Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιος θα κερδίσει τη μάχη του ΑΙ – Τα προγνωστικά του Γκέιτς
Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να καταστρέψει το Google Search ή το Amazon
O συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, αναφέρεται για άλλη μια φορά στην Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence), προβλέποντας ότι όποιος δημιουργήσει έναν προσωπικό ψηφιακό εκπρόσωπο που θα μπορεί να εκτελεί ορισμένες εργασίες για τους ανθρώπους, θα βγει ιδιαίτερα «κερδισμένος».
Η τεχνολογία θα είναι τόσο βαθιά, που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τις συμπεριφορές των χρηστών, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην χρειάζεται ποτέ να επισκέπτονται έναν ιστότοπο αναζήτησης, να χρησιμοποιούν ορισμένα εργαλεία παραγωγικότητας ή να κάνουν αγορές από το Amazon.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο «ψηφιακός βοηθός» – δημιούργημα της τεχνητής νοημοσύνης – θα μπορεί να καταλαβαίνει τις ανάγκες και τις συνήθειες του χρήστη και να τον βοηθά «να διαβάζει κάτι, όταν αυτός δεν έχει χρόνο να διαβάσει», αλλά τα νέα για μερικές εταιρείες -όπως είπε- δεν θα είναι καθόλου καλά.
«Όποιος κατακτήσει τον προσωπικό εκπρόσωπο, αυτό είναι το μεγάλο πράγμα, γιατί δεν θα ξαναπάει ποτέ σε ιστότοπο αναζήτησης, δεν θα ξαναπάει ποτέ σε ηλεκτρονικό κατάστημα, δεν θα ξαναπάει ποτέ στο Amazon».
Αυτός ο βοηθός τεχνητής νοημοσύνης που δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί θα είναι σε θέση να κατανοεί τις ανάγκες και τις συνήθειες ενός ατόμου και θα το βοηθά «να διαβάζει τα πράγματα που δεν έχετε χρόνο να διαβάσετε», επεσήμανε ο Γκέιτς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Goldman Sachs και της SV Angel στο Σαν Φρανσίσκο.
Ο Γκέιτς δήλωσε ότι υπάρχει μια πιθανότητα πενήντα προς πενήντα ότι αυτός ο μελλοντικός νικητής της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι είτε μια νεοφυής επιχείρηση είτε ένας τεχνολογικός γίγαντας. «Θα απογοητευόμουν αν η Microsoft δεν έμπαινε εκεί», δήλωσε ο Γκέιτς. «Αλλά είμαι εντυπωσιασμένος με μερικές νεοφυείς επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Inflection», πρόσθεσε αναφερόμενος στη νεοφυή επιχείρηση Inflection.AI, την οποία συνίδρυσε το πρώην στέλεχος της DeepMind Mustafa Suleyman.
Πότε θα φτάσουν αυτοί οι «βοηθοί»;
Με τις εταιρείες να κάνουν σπριντ για να ηγηθούν του A.I. δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα αναδειχθεί ο νικητής — και ποιος θα είναι. Έτσι, οι καταναλωτές μπορεί να περιμένουν λίγο ακόμη πριν ο βοηθός είναι διαθέσιμος για διαδεδομένη χρήση, είπε ο Γκέιτς.
Την ίδια ώρα και με αφορμή τις δηλώσεις περί καθυστέρησης ή απαγόρευσης της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, μέχρι να βγουν συγκεκριμένοι κανόνες, ο Γκέιτς τόνισε ότι μια απαγόρευση δεν θα έλυνε καμία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, επειδή μια παγκόσμια προσέγγιση είναι ανέφικτη.
Αν και ο Γκέιτς έχει επισημάνει τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης σε περίπτωση κακής χρήσης, έχει επίσης υπογραμμίσει τα θετικά αποτελέσματα που θα μπορούσε να επιφέρει η τεχνολογία στην ανθρωπότητα.
Επανέλαβε αυτές τις ελπίδες ξανά πριν από λίγες ημέρες, λέγοντας ότι ελπίζει να δει την τεχνολογία να χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ανάπτυξης φαρμάκων και τη βελτίωση του κλάδου συνολικά—παρά τις προειδοποιήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι η μεροληψία θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις δοκιμές φαρμάκων εάν η τεχνολογία δεν παρακολουθηθεί επαρκώς.
Πηγή ΟΤ
- Εγωκεντρικοί, εγωπαθείς και νάρκισσοι γύρω μας: Πώς τους διαχειριζόμαστε;
- LIVE: Ρόμα – Πάρμα
- Γάζα: 28 Παλαιστίνιοι νεκροί από επιθέσεις του Ισραήλ – Οι οκτώ σε σχολείο
- Σαμάτα: «Μπορώ να πεθάνω στο γήπεδο για την αγάπη του κόσμου»
- «Οι νέοι ηγέτες της Συρίας θα εκδιώξουν τις κουρδικές δυνάμεις», λέει η Τουρκία
- Η συγγραφέας του It Ends With Us παίρνει θέση για τη μήνυση της Μπλέικ Λάιβλι