Οι μακροχρόνια άνεργοι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Ευρώπη
Πολιτικές με σκοπό να περιορίσουν την μακροχρόνια ανεργία ζητάει από την Ευρώπη, ο Yonnec Polet (BE/PES), Αντιδήμαρχος του Berchem-Sainte-Agathe.
- Έκλεψαν το… ΑΤ Ομόνοιας – Έκαναν φτερά κατασχεμένα οχήματα
- Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο, επιτέθηκαν σε σπίτι στη Δυτική Όχθη
- Νέα Ιωνία: Ξεσπά ο πατέρας του 12χρονου που τον έκλεισαν σε φρεάτιο – «Αν δεν είχε σκύψει θα είχε θρυμματιστεί»
- Καυστικό sms της Μελόνι: «Είμαι άρρωστη αλλά δουλεύω γιατί δεν έχω συνδικαλιστικά δικαιώματα»
Με σχεδόν 6 εκατομμύρια Ευρωπαίους που αναζητούν ενεργά εργασία για τουλάχιστον ένα χρόνο, η μακροχρόνια ανεργία έχει σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο, επισημαίνεται στη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών.
«Το υψηλό κόστος του για την κοινωνία θα αντισταθμιστεί με την παροχή αξιοπρεπών θέσεων εργασίας στους ανέργους σε τοπικό επίπεδο», υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών σε γνωμοδότηση που συνέταξε ο Yonnec Polet (BE/PES), Αντιδήμαρχος του Berchem-Sainte-Agathe.
Η γνωμοδότηση, η οποία εγκρίθηκε στη σύνοδο ολομέλειας στις 25 Μαΐου, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει ορισμένα κονδύλια του ΕΚΤ+ για τοπικές πρωτοβουλίες «μηδενικής μακροχρόνιας ανεργίας» και να δημιουργήσει ταμείο για την καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας.
Όσο περισσότερο είναι κάποιος άνεργος, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας. Η καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας είναι επομένως ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και την αποφυγή περιθωριοποίησης μέρους του πληθυσμού.
Η προσέγγιση της «μηδενικής μακροχρόνιας ανεργίας» βασίζεται στην αρχή ότι κανείς δεν είναι άνεργος όταν οι θέσεις εργασίας είναι προσαρμοσμένες στις ικανότητες και τις δεξιότητες των ανθρώπων. Οι μακροχρόνια άνεργοι να συμμετέχουν σε εθελοντική βάση και να αμείβονται τουλάχιστον με τον κατώτατο μισθό.
Με τις γνώσεις τους σχετικά με την τοπική αγορά εργασίας και τους δεσμούς με τις τοπικές επιχειρήσεις και τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους, οι πόλεις και οι περιφέρειες είναι σε καλύτερη θέση να δημιουργήσουν προγράμματα που ωφελούν τους τοπικούς οικονομικούς παράγοντες και επεκτείνουν το φάσμα των διαθέσιμων υπηρεσιών, αποτρέποντας κάθε ανταγωνισμό με τις υπάρχουσες δραστηριότητες.
Ως πρότυπο, ο εισηγητής Yonnec Polet αναφέρει το έργο «Μηδενική μακροχρόνια ανεργία» που εφαρμόζεται σε 54 γαλλικές περιοχές από το 2016 και παρόμοιες πρωτοβουλίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο Βέλγιο (Βαλλονία), την Ολλανδία (Groningen), την Αυστρία (Gramatneusiedl) και Γερμανία (Βερολίνο).
Οι περιφέρειες και οι πόλεις υπογραμμίζουν το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ+) ως πηγής χρηματοδότησης για έργα «μηδενικής μακροχρόνιας ανεργίας» και προτείνουν να διατεθούν ορισμένα κονδύλια του ΕΚΤ+ για τέτοιες πρωτοβουλίες.
«Παρόλο που όλα τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν τη μακροχρόνια ανεργία, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την καταπολέμησή της μετά τη σύσταση του Συμβουλίου του 2016.
Η ιδέα είναι να ανακατευθυνθεί το κόστος της ανεργίας προς τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς και τη συμμετοχή κοινωνικών ή πράσινων υπηρεσιών στις τοπικές κοινωνίες.
Γι’ αυτό καλούμε την Επιτροπή να δημιουργήσει ένα ταμείο για την καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας, παρέχοντας τουλάχιστον 750 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση σε διάστημα πέντε ετών, όπως έγινε με την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων » , δήλωσε ο εισηγητής Yonnec Polet.
Παρεμβαίνοντας στην ολομέλεια, η ευρωβουλευτής Aurore Lalucq (FR/S&D) είπε: «Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία: Παντού στην Ευρώπη, έχουμε δει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών μηδενικής μακροχρόνιας ανεργίας. Φυσικά, όλα αυτά τα «πειράματα» δεν έχουν τα ίδια μοντέλα ή μεθόδους, αλλά όλα ακολουθούν τις ίδιες βασικές αρχές που είναι: κανείς δεν είναι άνεργος, δεν λείπει δουλειά και δεν λείπουν χρήματα.
Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να ξεκινήσουμε την οικοδόμηση ενός πραγματικού δικτύου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός συνασπισμού, να ανταλλάξουμε βέλτιστες πρακτικές και να διαδώσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να κλιμακώσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες για να παρέχουμε τις απαραίτητες θέσεις εργασίας στον τομέα της περίθαλψης και την οικολογική μετάβαση».
Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει πρόταση για σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την ανάπτυξη συνθηκών πλαισίου για την κοινωνική οικονομία.
Οι περιφέρειες και οι πόλεις ελπίζουν ότι αυτή η πρόταση θα διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΕ για κοινωνικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις αλληλεγγύης που συμμετέχουν στην καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης που προορίζεται για κοινωνικές επενδύσεις και δεξιότητες στο πλαίσιο του ταμείου InvestEU .
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις