Κλίμακα Kinsey: Πώς θα σε βοηθήσει να ορίσεις τον σεξουαλικό σου προσανατολισμό
Η κλίμακα Kinsey θεωρούνταν κάτι το πρωτοποριακό και σήμερα εξακολουθεί να είναι ένα εργαλείο που βοηθά πολλούς ανθρώπους να προσδιορίσουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Χάρη στις δεκαετίες ακτιβισμού, ερευνών και προσωπικών ιστοριών ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η σεξουαλικότητα αποτελεί ένα φάσμα. Δεν υπάρχει δηλαδή μονάδα το μαύρο και το άσπρο, αλλά μοιάζει περισσότερο με το ουράνιο τόξο -έχοντας άπειρες αποχρώσεις.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακαλύψετε και να εξερευνήσετε τις πολλές αποχρώσεις, αλλά ένας από τους ποιο διαδεδομένους τρόπους είναι και η Κλίμακα Kinsey.
Η κλίμακα δημιουργήθηκε από τον βιολόγο Alfred Kinsey το 1948. Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένα άτομα μπορεί να είναι «αποκλειστικά ετεροφυλόφιλα» (ή μηδέν στην κλίμακα), και άλλα μπορεί να είναι «αποκλειστικά ομοφυλόφιλα» (έξι στην κλίμακα), ενώ πολλοί άνθρωποι βρίσκονται κάπου στη μέση.
Μάλιστα, η πιο ενημερωμένη έκδοση του GLAAD Media Reference Guide συνιστά στις δημοσιεύσεις να αποφεύγεται η λέξη «ομοφυλόφιλος», αλλά να προτιμάται η Κλίμακα Kinsey όσο το δυνατόν ακριβέστερα.
Εκείνη την εποχή, η κλίμακα θεωρούνταν κάτι το πρωτοποριακό και σήμερα εξακολουθεί να είναι ένα εργαλείο που βοηθά πολλούς ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι μπορεί να μην είναι «μηδέν» ή «έξι».
Δεν υπάρχει βεβαίως καμία μέτρηση ή σύστημα που να μπορεί να εξηγήσει την σεξουαλική ταυτότητα κάθε ατόμου και να αποτυπώσει το ποικίλο φάσμα εμπειριών και συναισθημάτων.
Ποια είναι λοιπόν αυτή η κλίμακα Kinsey και πόσο επίκαιρη είναι σήμερα;
Ο πλήρης κατάλογος των τιμών είναι:
0: Αποκλειστικά ετεροφυλόφιλος
1: Κυρίως ετεροφυλόφιλος, αλλά περιστασιακά τείνει στην έλξη του ίδιου φύλου
2: Κυρίως ετεροφυλόφιλος, αλλά μερικές φορές τείνει προς την έλξη του ίδιου φύλου
3: Εξίσου ετεροφυλόφιλος και ομοφυλόφιλος
4: Κυρίως ομοφυλόφιλος, αλλά μερικές φορές τείνει προς την έλξη διαφορετικών φύλων
5: Κυρίως ομοφυλόφιλος, αλλά περιστασιακά τείνει προς την έλξη διαφορετικών φύλων
6: Αποκλειστικά ομοφυλόφιλος
X: Χωρίς κοινωνικο-σεξουαλικές επαφές ή αντιδράσεις (γνωστό και ως ασέξουαλ)
Δεν υπάρχει επίσημο τεστ που να μπορείτε να κάνετε για να μετρήσετε τον «αριθμό» σας στην κλίμακα, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Ινστιτούτου Kinsey.
Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε την κλίμακα Kinsey, αν θέλετε, είναι απλώς να επιλέξετε τον αριθμό που σας ταιριάζει. Ο αριθμός σας μπορεί επίσης να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου ή ακόμα και μέρα με τη μέρα.
Θυμηθείτε, ωστόσο, δεν υπάρχει πίεση να χωρέσετε σε μια κατηγορία ή να ευθυγραμμιστείτε τέλεια με έναν αριθμό στην κλίμακα. Η κλίμακα Kinsey σίγουρα μπορεί να σας βοηθήσει αν δυσκολεύεστε να καταλάβετε πώς αυτοπρορσδιορίζεστε ή προσπαθείτε να εκφράσετε τη σεξουαλικότητά σας με λέξεις.
Την εποχή της εφεύρεσής της, η κλίμακα Kinsey ήταν πρωτοποριακή απλώς και μόνο επειδή αναγνώριζε ταυτότητες πέρα από τους γκέι και τους στρέιτ—αλλά εξακολουθεί να έχει περιορισμούς και ελαττώματα.
Ωστόσο να σημειωθεί ότι η κλίμακα:
- δεν λαμβάνει υπόψη τα άτομα στο ασεξουαλικό φάσμα
- η σεξουαλική και η ρομαντική έλξη μπορεί να διαφέρουν
- η αμφιφυλοφιλία δεν είναι το ενδιάμεσο μεταξύ γκέι και στρέιτ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις