Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου: Ποια είναι η δικηγόρος που ανέλαβε υπουργός Εργασίας
Η 61χρονη Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου είναι καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δικηγόρος
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Το «άσχημο» χριστουγεννιάτικο πουλόβερ που όλοι αγαπάμε να μισούμε
Οι περισσότεροι μπορεί να άκουσαν για πρώτη φορά το όνομα της υπηρεσιακής υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πατρίνας Παπαρρηγοπούλου.
Ωστόσο, στους νομικούς κύκλους είναι ιδιαίτερα γνωστή καθώς πρόκειται για καθηγήτρια Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Η 61χρονη Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου είναι καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δικηγόρος. Είναι πτυχιούχος Νομικής και Πολιτικών Επιστημών – Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Παρισίων ΙΙ – Σορβόννης και Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Παρισίων Ι – Σορβόννης.
Από το 1989 ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου και ασχολείται κυρίως με υποθέσεις κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου, δικαίου της υγείας και δημοσίου δικαίου. Από το 2012 είναι νομικός σύμβουλος του νπιδ Ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης Ασφαλιστών (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ).
Έχει διατελέσει δικηγόρος – νομικός σύμβουλος με σχέση έμμισθης εντολής στον οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης «Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) (2001-2012), στην ανώνυμη μελετητική εταιρεία «Άνυσμα ΑΕ» (1999-2002) και στην «Ευρωπάρκιν ΑΕ» (1993-1999). Επίσης, από το 1994 μέχρι το 2001 ήταν δικηγόρος κατ’ αποκοπήν στον οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης «Ταμείο Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ελλάδος (ΤΕΒΕ)».
Γνωρίζει καλά τα ασφαλιστικά θέματα και εκ των θέσεων που έχει αναλάβει κατά καιρούς.
Είναι αναπληρωματικό μέλος του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ) (2012-σήμερα) και έχει διατελέσει μέλος επιτροπών, όπως: (2010) της Επιτροπής των Ειδικών για το Ασφαλιστικό, (2002) της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Επίσης, έχει υπηρετήσει στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης (2012), έχει διατελέσει Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη υπεύθυνη του Κύκλου Κοινωνικής Προστασίας (2003-2008), μέλος της επιστημονικής γραμματείας του Mutual Information System on Social Protection (Μissoc) της ΕΕ (2003-2007), ειδικός Σύμβουλος του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (2002-2003).
Συνεργάστηκε ως εμπειρογνώμονας για θέματα ασφαλιστικού δικαίου και κοινωνικού διαλόγου με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (2011). Είναι επίσης αναπληρωματικό μέλος της ανεξάρτητης Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (2014-σήμερα).
Μέλος του Εuropean Institute of Social Security (EISS), του της επιστημονικής επιτροπής της Ένωσης για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ΕΠΚΟΔΙ) του ΔΣ του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας του Παν/μιου Αθηνών (ΕΚΑΥΠ) και μέλος της Εταιρείας Εργατικού Δικαίου και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΔΕΚΑ). Υπήρξε επίσης μέλος του ΔΣ (2007 – 2009) της European Women Lawyers Association).
Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα διεθνή και ελληνικά συνέδρια, έχει γράψει πολλά βιβλία και άρθρα δικαίου κοινωνικής ασφάλισης και δικαίου της υγείας. Είναι μέλος της συντακτικής Επιτροπής της Θεωρίας και Πράξης Δημοσίου Δικαίου.
Έχει πλούσιο συγγραφικό και επιστημονικό έργο.
Μιλάει Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά.
Το 2002 συμμετείχε στην επιστημονική επεξεργασία του ν. 3029/02 ως μέλος της Επιτροπής της Νομικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών. Είναι ειδική επιστήμονας με βαθμολογική αντιστοιχία Λέκτορα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Δίκαιο της Κοινωνικής Ασφάλειας. Έχει δημοσιεύσει βιβλία, άρθρα και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά.
Μεταξύ αυτών:
1. «Le controle du service public de la sante en France et en Angleterre», διδακτορική διατριβή, Παρίσι, 1990.
2. «Συστήματα διοικητικού ελέγχου επί των νοσοκομείων», σε «Οι υπηρεσίες Υγείας, Οργάνωση-Διοίκηση-Προγραμματισμός», έκδ. Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κοινωνικής Ασφάλειας, 1990, σσ. 59-69.
3. «Η κοινωνική ασφάλιση ως δημόσια υπηρεσία – Συνεργασία ιδιωτικών και δημοσίων φορέων», Διοικητική Δίκη, τ.2, 1993, σσ. 257-277.
4. «Η ρύθμιση θεμάτων κοινωνικής ασφαλίσεως με ΣΣΕ», σε «Ρήτρες Κοινωνικής Ασφάλισης σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και Κοινωνικός Διάλογος», επιστ. υπεύθ. Κ. Κρεμαλής, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 1996, σσ. 73-107.
5. «Η επικουρική Κοινωνική Ασφάλιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο του Ανταγωνισμού», πρόλογος Επ. Σπηλιωτόπουλου, Βιβλιοθήκη Δημοσίου Δικαίου, τ. 16, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, σ. 221.
Είναι μέλος της «Επιστημονικής Εταιρείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων» (Ε.Ε.Κ.Α.), της οποίας υπήρξε γραμματέας (1999-2002). Είναι, επίσης, μέλος της «Εuropean Institute of Social Security» (Leuven), της Επιστημονικής Εταιρείας Δικαίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΔΕΚΑ), καθώς και της Επιστημονικής Εταιρείας Διοικητικής Δικαιοσύνης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις