Ναυάγιο στη Μάγχη: Δίωξη σε 5 στρατιωτικούς που δεν βοήθησαν μετανάστες
Στο ναυάγιο του 2021 πέθαναν 27 άνθρωποι.
Πέντε στρατιωτικοί που εργάζονταν στο κέντρο θαλάσσιας διάσωσης κατηγορούνται για παράλειψη παροχής βοήθειας σε πρόσωπα που διέτρεχαν κίνδυνο, στο πλαίσιο της έρευνας για τον θάνατο 27 μεταναστών στη Μάγχη, όταν βυθίστηκε το πλοιάριο με το οποίο προσπαθούσαν να φτάσουν στη Βρετανία, στα τέλη του 2021.
Εννέα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και πέντε στρατιώτες του Περιφερειακού Κέντρου Επιτήρησης και Διάσωσης Γκρι Νε (Cross), το οποίο είναι αρμόδιο για τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μάγχη, είχαν τεθεί υπό κράτηση τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με μια δικαστική πηγή.
Μια άλλη πηγή, προσκείμενη στην υπόθεση, είπε ότι πέντε στρατιώτες (τρεις γυναίκες και δύο άνδρες) οδηγήθηκαν σήμερα το απόγευμα ενώπιον των ανακριτών της Εθνικής Υπηρεσίας καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος. Τους ασκήθηκε δίωξη για μη παροχή βοήθειας σε πρόσωπα που διέτρεχαν κίνδυνο και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Αλληλοκατηγορίες Γαλλίας – Βρετανίας
Μετά το ναυάγιο, Γαλλία και Βρετανία αλληλοκατηγορούνταν για το ποια πλευρά ευθυνόταν. Μια γαλλική φιλανθρωπική οργάνωση που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των μεταναστών προσέφυγε στη δικαιοσύνη λίγο μετά, υποστηρίζοντας ότι οι ναυαγοί κάλεσαν επανειλημμένα -τουλάχιστον 15 φορές- τόσο τις γαλλικές όσο και τις βρετανικές αρχές, όμως εστάλη βοήθεια μόνο όταν ένας Γάλλος ψαράς σήμανε συναγερμό, πάνω από 10 ώρες αργότερα.
Το πλοιάριο βυθίστηκε τα ξημερώματα της 24ης Νοεμβρίου 2021. Οι περισσότεροι από τους 27 νεκρούς ήταν Κούρδοι του Ιράκ, ηλικίας από 7 έως 46 ετών.
Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Le Monde τον περασμένο Νοέμβριο, εκείνη τη νύχτα Γάλλοι και Βρετανοί παρέπεμπαν τους άτυχους ναυαγούς οι μεν στους δε. Σε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τη γαλλική υπηρεσία διάσωσης, ακούγεται ένας μετανάστης να λέει: «Βοήθεια, σας παρακαλώ (…) είμαι στο νερό». «Ναι, αλλά είστε στα αγγλικά χωρικά ύδατα, κύριε» του απαντά η τηλεφωνήτρια. «Όχι, όχι στα αγγλικά νερά, στα γαλλικά, σας παρακαλώ, ελάτε γρήγορα» συνεχίζει ο ναυαγός και μετά η σύνδεση διακόπτεται.
«Α, δεν ακούς, δεν θα σωθείς. «Βρέχονται τα πόδια μου»… δεν σου είπα εγώ να φύγεις» ακούγεται τότε να λέει η τηλεφωνήτρια του Cross.
Για την υπόθεση αυτή έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις σε δέκα φερόμενους διακινητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Αφγανοί.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις