Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία εκλογές: Βόμβα υποκλοπών – Η τουρκική ΜΙΤ κατασκόπευε την αντιπολίτευση

Τουρκία εκλογές: Βόμβα υποκλοπών – Η τουρκική ΜΙΤ κατασκόπευε την αντιπολίτευση

Το «FinSpy» έφτασε στην Τουρκία από τη Γερμανία και χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση, ίσως, και του Κιλιτσντάρογλου.

Χοντραίνει το παιχνίδι στην Τουρκία. Λίγα 24ωρα πριν λήξει η προεδρική αναμέτρηση, κυκλοφόρησε η είδηση ότι η τουρκική (ΜΙΤ) παρακολουθούσε με παράνομο λογισμικό γερμανικής κατασκευής άτομα της αντιπολίτευσης, ίσως, και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Όπως γράφει η DW, οι αρχές της Γερμανίας απήγγειλαν κατηγορίες σε 4 υπόπτους από την εταιρεία FinFisher, με έδρα τη Βαυαρία, ότι πούλησε κατασκοπευτικό λογισμικό στις υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας.

Οι κατηγορίες αφορούν την παραβίαση της γερμανικής νομοθεσίας, που απαγορεύει την πώληση προϊόντων «διπλής χρήσης» (αυτών δηλαδή που μπορούν να τύχουν κατάχρησης αν πέσουν σε λάθος χέρια) για πολιτικούς και για στρατιωτικούς σκοπούς σε χώρες εκτός της ΕΕ, εκτός εάν οι αρχές δώσουν έγκριση.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς του Μονάχου, η γερμανική εταιρεία, που δρομολόγησε την πώληση μέσω μιας βουλγαρικής εταιρείας, φέρεται να υπέγραψε σύμβαση αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ το 2015 για την πώληση λογισμικού παρακολούθησης στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, μαζί με εκπαίδευση και υποστήριξη.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το 2017, το λογισμικό «FinSpy» προσφέρθηκε σε ένα τουρκικό κίνημα της αντιπολίτευσης, το «March for Justice», που συνδέεται με τον Κιλιτσντάρογλου και διαμαρτυρόταν τότε για την καταστολή που ακολούθησε το πραξικόπημα της κυβέρνησης του Ρεζτέπ Ταγίπ Ερντογάν τον προηγούμενο χρόνο.

Στόχος, σύμφωνα με τους Γερμανούς εισαγγελείς, ήταν η λήψη του από έναν ψεύτικο ιστότοπο «με ψευδείς προφάσεις, προκειμένου να τους κατασκοπεύσει». Με απλά λόγια η τουρκική ΜΙΤ κατηγορείται πως είχε κατασκευάσει την προαναφερόμενη ψεύτικη ιστοσελίδα, που απευθυνόταν σε ακτιβιστές υπέρ του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP), ώστε όποιοι έμπαιναν εκεί να παγιδεύονται με το λογισμικό παρακολούθησης.

Να σημειωθεί ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό επιτρέπει στους χρήστες του να αποκτήσουν τον έλεγχο υπολογιστών και smartphones και να παρακολουθούν τις επικοινωνίες.

Την σχετική έρευνα πυροδότησαν οι καταγγελίες που υπέβαλλαν το 2019 τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Society for Civil Liberties, Reporters Without Borders, the European Center for Constitutional and Human Rights (ECCHR) και Netzpolitik.org.) που υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η FinFisher υπέβαλε επίσημα αίτηση χρεωκοπίας το 2021, μετά από σχεδόν μια δεκαετία μάρκετινγκ του FinSpy.

Η εταιρεία παραβιάστηκε το 2014 και αργότερα το WikiLeaks κυκλοφόρησε αντίγραφα του λογισμικού, περιγράφοντάς το ως «οπλικό γερμανικό κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης».

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024