Trades και οίκοι «ψηφίζουν» επενδυτική βαθμίδα
Γιατί η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από τη Βρετανία και σχεδόν όσο οι ΗΠΑ
Στις 9 Ιουνίου είναι το επόμενο ραντεβού της ελληνικής οικονομίας με τους οίκους αξιολόγησης, με τη Fitch Ratings να δημοσιεύει την ετυμηγορία της λίγο πριν από τις δεύτερες εκλογές στη χώρα.
Η συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στην αναμέτρηση της 21ης Μαΐου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την αγορά, με τις μετοχές να καταγράφουν ράλι και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να υποχωρούν, κλείνοντας το spread. Και οι πρώτες αξιολογήσεις διεθνών αναλυτών συγκλίνουν στο ότι μια νέα θητεία για τη Νέα Δημοκρατία θα φέρει πιο κοντά την Ελλάδα στην ανάκτηση της επενδυτικής της βαθμίδας, την οποία έχασε πριν από 13 χρόνια.
Η αισιοδοξία αυτή αποτυπώνεται και στην αγορά ομολόγων με τους ελληνικούς τίτλους να καταγράφουν ράλι, και τις αποδόσεις τους να υποχωρούν κόντρα στο αρνητικό ρεύμα που επικρατεί στην Ευρώπη. Ενδεικτικό είναι ότι η Ελλάδα πλέον δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία αλλά και τη Βρετανία, οι οποίες έχουν ήδη επενδυτική διαβάθμιση, και σχεδόν με το ίδιο ποσοστό με αυτό των ΗΠΑ. Και οι αποδόσεις των διετών είναι πλέον παρόμοιες με αυτές της Γαλλίας.
Ειδικότερα, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν κατά περισσότερο από 15 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, κοντά στο 3,85%. Σε σχέση με πριν από έναν μήνα έχουν υποχωρήσει κατά 32 μονάδες βάσης, ενώ στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν αυξηθεί κατά 2 έως 12 μ.β.
Η προεξόφληση ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αντανακλάται και στο spread με τα γερμανικά ομόλογα, τα οποία αποτελούν τον δείκτη αναφοράς στην Ευρωζώνη, το οποίο διαμορφώνεται κάτω από τις 140 μ.β. .
Οι αναλύσεις των ξένων μέσων
Την εικόνα που εμφανίζει η ελληνική αγορά ομολόγων αναλύουν και μεγάλα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με το Reuters, η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα μετά από μια δεκαετία και πλέον, θεωρείται «τελειωμένη υπόθεση».
Η χώρα, η οποία αξιολογήθηκε ως «junk» και από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης, από το τέλος του προγράμματος διάσωσης το 2018 εργάζεται για να κερδίσει ξανά την εύνοια των επενδυτών και την πολυπόθητη αξιολόγηση – σφραγίδα για τη δημοσιονομική αξιοπιστία.
Οι επενδυτές ελπίζουν ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας – ο ξεκάθαρος νικητής των εκλογών της Κυριακής, αν και δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία – θα παραμείνει στην εξουσία μετά από μια επαναληπτική ψηφοφορία τον Ιούνιο και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάκτηση των πιστοληπτικής αξιολόγησης από την Ελλάδα.
Η σύγκριση με την Ιταλία
Όπως επισημαίνει το Reuters: «Αναλυτές στις τράπεζες που διαπραγματεύονται το ελληνικό δημόσιο χρέος δήλωσαν ότι μετά την απότομη πτώση του κόστους δανεισμού αυτής της εβδομάδας, τα ομόλογα διαπραγματεύονταν ήδη σαν χρεόγραφα επενδυτικής βαθμίδας».
Παρόλο που η Ιταλία έχει αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας από τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων γύρω στο 3,9% διαπραγματεύονται σήμερα περίπου 50 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα ιταλικά, στη μεγαλύτερη πτώση τουλάχιστον από το 1999 σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.
Πρώτη αναβάθμιση
Μια πρώτη αναβάθμιση θα μπορούσε να γίνει ήδη από τον Οκτώβριο, όταν η S&P Global Ratings πρόκειται να εξετάσει την αξιολόγηση της Ελλάδας. Όταν έδωσε θετικές προοπτικές τον Απρίλιο, είπε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδα εντός του επόμενου έτους, εάν μια νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που ξεκλειδώνουν τα κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ, αναφέρει η ανάλυση του Reuters.
«Η Ελλάδα που βρυχάται»
«Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα έχουν πυροδοτήσει τόση αισιοδοξία μεταξύ των επενδυτών που είναι πλέον πρόθυμοι να αρπάξουν τα ομόλογα της χώρας για πολύ χαμηλότερες αποδόσεις από ό,τι στην Ιταλία και όχι πολύ μακριά από τα αμερικανικά ομόλογα σε ονομαστικούς όρους» γράφει σε ανάλυσή του το Bloomberg.
Το διεθνές ειδησεογραφικό μέσο, αναφέρει ότι τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν το μοναδικό ράλι στον ανεπτυγμένο κόσμο αυτή την εβδομάδα, μειώνοντας την απόδοση του 10ετούς τίτλους αναφοράς κάτω από το 3,9%. Αυτό είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο από το επιτόκιο που πληρώνουν τα ιταλικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης, μία διαφορά που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά. Οι αποδόσεις των διετών είναι πλέον παρόμοιες με αυτές της Γαλλίας, υπογραμμίζει.
Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι οι επιδόσεις καταδεικνύουν τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η Ελλάδα θα κερδίσει την επιστροφή στο καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, 13 χρόνια μετά από μια άνευ προηγουμένου κρίση που διέκοψε τη χρηματοδότηση του έθνους. Ενώ οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να σπάσουν το ανώτατο όριο του χρέους τους και οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να αποτρέψουν μια ύφεση, η «ελληνική οικονομία βρυχάται».
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε εύκολα την αντιπολίτευση του στις εθνικές εκλογές της Κυριακής, πλησιάζοντας ένα βήμα πιο κοντά σε μια ακόμη τετραετή θητεία που θα σήμαινε ότι θα συνεχιστούν οι φιλικές προς τις επενδύσεις πολιτικές» αναφέρει το δημοσίευμα υπενθυμίζοντας ότι η Morgan Stanley IM λέει ότι οι ελληνικές μετοχές είναι το καλύτερο στοίχημα των αναδυόμενων αγορών.
Οι πιθανές ημερομηνίες
Σχεδόν βέβαιη», θεωρεί η Societe Generale την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια από την Ελλάδα κατά τις αξιολογήσεις του ελληνικού αξιόχρεου είτε στις 20 Οκτωβρίου από την S&P, ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch, η οποία αξιολογεί αρχικά την Ελλάδα στις 9 Ιουνίου, αλλά τότε, δεν θα έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα οι επαναληπτικές εκλογές. Η ευρείας έκτασης νίκη της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές οδήγησε σε ράλι τα ελληνικά ομόλογα, αναφέρει, σημειώνοντας πως στις επαναληπτικές εκλογές, το μεγαλύτερο κόμμα θα χρειαστεί μόνο το 40% για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες η ΝΔ να έχει πάνω από 150 έδρες.
«Πιστωτικά θετικό»
Η Moody’s Investors Service, χαρακτηρίζει «θετικό» για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Σημειώνεται ότι η Moody’s επί του παρόντος κατατάσσει το χρέος της χώρας στο Ba3 και στις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να δημοσιοποίηση την επόμενη αξιολόγησή της για το ελληνικό αξιόχρεο. Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυξάνει τις πιθανότητες για μια νέα κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, υποδηλώνοντας μια συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, που είναι credit positive (πιστωτικά θετικές).
Οι δεύτερες εκλογές
«Η Νέα Δημοκρατία έφτασε σχεδόν στο 41% στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, απέχοντας λίγες μόνο έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο, δεδομένου ότι όλα τα μεγάλα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνασπισμού, πιθανότατα θα διεξαχθεί ένας δεύτερος εκλογικός γύρος στα τέλη Ιουνίου, βάσει εκλογικού νόμου που επαναφέρει το «μπόνους» της πλειοψηφίας» σχολιάζει ο Στέφεν Ντάικ, Senior Vice President της Moody’s και υπεύθυνος για την Ελλάδα.
Η «ψήφος» της HSBC
Σε εκείνους που εκτιμούν ότι η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα είναι πολύ κοντά, ήρθε να προστεθεί και η HSBC.
Η βρετανική τράπεζα αναφέρει ότι οι πιθανότητες για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην επενδυτική διαβάθμιση σύντομα, θα είναι περισσότερο αυξημένες στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία παραμείνει στην κυβέρνηση και συνεχίσει την πολιτική που εφάρμοσε την προηγούμενη τετραετία η οποία ήταν φιλική στις επιχειρήσεις και στις μεταρρυθμίσεις.
Αν και απομένει ένας μήνας προκειμένου να ξεκαθαρίσει ποιο κόμμα θα αναλάβει τη διακυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να έχει το προβάδισμα. Ένας πρωθυπουργός ο οποίος στην πρώτη του θητεία εφάρμοσε για φιλική προς την επιχειρηματικότητα ατζέντα και συγχρόνως προσπάθησε να καταστήσει την Ελλάδα πιο ελκυστική για τις ξένες επενδύσεις.
Τα επόμενα ραντεβού
Μετά από δώδεκα αναβαθμίσεις της Ελλάδας από το 2019, η Ελλάδα βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα από 3 οίκους. Εφόσον δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις η χώρα εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023.
Μέχρι το τέλος του έτους υπάρχουν άλλα έξι κρίσιμα «ραντεβού» με τους οίκους αξιολόγησης και οι εκτιμήσεις δείχνουν πιθανή την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Το πρώτο είναι στις 9 Ιουνίου από την Fitch και στις 4 Αυγούστου αναμένεται η νέα αξιολόγηση από τη Scope. Ο φθινοπωρινός κύκλος ξεκινά στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS. Στις 15 Σεπτεμβρίου έχουμε τη δεύτερη αξιολόγηση από τη Moody’s. Στις 20 Οκτωβρίου θα γίνει η δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor’s. Τέλος, η Ελλάδα θα αξιολογηθεί από τον Fitch στις 2 Δεκεμβρίου.
Η επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, αναμένεται να στείλει ένα ισχυρό σήμα για τις αγορές, βελτιώνοντας τις προσδοκίες και οδηγώντας στην διεύρυνση της επενδυτικής βάσης και κατ’ επέκταση στην αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης, τόσο του ελληνικού κράτους όσο και των εγχώριων επιχειρήσεων. Οι παράγοντες που λαμβάνουν υπόψη οι οίκοι αξιολόγησης είναι διαρθρωτικοί, μακροοικονομικοί, δημοσιονομικοί και το εξωτερικό ισοζύγιο.
Πηγή ΟΤ
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου