Σφαγή στη Λούσνια: Στη φυλακή ο Λαέρτ Χάτζιου – Δεν θέλει να εκδοθεί στην Αλβανία
Η υπόθεση θα πάει στο αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών για να αποφασίσει υπέρ ή κατά της έκδοσής του Λαέρτ Χάτζιου στην Αλβανία και στη συνέχεια στον Άρειο Πάγο
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Στη φυλακή οδήγησε δικαστήριο των Ιωαννίνων τον Λαέρτ Χατζίου, ο οποίος οδηγείται στις φυλακές Κορυδαλλού μέχρι την υποβολή του επίσημου αιτήματος έκδοσής του.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο Χάτζιου δεν αποδέχεται τις κατηγορίες για τη δολοφονία στη Λούσνια το 2017 με δύο νεκρούς και δύο τραυματίες και δεν θέλει να εκδοθεί στις αλβανικές αρχές, αλλά θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, η υπόθεση θα πάει στο αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών για να αποφασίσει υπέρ ή κατά της έκδοσής του και στη συνέχεια στον Άρειο Πάγο.
Ο Αλβανός καταζητούμενος για το διπλό φονικό του 2017 συνελήφθη τη Δευτέρα μετά από καταδίωξη που έμοιαζε με ταινία από τους αξιωματικούς των Ιωαννίνων στο γειτονικό κράτος.
Πώς συνελήφθη
Όλα ξεκίνησαν όταν οι αστυνομικοί έκαναν σήμα στον οδηγό να σταματήσει στην Ελεούσα των Ιωαννίνων. Εκείνος δεν υπάκουσε και επιτάχυνε το αυτοκίνητο για να διαφύγει. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, το όχημα, που δεν σταμάτησε στο σήμα της αστυνομίας, προσέκρουσε σε τρία οχήματα, ακινητοποιήθηκε σε φανάρι και τελικά σταμάτησε όταν χτύπησε σε κράσπεδο με αποτέλεσμα να σκάσει ένα λάστιχο και να ανοίξουν οι αερόσακοι. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον οδηγό και τους άλλους δύο επιβάτες που ήταν μαζί του.
Από τις έρευνες προέκυψε ότι ένας από τους τρεις συλληφθέντες ήταν Αλβανός, ο οποίος καταζητούνταν ως μέλος εγκληματικής ομάδας και κατηγορείται για φόνο και απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Αλβανία ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε ερυθρή αγγελία από την Ίντερπολ.
Ο Χατζίου έμεινε στην Ελλάδα με πλαστά έγγραφα. Στην πλαστή ελληνική άδεια παραμονής του αναγνωρίστηκε ως Μίκης Ασκαλίδης, 32 ετών, γεννημένος στη Γεωργία.
Πώς έγινε η διπλή δολοφονία το 2017;
Στις 11 Οκτωβρίου 2017, ο Xjulio Shkurti βρισκόταν σε ένα μπαρ μαζί με τους φίλους του Zamir Latifi, Jurgen Hoxha και Sajmo Xhelili. Δύο άτομα πλησίασαν με αυτοκίνητο και άνοιξαν πυρ προς την κατεύθυνση του τραπεζιού, σκοτώνοντας ακαριαία τους Zamir Latifi και Jurgen Hoxha.
Ο Orges Bilbili και ο Anterio Kaloshi ξεκίνησαν εξαπολύουν πυρά τον Xjuljo Shkurti, ανιψιό του Aldo Bare, αρχηγού της συμμορίας της Λούσνια. Οι σφαίρες βρήκαν τουςZamir Latifi και Jurgen Hoxha, ενώ ο στόχος της απόπειρας δολοφονίας, Xjulio Shkurti, που κατάφερε να διαφύγει.
Οι εισαγγελείς του SPAK (Ειδική Μονάδα Καταπολέμησης της Διαφθοράς) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κίνητρο του εγκλήματος ήταν μια βεντέτα, αναφερόμενοι σε μια ιστορική σύγκρουση μεταξύ των οικογενειών του Xjulio Shkurt και του Laert Haxhi, που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας της διαβόητης συμμορίας Lushnja, το 1998.
Ο Anterio Kaloshi συνελήφθη στις 13 Αυγούστου 2020, αφού μαζί με άλλα άτομα είχαν βάλει στόχο το ξενοδοχείο «Volorek» στο Πόγραδετς. Εν τω μεταξύ, ο Orges Bilbili συνελήφθη στις 10 Απριλίου 2020 στην περιοχή Xhamllik των Τιράνων. Τραυματίστηκε από αστυνομικό αφού δεν υπάκουσε τις εντολές να σταματήσει. Πριν από ένα χρόνο, το Ειδικό Εφετείο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος καταδίκασε τους Orges Bilbili και Anterio Kaloš σε ισόβια κάθειρξη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις