Πόλεμος στο Σουδάν: Στρατός και παραστρατιωτικοί κατηγορούνται για παραβιάσεις της εκεχειρίας
Η κατάσταση για τους αμάχους στο Σουδάν είναι απελπιστική.
Οι ένοπλες δυνάμεις και οι παραστρατιωτικοί, που διεκδικούν την εξουσία στο Σουδάν, αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα για παραβιάσεις της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση Αμερικανών και Σαουδαράβων.
Την ίδια στιγμή που άρχιζε, το βράδυ της Δευτέρας, να τίθεται σε εφαρμογή για επτά ημέρες αυτή η νέα κατάπαυση του πυρός, κάτοικοι ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο μάχες, πυρά πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές στο Χαρτούμ.
Οι παραβιάσεις αυτές δεν έχουν έκτοτε σταματήσει, αν και κάτοικοι είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως μπόρεσαν να βγουν από τα σπίτια τους, κυρίως για να προμηθευθούν τρόφιμα και νερό και για να επισκεφθούν γιατρούς.
Κλεισμένοι στα σπίτια οι άμαχοι
Στην πρωτεύουσα των περισσότερων από πέντε εκατομμύρια κατοίκων, οι περισσότερες οικογένειες ζουν κλεισμένες στα σπίτια τους από το φόβο των μαχών, συχνά χωρίς τρεχούμενο νερό ούτε ηλεκτρικό και με τα τρόφιμα και τα χρήματα να εξαντλούνται.
Την περασμένη νύκτα, οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό κατηγόρησαν τον εχθρό τους, το στρατό του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν.
«Εξαπέλυσαν σειρά επιθέσεων» και «οι δυνάμεις μας τις απέκρουσαν», καταρρίπτοντας μάλιστα «ένα μαχητικό αεροπλάνο MiG», σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα τους. Σήμερα το πρωί, ο στρατός απάντησε πως «απέκρουσε επιθέσεις τεθωρακισμένων των πολιτοφυλάκων της Ταχείας Υποστήριξης που παραβίασαν την εκεχειρία».
Οι σαουδάραβες και αμερικανοί μεσολαβητές αρκούνται από την πλευρά τους να επαναλαμβάνουν από χθες, Τετάρτη, πως διαβίβασαν στους αντιπροσώπους των δύο εμπολέμων «πληροφορίες που δείχνουν πως είχαν παραβιάσει» την εκεχειρία. Οι απεσταλμένοι αυτοί συνεχίζουν τις συνομιλίες τους στη Σαουδική Αραβία.
Κατά την τρίτη ημέρα αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός, κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος δεν κατέστη δυνατό να είναι ασφαλής για να φύγουν οι άμαχοι και να διοχετευθεί η ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με αξιωματούχους ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Ο πόλεμος, που ξέσπασε στις 15 Απριλίου, έχει στοιχίσει τη ζώη σε περισσότερους από 1.800 ανθρώπους, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED, ενώ έχει προκαλέσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους και από 300.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Κατά συνέπεια, περισσότεροι από 25 εκατομμύρια Σουδανοί, από τα 45 εκατομμύρια που είναι ο πληθυσμός της χώρας, έχουν πλέον ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις