Το φώτα του Παρισιού δεν αγαπούν τους αστέγους
Επιχείρηση εκτοπισμού των αστέγων από τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας κι ενώ πλησιάζουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Στην Πόλη του Φωτός πρέπει να δείχνουν τέλεια όταν θα φιλοξενεί τους επόμενους μήνες το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι και -κυρίως- τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι άστεγοι, οι λούμπεν της ζωής, πρέπει να είναι αόρατοι.
Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος είναι ο εκτοπισμός τους προς στην περιφέρεια. Μια επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα μέσα Μαρτίου και αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες προκαλώντας διαμάχες για τον τρόπο με τον οποίον χειρίζεται η γαλλική κυβέρνηση ένα τόσο λεπτό θέμα.
Οι άστεγοι που είναι κυρίως μετανάστες φιλοξενούνται προσωρινά σε φθηνά ξενοδοχεία και δομές του Παρισιού τα οποία όμως τώρα θέλουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία των μεγάλων αθλητικών γεγονότων και της εκτόξευσης του αριθμού των επισκεπτών για να κερδίσουν από την αύξηση των τιμών των καταλυμάτων.
Το είχε παραδεχτεί στην Εθνοσυνέλευση πριν από μερικές εβδομάδες ο αναπληρωτής υπουργός Πολεοδομίας και Στέγασης Ολιβιέ Κεν αλλά μπροστά στις έντονες αντιδράσεις προσπαθεί τώρα να αποσυνδέσει τις αθλητικές διοργανώσεις με την επιχείρηση «σκούπα» και μιλά για επίλυση ενός ανθρωπιστικού θέματος.
Παραδέχτηκε πως έχει ζητηθεί από αρκετές περιοχές της Γαλλίας να αυξήσουν την ικανότητά τους να δέχονται αστέγους για να μειωθούν από την περιοχή του Παρισιού, όπου σήμερα βρίσκονται οι μισές από τις 200.000 δομές έκτακτης ανάγκης της χώρας. Εκτιμάται πως λόγω των μεγάλων αναγκών για καταλύματα στη διάρκεια των αθλητικών διοργανώσεων τα δωμάτια που διατίθενται για τους αστέγους θα μειωθούν κατά 3.000 με 4.000.
«Σκούπα»
Διευκρίνισε επίσης πως οι άστεγοι θα απομακρυνθούν μόνο με τη θέλησή τους από τη γαλλική πρωτεύουσα από τις δομές που είναι ήδη κορεσμένες.
Το επίμαχο σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης για να απομακρύνει από τους δρόμους του Παρισιού τους αστέγους έχει τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα Μαρτίου, όταν ζητήθηκε από αξιωματούχους της περιφέρειας να δημιουργήσουν προσωρινές εγκαταστάσεις φιλοξενίας.
Όπως συμβαίνει όμως σε τέτοιες περιπτώσεις πολλοί από τους τοπικούς άρχοντες αντιδρούν. Ο Φιλίπ Σαλμόν, δήμαρχος της Μπρουζ που βρίσκεται βορειοδυτικά της Βρετάνης τάσσεται κατά της ιδέας ενός νέου κέντρου στην πόλη των 18.000 κατοίκων. Ως αιτιολογικό προτάσσει την ακαταλληλότητα της περιοχής που επιλέχθηκε, δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή που είναι μολυσμένη με «υδρογονάνθρακες και βαρέα μέταλλα».
Αγνωστοι έκαψαν πρόσφατα το σπίτι δημάρχου που υποστήριξε τη δημιουργία κέντρου μεταναστών στην περιοχή, εξαναγκάζοντας τον σε παραίτηση.
Ο Πασκάλ Μπρις, επικεφαλής φιλανθρωπικής οργάνωσης για τους αστέγους θεωρεί θετική την πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης να προσφέρει στους αστέγους καλές συνθήκες αλλά αμφιβάλει αν τελικά αυτό θα συμβεί. Ο φόβος του είναι πως από τη στιγμή που οι άστεγοι θα μπουν στα λεωφορεία στη συνέχεια κανείς δεν θα ασχοληθεί μαζί τους.
Υπήρξαν και καταγγελίες από ακροαριστερές φωνές που κατηγορούν την κυβέρνηση πως υιοθετεί μεθόδους απολυταρχικών καθεστώτων.
Είναι αλήθεια πως οι κινεζικές Αρχές είχαν απομακρύνει από το Πεκίνο τους επαίτες και τους άστεγους πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, ενώ κάτι παρόμοιο συνέβη και στους Αγώνες του Ρίο ντε Ζανέιρο το 2016.
Βιασύνη
Το Ιδρυμα Abbe Pierre εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη «διαφάνειας» και «μια μορφή βιασύνης» στον εκτοπισμό των αστέγων.
Ο διευθυντής μελετών του Ιδρύματος, Μανουέλ Ντομέργκ είπε χαρακτηριστικά πως «δεν πηγαίνει πολύ καλά». Όπως και ο Πασκάλ Μπρις, δεν αμφισβητεί τις προθέσεις αλλά την προετοιμασία του εγχειρήματος και προτείνει εκτός της μετεγκατάστασης να προσφερθούν ευκαιρίες για κατάρτιση και εξεύρεση εργασίας.
Εν μέσω αυτής της πολιτικο-αθλητικο-κοινωνικής διελκυστίνδας προέκυψε αιφνιδίως και η παραίτηση της πρώτης γυναίκας προέδρου της Γαλλικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μπριζίτ Ενρίκες, 14 μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού λόγω των εσωτερικών ερίδων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις