησυχαστικό σημάδι»
«Ενώ η Ουκρανία πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση ν’ αναπτύξει τις πυρηνικές κεφαλές ακόμη κι αν τις αποκτήσει, η Μόσχα ίσως θέλει ν’ αποτρέψει να περιέλθουν αυτές στα χέρια των χωρών του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Τρόιτσκι.
Russia announces that it has evacuated its tactical nuclear weapons from the Belgorod-22 facility near Grayvoron.
They were stored only a few km from where the fighting is taking place right now pic.twitter.com/MrgqWDGRAr
— Visegrád 24 (@visegrad24) May 22, 2023
«Ετσι, η μετακίνηση πυρηνικών πυρομαχικών από την εμπόλεμη ζώνη είναι ένα καθησυχαστικό σημάδι που υποδηλώνει ότι η Ρωσία δεν θέλει να επικαλεστεί ως πρόσχημα για αντίποινα με χρήση πυρηνικών κατά της Ουκρανίας μια επιχείρηση αρπαγής ρωσικών πυρηνικών όπλων», συμπλήρωσε.
Η Ορίσια Λούτσεβιτς, ερευνήτρια και επικεφαλής του Ουκρανικού Φόρουμ στο πρόγραμμα Ρωσία και Ευρασία της δεξαμενής σκέψης Chatham House, είπε στο Newsweek ότι οι παρατηρητές των γεγονότων στο Μπέλγκοροντ θα πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικοί» στο πώς ερμηνεύουν τα εξελισσόμενα γεγονότα.
«Σχετικά με τα πυρηνικά, αυτή η συγκεκριμένη κίνηση θα μπορούσε ν’ αποτελεί μια συνέχεια των ρωσικών πυρηνικών εκβιασμών για ν’ αποτραπεί η δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πληροφορίες μας παρακολουθούν τον χαρακτήρα αυτών των κινήσεων ώστε να έχουν καλύτερη θέαση των τυχόν μεταβαλλόμενων προθέσεων» επισήμανε η κα Λούτσεβιτς.
«Επικίνδυνες εξελίξεις»
Ο Σόκοφ πιστεύει ότι η εισβολή στη ρωσική επικράτεια μπορεί να έχει τελικά απίστευτες συνέπειες, επικαλούμενος μια προηγούμενη αναφορά της The Washington Post, η οποία σχετίζεται με τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν και φέρουν τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ανώτατους στρατιωτικούς να επεξεργάζονται «πλήγματα στη Ρωσία» προκειμένου να καταληφθούν παραμεθόριες πόλεις για να «έχει το Κίεβο πλεονέκτημα στις συνομιλίες με τη Μόσχα».
«Κατά συνέπεια, και καθώς η Μόσχα βλέπει αυτόν τον πόλεμο ως πόλεμο με το ΝΑΤΟ, ο κίνδυνος κλιμάκωσης αυξάνεται», τόνισε ο Σούκοφ.
Και κατέληξε: «Οταν αυτή η ένοπλη ομάδα προελαύνει και ανοίγει πυρ στην αποθήκη με τα πυρηνικά, ακόμα κι αν είναι άδεια εκείνη τη στιγμή, ο κίνδυνος κλιμάκωσης αυξάνεται περαιτέρω. Η εκτίμησή μου ήταν ότι το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου μπορεί να δούμε επικίνδυνες εξελίξεις. Δυστυχώς, τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν προς τα κεί».
- Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Στάρμερ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας Σι στο περιθώριο της G20
- Συμφωνία ΕΕ-Mercosur: H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει, οι ευρωπαίοι αγρότες όχι
- Αγορές: H Wall Street έχει «λοκάρει» στην Nvidia – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;
- Μπερνάρ Αρνό: Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης μήνυσε το X του Μασκ του πλουσιότερου στον κόσμο
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζητάει την βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο
- Αντώνης Σαμαράς: Πώς σχολιάζουν τουρκικά ΜΜΕ τη διαγραφή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη