Τζον Λένον-Γιόκο Όνο: Η πιο διάσημη αντιπολεμική διαμαρτυρία στο κρεβάτι κατέληξε στο «Give peace a chance»
Ο Τζον Λένον και η Γιόκο επέλεξαν να μείνουν στο κρεβάτι για να διαμαρτυρηθούν για την παγκόσμια ειρήνη
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
O Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο είναι το μόνο ζευγάρι στην ιστορία της μουσικής βιομηχανίας που «χρησιμοποιήσε» τον γάμο του για να μιλήσει για την παγκόσμια ειρήνη
To θρυλικό Σκαθάρι γνωρίζει τη γιαπωνέζα καλλιτέχνη Γιόκο Ονο το Νοέμβριο του 1966. Το 1968 ο Λένον θα αφιερώσει την ατομική του έκθεση στη γκαλερί Robert Fraze με τον τίτλο «You Are Here» στην Ονο.
Στις 20 Μαρτίου του 1969 ο Λένον και η Ονο θα παντρευτούν στο Γιβραλτάρ. Και εκεί αρχίζει το πιο ενδιαφέρον. Το ζευγάρι ανακοινώνει ότι θα περάσουν το μήνα του μέλιτος στο κρεβάτι. Επιλέγοντας τον προκλητικό αυτό τρόπο για να διαδηλώσει υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου του Βιετνάμ.
Φυσικά κανείς δεν τους πίστεψε. Κάθε μέρα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ προσκαλούν τους δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο του Αμστερνταμ που διέμεναν για να απαθανατίσουν την πρωτότυπη αυτή διαμαρτυρία, γνωστή και ως bed-in. Και ενώ οι δημοσιογράφοι συρρέουν ελπίζοντας ότι θα τραβήξουν και κάποια τρυφερά τετ α τετ του ζευγαριού, εκείνοι συζητούν μαζί τους όντως για την παγκόσμια ειρήνη.
Δεύτερη φάση bed-in
Η διαμαρτυρία ήταν τρομερά πετυχημένη και έτσι συνεχίστηκε. Η δεύτερη φάση ξεκίνησε στο Μόντρεαλ, σαν σήμερα, στις 26 Μαΐου, με το ζεύγος Γιόκο-Λένον να παραχωρεί πληθώρα συνεντεύξεων και να δέχεται εκατοντάδες επισκέψεις στο κρεβάτι.
Η σχέση, την οποία ο Λένον είχε χαρακτηρίσει ως «σχέση δασκάλου με μαθητή» (με τον ίδιον στο ρόλο του μαθητή), πυροδοτεί πληθώρα αρνητικών σχολίων. Τόσο όσον αφορά την προσωπικότητα της Γιόκο, όσο και την εξωσυζυγική σχέση που διατηρούσε για κάποιο διάστημα μαζί της το «σκαθάρι».
Η Γιόκο θα επηρεάσει σημαντικά τον Λένον στρέφοντάς τον προς τη μοντέρνα τέχνη, αλλά και σε κοινωνικά προβλήματα όπως η θέση της γυναίκας, ο φυλετικός διαχωρισμός και ο πόλεμος του Βιετνάμ.
Ο πόλεμος σταμάτησε αρκετά χρόνια αργότερα, όμως, η Όνο αναπολώντας το παρελθόν της έχει πει σε συνέντευξή της: «Ποτέ τα πράγματα δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη».
To αριστούργημα που προέκυψε
Τις πρώτες μέρες της «επί κλίνης» διαμαρτυρίας τους στο Μόντρεαλ ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Τζον γιατί το κάνει. Και αυτός του απάντησε: «All we are saying is give peace a chance». Σχεδόν ακαριαία, ο Λένον σκέφθηκε ότι η ατάκα του αυτή θα μπορούσε να γίνει τραγούδι κι έτσι προέκυψε το «Give Peace A Chance», ένας διαχρονικός ύμνος για την ειρήνη.
Το τραγούδι ηχογραφήθηκε την 1η Ιουνίου στο δωμάτιο του ξενοδοχείου με ένα κασετόφωνο 8 track, που αγόρασε από παρακείμενο κατάστημα. Στα φωνητικά συμμετείχαν διάσημοι φίλοι του ζευγαριού, όπως ο Άλεν Γκίνζμπεργκ και ο Τίμοθι Λίρι.
- Τέσσερις κόκκινες κάρτες, ο Ζίνι, οι «δανεικοί» και 4+1 νίκες στο γκολ: Η επανάληψη στα ματς του Παναθηναϊκού, έγινε… συνήθεια (vids)
- Σερβία: Διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας στον κρατικό μηχανισμό
- Σε επιφυλακή η Ελλάδα μετά τη σοκαριστική επίθεση στο Μαγδεμβούργο – Τα μέτρα που λαμβάνει
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις