Ο ΟΤ live στην έκθεση Beyond 2023 – Ολες οι εξελίξεις τη δεύτερη ημέρα της έκθεσης
Συνεντεύξεις με τους ανθρώπους της αγοράς, με επιχειρηματίες, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, startapers και όλους εκείνους που διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στο χώρο της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών
Η δεύτερη ημέρα της σημαντικής έκθεσης Beyond 2023, που διεξάγεται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης μέχρι αύριο, 26 Μάϊου, ξεκίνησε. Και ο ΟΤ είναι εκεί για να καλύψει όλες τις σημαντικές εξελίξεις. Συνεντεύξεις με τους ανθρώπους της αγοράς, με επιχειρηματίες, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, startapers και όλους εκείνους που διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στο χώρο της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας ακούστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις. Ο συν-διοργανωτής της έκθεσης, Μιχάλης Στάγκος, ανέφερε ότι «κερδίσαμε πολλά στοιχήματα και πλέον στόχος είναι να στραφούμε στις παγκόσμιες αγορές, να φέρουμε δυναμικούς ξένους εταίρους». Στο ερώτημα αν σε επίπεδο νεοφυών επιχειρήσεων υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα, ο κ. Στάγκος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει η πρώτη ύλη, πολλά ταλέντα». Ωστόσο, σημείωσε ότι «υπάρχει μια δυναμική που από μόνη της δεν λέει τίποτα, για να φέρει ανάπτυξη και έσοδα θέλει πολλή δουλειά». Τόνισε ότι φέτος την έκθεση Beyond στήριξαν 190 εταιρείες, ενώ ένας ακόμη σημαντικό στόχος ήταν η διεθνοποίηση κάτι που επιτυγχάνεται αφού πλέον έρχονται πάνω από 300 επενδυτές διαφόρων μεγεθών.
Τη σημασία της ελληνικής δημιουργικής βιομηχανίας και τις επενδύσεις στη χώρα υπογράμμισαν η Melisa Itmec και ο David Richards από τη Creative Business Network (CBN), μιλώντας στο περίπτερο του ΟΤ, στο περιθώριο της έκθεσης Beyond 2023.
Στο πλαίσιο της Beyond 2023, μίλησε στον ΟΤ ο κ. Βλάσης Τσέζος της Agritrack, μία εταιρεία που με την χρήση τεχνολογιών όπως blockchain, Internet of Things και Τεχνητή Νοημοσύνη, βοηθά εταιρείες τροφίμων να ελέγξουν την ποιότητά τους και να μειώσουν τα κόστη.
Στο ερώτημα ποια είναι τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα που λύνει η συγκεκριμένη τεχνολογία, ο κ. Τσέζος αναφέρθηκε πρωτίστως στο θέμα της απώλειας τροφής τονίζοντας ότι το 15% της πρωτογενούς παραγωγής ουσιαστικά χάνεται μέχρι να φτάσει στο ράφι του σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, όπως είπε, υπάρχει η δυσκολία των καταναλωτών να εμπιστευθεί ένα προϊόν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο εκάστοτε νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο είναι δύσκολο για τις εταιρείες να προσαρμοστούν.
Στην «εισβολή» του ChatGPT στις ζωές μας αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο CEO της εταιρείας POBUCA, Ισίδωρος Σιδερίδης, επισημαίνοντας πως φέρνει κοσμοϊστορικές αλλαγές στον πλανήτη.Η Μερέθε Έρκχαρτ, ειδική σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης της Δανίας για την AI και Digital Ethics, μίλησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο για την Ηθική και την Δεοντολογίας στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Όπως είπε η κ. Έρκχαρτ, η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αλλά απαιτείται ότι θα διασφαλιστεί η χρήση της για το καλό της ανθρωπότητας. Τόνισε ότι πρέπει να εκπαιδευτεί το κοινό, να υπάρξει χρηματοδότηση αλλά και να διασφαλίσουμε ότι αυτή θα χρησιμοποιηθεί σωστά.
Στις επιχειρηματικές σχέσεις της Ελλάδας και των αραβικών χωρών αναφέρθηκε στο πάνελ του ΟΤ, στο περιθώριο της έκθεσης Beyond 2023, ο Dr. Hussein Hashim, μέλος της Οργάνωσης των ΗΕ για τη Βιομηχανική Ανάπτυξη (UNIDO Bahrain) και πρόεδρος του Παγκόσμιου Φόρουμ Επιχειρηματικών Επενδύσεων.
Συγκεκριμένα, μιλώντας για το τοπίο των επενδύσεων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ο κ. Hashim τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να αναπτύξουμε επιχειρηματικές σχέσεις με την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή», ενώ πρόσθεσε ότι βλέπει «πολλές ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ των αραβικών χωρών, της Ελλάδας και των Βαλκανίων».
Στο πλαίσιο της Beyond 2023, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος συζήτησε το θέμα των «έξυπνων επενδύσεων» με τον Στέλιο Αναστασιάδη της Genesis Ventures και τον Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης της Wealthyhood.
Αναφερόμενος στο θέμα των συνθηκών χρηματοδότησης για την ελληνική startup κοινότητα ο κ. Αναστασιάδης, δημιουργός της Genesis Ventures που εντοπίζει και χρηματοδότηση για νεοφυείς επιχειρήσεις, είπε ότι έως τώρα δεν υπήρχε εύκολα αυτή η δυνατότητα, αλλά είναι μια κατάσταση που αλλάζει τόσο με την στήριξη της Ελληνικής Τράπεζας Επενδύσεων αλλά και άλλων funds που έχουν εμφανιστεί, τονίζοντας ότι η χρηματοδότηση από την ΕΕ και της Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεων είναι δημόσιο χρήμα.
Ως «follower» και πολλές φορές πρωτοπόρο στην τεχνονολογική εξέλιξη χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Χάρης Τασογιαννόπουλος – Cloud Services InfoQuest.
Σύμφωνα με τον ίδιο -μιλώντας στο πάνελ του ΟΤ, στο περιθώριο της έκθεσης Beyond 2023- βασικός πυλώνας της InfoQuest είναι να φέρνει την τεχνολογία στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως στο επίκεντρο του Ομίλου είναι το IT Technology, οι τηλεπικοινωνίες, το κομμάτι του Cloud Services και οτιδήποτε έχει να κάνει με τις συνδεδεμένες συσκευές. Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε άλλες δραστηριότητες της InfoQuest, όπως ο κλιματισμός.
Για την ελληνική εκδοχή του Business Cluster συζήτησαν με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο οι κύριοι Τσαφαράς της Tetragon, Βούλγαρης της Malvi και Παπαδημητρίου της
Οι τρεις εταιρείες συμμετέχουν στο design cluster που συστάθηκε μετά από σχετική πρόσκληση, με τον κ. Βούλγαρη να τονίζει ότι είναι σημαντικό για τον κλάδο να υπάρχουν συνεργασίες καθώς ένα από τα προϊόντα που θα παραχθούν από το cluster είναι μια πλατφόρμα παρουσίασης ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του design.
Για την καινοτομία στη βιομηχανία της μόδας, μίλησαν στο πάνελ του ΟΤ, η CEO και ο Γενικός Διευθυντής του AthensFashionClub, παρουσιάζοντας τα project βιωσιμότητας και εισαγωγής της τεχνολογίας στον κλάδο.
Στο περιθώριο της έκθεσης Beyond 2023, η κ. Μαρία Βυτινίδου τόνισε ότι η AthensFashionClub έχει θέσει ως ο στόχο την αλληλεπίδραση της μόδας με την τεχνολογία, σημειώνοντας έχουν δημιουργηθεί και ειδικά ενδύματα, όπως φόρεμα που με την ενέργεια του ήλιου μπορούσε να φορτίσει ένα κινητό.
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Δημητρακόπουλος μίλησε για τη βιώσιμη μόδα και για το impact των εμπορικών υφασμάτων που χρησιμοποιούμε. «Πλέον, δημιουργούμε ρούχα με ίνες από εναλλακτικές πηγές. Εχουμε παρουσιάσει ένα φόρεμα από ίνες γάλακτος (milk fabric). H τεχνολογία έχει προχωρήσει και από τα προϊόντα του γάλακτος ανακτάται η καζεΐνη. Δεν πάει τίποτα χαμένο. Βρίσκουμε εναλλακτικές πηγές λήψης νέων ινών, όπως τον ανακυκλώσιμο πολυεστέρας και τον βιοδιασπώμενο πολυεστέρας».
Για την χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων μίλησε με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο Θωμάς Αθανασίου της L-Stone Capital, μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο του fund management.
Η L-Stone Capital είναι μια εταιρεία που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια αποκλειστικά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, δηλαδή χρηματοδοτεί startups. Ο ίδιος ο κ. Αθανασίου έχει επιστρέψει τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα μετά από επαγγελματική σταδιοδρομία 16 χρόνων στον τραπεζικό κλάδο, στο Λονδίνο.
Μήνυμα ότι η καινοτομία δημιουργεί καινούργιες ευκαιρίες στο ευρύτερο κομμάτι του επιχειρείν έστειλε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδας, Μάνος Μακρομάλλης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETIA), Μανώλης Ζερβάκης.
Για τον πρωτογενή τομέα, την καινοτομία και την αγροτοδιατροφή μίλησαν στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στο πλαίσιο της Beyond 2023, ο αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Θωμάς Μπαρτζάνας, και ο γενικός διευθυντής της Smart Agrohub, Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος.
Ο αγροτικός πρωτογενής τομέας είναι από τους σημαντικότερους στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να γίνει ψηφιακός, τόνισε ο κ. Μπαρτζάνας, σημειώνοντας ότι προσπάθεια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου είναι η συγκέντρωση δεδομένων από διάφορες πηγές και η διανομή τους στους ενδιαφερόμενους, σε συνδυασμό με την επίτευξη σύμπλευσης των εταιρειών του κλάδου.
Για την Smart Agrohub, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος είπε ότι είναι ουσιαστικά ένα σχήμα με πολλούς συμμετέχοντες, ένα πολυμετοχικό σχήμα με αντικείμενο την αγροτοδιατροφή το οποίο απευθύνεται στις εταιρείες αγροτοτεχνολογίας. «Είναι ουσιαστικά ένα hub που προσφέρει b2b υπηρεσίες», σημείωσε.
Στην έκθεση Beyond 2023, που διεξάγεται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης μέχρι τις 26 Μάϊου, συμμετέχουν 170 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 29 startups, με διεθνή «αέρα» και συμμετοχές από Λουξεμβούργο, Γαλλία, Τουρκία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελβετία, Πολωνία και Κύπρο, με δυναμική παρουσία των Περιφερειών και με βασικό πυλώνα τη θεματική «Tech 4 People» (Τεχνολογία για τους Ανθρώπους).
- Ο Ν. Πλακιάς για όσα συνέβησαν στη Λάρισα – Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά ο Κ. Αγοραστός
- LIVE: Παναθηναϊκός – Μπασκόνια
- Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης αναβολικών – Κατασχέθηκαν πάνω από 130 κιλά σκευάσματα και 68.000 κάψουλες
- Παίζατε Pokemon Go; Συγχαρητήρια, βοηθήσατε έναν κολοσσό να χαρτογραφήσει τον πλανήτη
- Τα γούρια της Καίτης Ταζεδάκη στολίζουν τα πέτα των Αθηναίων εδώ και 50 χρόνια
- Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 73 νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο