Upload της Ψηφιακής Ακαδημίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Σε μια καινοτόμο ενέργεια που σκοπό έχει την δια βίου εκπαίδευση των στελεχών της Αυτοδιοίκησης, προχώρησε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το ΙΤΑ.
Ψηφιακή Ακαδημία εκπαίδευσης ιδρύει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σκοπό αιρετοί και στελέχη όχι απλά να συμβαδίζουν με τις ψηφιακές εξελίξεις αλλά και να τις οδηγούν με απώτερο στόχο να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους Δημότες.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου μεταξύ άλλων: «Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται οι δεξιότητες της Αυτοδιοίκησης και των ανθρώπων της. Δουλεύουμε για να κάνουμε έξυπνους Δήμους, ευφυείς Δήμους, αλλά θα πρέπει να δούμε και με ποιο τρόπο, τόσο οι αιρετοί όσο και οι εργαζόμενοι θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε τα μέγιστα ώστε να προχωρήσουν μπροστά όλοι οι οργανισμοί των ΟΤΑ.
Με την κατάλληλη γνώση πιστεύω θα μπορέσουμε όλοι να προβλέπουμε τις εξελίξεις και παράλληλα αναπτύσσοντας τις δεξιότητες μας να μπορέσουμε και εμείς να γίνουμε πιο ευφυείς και να βοηθήσουμε περαιτέρω τους Δήμους.
Αυτό λοιπόν το κενό το διαγνώσαμε νωρίς από κοινού και κινηθήκαμε μαζί με τον Δήμαρχο Παπάγου – Χολαργού και Πρόεδρο του ΙΤΑ Ηλία Αποστολόπουλο και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τι πρόκειται να κάνουμε με μία δουλειά η οποία έγινε από κοινού με την ΚΕΔΕ, το ΙΤΑ και το Υπουργείο Εργασίας.
Αυτό λοιπόν ήρθαμε σήμερα να παρουσιάσουμε και να συζητήσουμε. Τι περιμένουμε από την πληροφορική, τι περιμένουμε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε μετά τις 25 Ιουνίου να βάλουμε τα πράγματα κάτω και να κερδίσουμε τον χαμένο εκλογικό χρόνο.
Από την δική του πλευρά, ο Πρόεδρος του ΙΤΑ και Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού περιέγραψε την σκοπιμότητα της Ακαδημίας: «Με δεδομένη λοιπόν την ένδεια των Δήμων σε προσωπικό αλλά και την δυστοκία που υπάρχει ακόμα και σήμερα σε προσλήψεις, καλούμαστε να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια να μετασχηματιστούν ψηφιακά μέσα από τους οργανισμούς των δήμων. Οφείλουμε λοιπόν να αλλάξουμε την ψηφιακή κουλτούρα εργασίας και να αποκτήσουμε μια νέα εργασιακή κουλτούρα.
Αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι διαρκής πολύ απλά γιατί βασική προϋπόθεση για το ταχύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων αποτελεί η ανάπτυξη και ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των στελεχών των ΟΤΑ όπως αναφέρθηκε και από το Δημήτρη Παπαστεργίου.
Οφείλουμε λοιπόν να επενδύσουμε σε υποδομές, σε ψηφιακές εφαρμογές και λύσεις από τη μία αλλά πρωτίστως οφείλουμε να επενδύσουμε και στην επιμόρφωση των εργαζομένων αλλά και των αιρετών. Μην ξεχνάμε ότι κάθε οργανισμός πρώτα απ’ όλα είναι οι άνθρωποι του, χωρίς αυτούς, χωρίς εργαζόμενους, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.
Προχωράμε λοιπόν στην δημιουργία μιας νέας εξειδικευμένης ακαδημίας με στόχο την βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικού με τη μέθοδο του τριπλού έλικα, δηλαδή Πανεπιστήμιο το οποίο προσφέρει και την γνώση, επιχειρήσεις και αγορές όπως για παράδειγμα ο ΣΕΠΕ και φυσικά το Δημόσιο – Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, στα στελέχη των δήμων μας αλλά και στο σύνολο των αιρετών. Όλοι πρέπει να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας που μας υπαγορεύουν οι τεχνολογικές εξελίξεις και να αποκτήσουμε τις δεξιότητες ώστε να μπορούμε να παρέχουμε στους πολίτες άμεσες και αναβαθμισμένες δημοτικές υπηρεσίες.
Στόχος μας είναι να μειώσουμε την γραφειοκρατία που όλους μας ταλαιπωρεί, να σχεδιάσουμε νέους τρόπους υλοποίησης τεχνικών έργων, να οργανώσουμε καλύτερα και πιο αποδοτικά τις υπηρεσίες μας και να παρακολουθούμε σε “real time” τη λειτουργία των δικτύων της πόλης.
Όλα αυτά δεν θα μπορούν να επιτευχθούν χωρίς καταρτισμένο προσωπικό, χωρίς πλήρως ενημερωμένο και εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Γιατί η πιο σημαντική μεταρρύθμιση είναι η εσωτερική αναβάθμιση των δήμων.
Η πρόταση λοιπόν του ΙΤΑ και της ΚΕΔΕ για την λειτουργία της ψηφιακής ακαδημία στελεχών νομίζω ότι είναι εξαιρετικά επίκαιρη και κρίσιμη για την προσπάθεια μετεξέλιξης των ΟΤΑ. Η νέα αυτή πρωτοβουλία σε συνδυασμό με τις δράσεις κατάρτισης που φιλοδοξούμε να υλοποιήσουμε το επόμενο διάστημα αποτελούν ένα πλέγμα υποστηρικτικών προς τους δήμους ενεργειών ώστε να ανταπεξέλθουμε στα νέα δεδομένα.
Σε ότι αφορά την δημιουργία της ψηφιακής ακαδημία στελεχών είναι μία απόφαση που πήραμε πρόσφατα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, ομόφωνη απόφαση και είναι μία συνεργασία όπως ανέφερα που έχει γίνει από την επιτροπή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με πρόεδρο τον Γιάννη Τσιάμη και με το ΙΤΑ».
- ΣΥΡΙΖΑ: Να παραμείνει αρραγής και μετά τις κάλπες
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής
- Ενημερώσεις για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο μεταβίβασης απαιτήσεων
- O Γιάννης κάνει «όργια» και… ρεκόρ δεκαετίας (vid)
- COP29: Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχτηκε ο γγ του ΟΗΕ τη συμφωνία
- Ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα το πρώτο δεκάμηνο του 2024