Η δελφινολογία και η εσωστρέφεια θα κοπούν με τη… λίστα
Το ξεκάθαρο μήνυμα Τσίπρα για μάχη κατά της Δεξιάς με αρχηγό τον ίδιο, στην οποία δεν χωράνε θολά μηνύματα, εσωστρέφεια και δελφινισμοί ανοίγει το σενάριο για αλλαγή της σειράς των υποψηφίων στη λίστα της κάλπης της 25ης Ιουνίου
«Πάμε να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ξεκαθαρίζοντας το αυτονόητο ότι ο αγώνας έχει νόημα να δοθεί και ελπίδες να κερδηθεί μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποιήσει τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και διορθώσει τα λάθη του –τουλάχιστον τα ορατά δια γυμνού οφθαλμού.
Εντοπίζοντας στις βασικές αιτίες της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ την αδυναμία να «περάσει» στην κοινωνία η πολιτική πρότασή του, αλλά και την συνολική εικόνα του κόμματος «ιδίως τις κρίσιμες ημέρες πριν από την κάλπη, που δεν εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη και συγκρότηση» ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε -εμμέσως πλην σαφώς και ομολογουμένως αργά ενώ υπήρχαν προειδοποιήσεις- ότι υπήρξαν λανθασμένες κομματικές επιλογές σε πρόσωπα, αλλά και συμπεριφορές, που όχι μόνο δεν έπεισαν, αλλά και απομάκρυναν ψηφοφόρους του.
Πρέπει «να διορθώσουμε τη στρατηγική μας εν κινήσει. Να αλλάξουμε τη καμπάνια μας. Να γίνουνε πιο συλλογικοί στη δουλειά μας. Πιο συντροφικοί και πιο αλληλέγγυοι μεταξύ μας. Πιο σοβαροί, όπως αρμόζει σε κόμματα και στελέχη που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία» ξεκαθάρισε ο Τσίπρας.
Κληρώνει για τις λίστες
Και οι αλλαγές αυτές, η χάραξη της «καθαρής γραμμής» είναι πιθανό – και επιβεβλημένο για κάποιους, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα- να ξεκινήσει από την κατάρτιση της τελικής λίστας των υποψηφίων για κάθε εκλογική περιφέρεια με τα κομματικά όργανα να συνεδριάζουν για το θέμα τη Δευτέρα.
Ήδη υπάρχουν συζητήσεις στο κόμμα που φθάνουν και στον Αλέξη Τσίπρα για ονόματα που πρέπει να μείνουν έξω –συμπεριλαμβανομένων φερόντων, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, της ταμπέλας του «προεδρικού».
Στο επίκεντρο για υποβιβασμό στη λίστα φέρεται να μπαίνουν στελέχη που δεν έτρεξαν όσο έπρεπε για το κόμμα, που με ακραίες συμπεριφορές και προσωπικές ατζέντες υπονόμευσαν τη συλλογική προσπάθεια, όσοι αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του κόμματος, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που ζητούν να «τιμωρηθούν» κάποιοι που συντηρούν -έστω και διά της σιωπής τους- τη συζήτηση διαδοχολογίας, δίνοντας τροφή στην εσωστρέφεια.
Η προεκλογική -μια ανάσα πριν την κάλπη- συμπεριφορά των Κατρούγκαλου και Φωτίου, η οποία ανέφερε πως ως «μεσαία τάξη» θεωρούνται άτομα με εισόδημα στα… 5.000 ευρώ, ήταν δηλώσεις που κόστισαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι τρομαγμένοι ψηφοφόροι αρνήθηκαν να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Κι ενώ ο κ. Κατρούγκαλος αφαιρέθηκε άμεσα από τα ψηφοδέλτια, η κυρία Φωτίου έμεινε στο απυρόβλητο, μια κίνηση που προκαλεί δυσφορία εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε δεύτερο επίπεδο, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να διερευνήσει την αποτυχία της διεύρυνσης. Ονόματα όπως του Ευάγγελου Αντώναρου και αντίστοιχων περιπτώσεων, αλλά και ονόματα από τον χώρο του σημιτικού ΠΑΣΟΚ, τα οποία προβλήθηκαν ως «ισχυρά χαρτιά», έφεραν τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα: αντί να συσπειρώσουν τον προοδευτικό κόσμο, τον απομάκρυναν, είτε προς τα Αριστερά, είτε τον έστειλαν στο ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση αυτή η απόπειρα αλλοίωσε το πολιτικό στίγμα και την ταυτότητα και δεν κατάφερε να πείσει.
Ταυτόχρονα, το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας έρχεται στη επιφάνεια ακόμη πιο αιχμηρά, αφού οι συζητήσεις «του διαδρόμου» συνεχίζουν να ενισχύουν φραξιονισμούς και τασικές ή και προσωπικές ατζέντες.
Ζήτημα είναι και ο Παύλος Πολάκης, ένας αποδεδειγμένα πιστός στρατιώτης, που όμως έχει λειτουργήσει συχνά αυτόνομα και διασπαστικά προς την βάση, που σε πολλές περιπτώσεις αντέδρασε αρνητικά προς τον δικό του οξύ χαρακτήρα, αλλά κυρίως προς τους φανατισμένους οπαδούς του.
Φυσικά, η «πειθαρχία» ακουμπάει και τα απλά μέλη του κόμματος, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε αιχμηρός ως προς την προεκλογική συμπεριφορά, τις επιθέσεις στους ψηφοφόρους που δεν επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και στις συζητήσεις περί νοθείας. Το μήνυμα είναι «μαζευόμαστε και πάμε για μάχη», χωρίς συνωμοσιολογίες και κακεντρεχείς επιθέσεις που έχουν ήδη εκνευρίσει τον εκτός ΣΥΡΙΖΑ κόσμο.
Το ξεκάθαρο μήνυμα του Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή που έγινε αποδεκτό με χειροκροτήματα ήταν ότι «δεν έχουμε δικαίωμα στην εσωστρέφεια, στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις, που ακόμη και τώρα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι σύντροφοι δεν αποφεύγουν. Τούτη την ώρα χρειάζεται η μεγαλύτερη συσπείρωση».
Με την ενισχυμένη αναλογική να στερεί έδρες από τον ΣΥΡΙΖΑ η επιλογή των προσώπων είναι ούτως ή άλλως δύσκολο έργο και θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει τριβές και γκρίνια.
Η διατήρηση των ισορροπιών στις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας δίνει σωστά πάντα σημασία είναι εξαιρετικά δύσκολη πόσο μάλλον αν οι λίστες χρησιμοποιηθούν ως «όπλο» «ξεκαθαρίσματος» της ταυτότητας του κόμματος.
Εξαιρετικά δύσκολες και κρίσιμες όμως είναι και οι στιγμές και απαιτούνται δραστικές -ενίοτε και σκληρές- αποφάσεις, την αναμέτρηση με τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα δεν θα αποφύγουν.
«Οφείλουμε να αλλάξουμε. Δραστικά. Ριζικά. Άμεσα. Με ηρεμία, συλλογικότητα, πολιτικό πολιτισμό. Προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τη συλλογικότητα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας επί της ουσίας την αλλαγή αυτή ως αναγκαία συνθήκη ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ «να παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας, ούτε κόμμα συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς. Να παραμείνει βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης, το κόμμα που η ενίσχυση και η νίκη του, σημαίνει πάντα νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης, της δημοκρατίας έναντι του αυταρχισμού, νίκη της αξιοπρέπειας της κοινωνικής πλειοψηφίας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις