Μέθοδοι CSI για την εξιχνίαση εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής
Εξειδικευμένοι στη διερεύνηση εγκληματικών ενεργειών με θύματα είδη της άγριας πανίδας πέντε εκπρόσωποι υπηρεσιών της Ελλάδας που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση στη Wildlife Crime Academy
Τρία στελέχη του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), μια κτηνίατρος-τοξικολόγος και ένας δασοφύλακας είναι από τον περασμένο Απρίλιο εξειδικευμένοι στη διερεύνηση εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής.
Οι προαναφερόμενοι, όπως έγινε γνωστό από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ολοκλήρωσαν επιτυχώς και τους τρεις κύκλους εντατικής εκπαίδευσης της Ακαδημίας για το Εγκλημα ενάντια στην Αγρια Ζωή (Wildlife Crime Academy) που διοργανώθηκε στην Ισπανία. Σημειώνεται πως στα δύο πρώτα επίπεδα συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, το προσωπικό της Ακαδημίας (λειτουργεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Balkan Detox LIFE, με διοργανωτές το Vulture Conservation Foundation και την περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας) διαθέτει πολυετή πείρα στη διαχείριση και εξιχνίαση εγκληματικών ενεργειών με θύματα είδη της άγριας πανίδας.
Κύριοι στόχοι της Ακαδημίας είναι η κατάρτιση ειδικών και εκπροσώπων υπηρεσιών αρμόδιων για την επιβολή του νόμου στη διεξαγωγή σωστής έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών καθώς και η αλλαγή της αντίληψης που επικρατεί σε σχέση με αυτά τα εγκλήματα που ελάχιστα απασχολούν τις Αρχές – και ακόμα σπανιότερα διώκονται.
Το πρόγραμμα
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιελάμβανε τρία στάδια κατάρτισης (βασικό, μεσαίο, προχωρημένο). Κάθε στάδιο εισήγαγε τους συμμετέχοντες σε διαδοχικά επίπεδα εξειδίκευσης στη διαχείριση μιας σειράς εγκλημάτων που έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στην άγρια ζωή, όπως είναι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, η λαθροθηρία, η παράνομη παγίδευση, και τα οποία, όπως επισημαίνουν από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, «εξακολουθούν να μη θεωρούνται εξίσου σοβαρά με τα ποινικά αδικήματα κατά της ανθρώπινης ζωής, ενώ συχνά αντιμετωπίζονται ως μη εγκλήματα ακόμα και από εκπροσώπους του νόμου».
Τα σεμινάρια έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα 44 ειδικοί επιστήμονες και προσωπικό υπηρεσιών από εννέα ευρωπαϊκές χώρες, με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων.
Πρόσκληση για συμμετοχή στην Ακαδημία στάλθηκε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, εταίρο του Προγράμματος Balkan Detox LIFE στην Ελλάδα. Οπως ανακοινώθηκε, αν και προερχόμενοι από διαφορετικούς φορείς, όλοι οι συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν και τα τρία επίπεδα εκπαίδευσης είναι πλέον καταρτισμένοι στη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας, καθώς έχουν εκπαιδευθεί σε επιχειρησιακά πρωτόκολλα για διερεύνηση εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής και μεθόδους συγκέντρωσης και ανάλυσης ευρημάτων από τους τόπους εγκλημάτων (CSI and Forensic Analysis) που διευκολύνουν τον εντοπισμό και την καταδίκη των δραστών, συμβάλλοντας στην αποτροπή των συγκεκριμένων παράνομων δραστηριοτήτων.
Επιπλέον, κατά την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η μεταφορά των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων σε συναδέλφους των εκπαιδευμένων υπαλλήλων και η αξιοποίησή τους για την προστασία προστατευόμενων και κρισίμως απειλούμενων ειδών, όπως πολλά είδη γυπών και αρπακτικών πουλιών, αποτελεί έναν επιπλέον βασικό στόχο της Ακαδημίας.
Η κατάσταση σήμερα
Οπως εξηγούν από την Ορνιθολογική Εταιρεία, τα δηλητηριασμένα δολώματα, η λαθροθηρία και η παγίδευση είναι σοβαρά εγκλήματα κατά της άγριας ζωής τα οποία δυστυχώς – ακόμα και σήμερα – ελάχιστα απασχολούν τις Αρχές.
Και αυτό συμβαίνει επειδή τα θύματα δεν έχουν φωνή, ενώ ακόμα κι όταν ξεκινούν έρευνες για συγκεκριμένα περιστατικά οι άνθρωποι που τις διεξάγουν έρχονται αντιμέτωποι με πολλά εμπόδια, όπως δυσκολία πρόσβασης στο σημείο, απώλεια ή αλλοίωση ευρημάτων, αναξιόπιστοι ή και καθόλου μάρτυρες, ανύπαρκτα πρωτόκολλα και έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης.
Γι’ αυτόν τον λόγο, λένε από την Ορνιθολογική Εταιρεία, «είναι επείγουσα ανάγκη η καταπολέμηση αυτών των εγκλημάτων να γίνει άμεση προτεραιότητα, μέσω της διεξαγωγής κατάλληλων ερευνών που να οδηγούν σε καταδίκες».
Και συμπληρώνουν: «Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον και να παταχθεί η ατιμωρησία που συχνά λειτουργεί σχεδόν ως πρόκληση για κάποιους να σκοτώνουν και να δηλητηριάζουν άγρια ζώα».
Τα δηλητηριασμένα δολώματα συνήθως φτιάχνονται από κομμάτια κρέατος ή ολόκληρα πτώματα ζώων που είναι εμποτισμένα με δηλητηριώδεις και τοξικές ουσίες.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»
- Κύπρος: Γεωτρήσεις ξεκινά η ExxonMobil στα οικόπεδα 5 και 10 τον Ιανουάριο
- Αϊτή: Κάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις Μακρόν περί «ηλίθιων ηγετών»
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- ΗΠΑ: Την Παμ Μπόντι ονομάζει υπουργό Δικαιοσύνης ο Τραμπ – Πρώην εισαγγελέας και πιστή συνήγορός του
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία