Κρίστοφερ Λι: «Για να γίνεις θρύλος, πρέπει είτε να είσαι νεκρός είτε υπερβολικά μεγάλος»
Εικοσιδύο απίστευτα γεγονότα για τη ζωή και την καριέρα του αξεπέραστου Βρετανού ηθοποιού Κρίστοφερ Λι.
Αν ο Κρίστοφερ Λι δεν ήταν απλώς ένας κινηματογραφικός σταρ, θα ήταν και πάλι ένα είδωλο. Λόγω προσωπικότητας, ιδιοσυγκρασίας, μοναδικής ματιάς στη ζωή.
Ας δούμε τη ζωή του μέσα από γεγονότα-σταθμούς.
1) Το 2007 μπήκε στο βιβλίο Γκίνες για το «μεγαλύτερο ρεκόρ οθόνης», έχοντας εμφανιστεί σε 244 κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες μέχρι εκείνη τη στιγμή της καριέρας του – και στη συνέχεια γύρισε άλλες 14 ταινίες, με μια 15η, με τίτλο Angels in Notting Hill, να κυκλοφορεί μετά τον θάνατό του, το 2015. Κατέχει επίσης το ρεκόρ του ψηλότερου πρωταγωνιστή -είχε ύψος 1,80 μ. – αλλά και το ρεκόρ του πρωταγωνιστή στις «περισσότερες σκηνές με ξιφομαχία» με 17 ταινίες.
2) Η μητέρα του ήταν Ιταλίδα κοντέσα και μέσω αυτής ο Λι είχε συγγενικό αίμα με τον αυτοκράτορα Καρλομάγνο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και είχε συγγένεια με τον Ρόμπερτ Ε. Λι, τον στρατηγό της Συνομοσπονδίας.
3) Συνάντησε τον πρίγκιπα Γιουσούποφ και τον μεγάλο δούκα Ντμίτρι Πάβλοβιτς, τους δολοφόνους του Ρώσου μοναχού Ρασπούτιν. Δεν το έκανε αυτό ως έρευνα για τον μετέπειτα κινηματογραφικό του ρόλο ως Ρασπούτιν (στην ταινία «Ρασπούτιν, ο Δαίμων της Ρωσίας» του 1966), αλλά απλώς ως παιδί, στη δεκαετία του 1920.
4) Σε ηλικία 17 ετών, είδε τον θάνατο του Γερμανού δολοφόνου Όιγκεν Βάιντμαν στο Παρίσι, του τελευταίου ανθρώπου στη Γαλλία που εκτελέστηκε δημόσια με γκιλοτίνα.
5) Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Λι κατατάχθηκε στη Βασιλική Αεροπορία, αλλά δεν του επετράπη να πετάξει λόγω προβλήματος στο οπτικό του νεύρο. Έτσι, έγινε αξιωματικός πληροφοριών για την Περιπολία Μεγάλης Ερήμου, πρόδρομο της SAS, των ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας. Πολέμησε τους Ναζί στη Βόρεια Αφρική, έχοντας συχνά έως και πέντε αποστολές την ημέρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου βοήθησε στην ανακατάληψη της Σικελίας, απέτρεψε μια ανταρσία μεταξύ των στρατευμάτων του, προσβλήθηκε από ελονοσία έξι φορές μέσα σε ένα χρόνο και ανέβηκε στον Βεζούβιο τρεις ημέρες πριν από την έκρηξή του.
6) Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του πολέμου μετακινήθηκε στην επίλεκτη Special Operations Executive του Ουίνστον Τσόρτσιλ, οι αποστολές της οποίας κυριολεκτικά είναι ακόμη απόρρητες, αλλά αφορούσαν «τη διεξαγωγή κατασκοπείας, σαμποτάζ και αναγνώρισης στην κατεχόμενη Ευρώπη εναντίον των δυνάμεων του Άξονα».
7) Ο Λι δεν είπε ποτέ κάτι συγκεκριμένο για την εποχή αυτή, αλλά είπε το εξής: «Έχω δει πολλούς άνδρες να πεθαίνουν μπροστά μου – τόσους πολλούς μάλιστα που έχω σχεδόν σκληρύνει σε αυτό το θέαμα. Έχοντας δει τα χειρότερα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι ο ένας στον άλλο, τα αποτελέσματα των βασανιστηρίων, τους ακρωτηριασμούς και βλέποντας κάποιον να γίνεται κομμάτια από μια βόμβα, αναπτύσσεις ένα είδος κελύφους. Αλλά έπρεπε να το κάνω. Έπρεπε να το κάνω. Διαφορετικά δεν θα είχαμε κερδίσει ποτέ». Μέχρι το τέλος του πολέμου είχε λάβει επαίνους για γενναιότητα από τις κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Γιουγκοσλαβίας.
Δείτε το βίντεο
8) Μιλώντας γαλλικά και ιταλικά, ο Λι πέρασε το χρόνο του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κυνηγώντας Ναζί με το Κεντρικό Μητρώο Εγκληματιών Πολέμου και Υποπτών Ασφαλείας, μέχρι που αποφάσισε να δοκιμάσει την υποκριτική σε ηλικία 25 ετών. Ναι, όλα αυτά συνέβησαν πριν ο Λι γίνει 25 ετών.
9) Ενώ γύριζε μια ξιφομαχία με τον μεθυσμένο Έρολ Φλιν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Αδάμαστοι Ήρωες το 1955, ο Φλιν έκοψε κατά λάθος το χέρι του Λι τόσο άσχημα που παραλίγο να αποκολληθεί το δάχτυλό του ενώ τραυματίστηκε μόνιμα. Αργότερα, ο Λι ψαλίδισε την περούκα του Φλιν ενώ ο Φλιν τη φορούσε ακόμα. Ο Φλιν έφυγε θυμωμένος από τα γυρίσματα και αρνήθηκε να βγει από το τροχόσπιτό του μέχρι που ο Λι ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για ατύχημα.
10) Αν και είναι περισσότερο γνωστός για την ερμηνεία του ως Δράκουλας σε αμέτρητες ταινίες, έχει επίσης πρωταγωνιστήσει ως Μούμια και τέρας του Φρανκενστάιν. Φυσικά είναι γνωστός ως Σάρουμαν στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και ως Κόμης Ντούκου στα prequels του Star Wars, αλλά άλλοι κακοί ρόλοι του περιλαμβάνουν τον Φου Μαντσού, τον Ρασπούτιν, τον Ροσφόρ των Τριών Σωματοφυλάκων (η ερμηνεία του ήταν τόσο δημοφιλής που ο χαρακτήρας εμφανίζεται πλέον αναπόφευκτα με κάλυμμα στο μάτι, αν και δεν υπήρχε στο βιβλίο – ο Λι το εισήγαγε), τον Lord Summerisle της ταινίας Το Καταραμένο Σκιάχτρο, τον κακό του James Bond, τον Francisco Scaramanga, τον Μεφιστοφελή και τον ίδιο τον Θάνατο.
11) Ο Λι δεν ήταν μόνο συγγενής του δημιουργού και συγγραφέα του Τζέιμς Μποντ, Ίαν Φλέμινγκ -ήταν ετεροθαλή ξαδέρφια- αλλά, επίσης, ο Λι ήταν στην πραγματικότητα μια από τις πρώτες επιλογές του Φλέμινγκ για τον ρόλο του Μποντ, όχι μόνο λόγω των εμπειριών του Λι από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
12) Έχει υποδυθεί τον Σέρλοκ Χολμς, τον αδελφό του Μάικροφτ Χολμς, αλλά και τον Σερ Χένρι Μπάσκερβιλ του «Κυνηγόσκυλου των Μπάσκερβιλ».
13) Κουρασμένος από το να παίζει τον Δράκουλα και νιώθοντας ότι οι ταινίες είχαν γίνει κατώτερες των περιστάσεων, ο Λι προσπάθησε να εγκαταλείψει τον ρόλο αλλά τα στελέχη του στούντιο τον έπεισαν να επιστρέψει, τονίζοντας πόσοι άνθρωποι θα έμεναν χωρίς δουλειά αν ο Λι σταματούσε να κάνει επιτυχίες. Ο Λι συμφώνησε να πρωταγωνιστήσει στον «Δράκουλα: Ο άρχων του Σκότους» του 1966, αλλά επειδή όπως θεώρησε το σενάριο ήταν τόσο απαίσιο αρνήθηκε επίμονα να πει οποιονδήποτε διάλογο. Η εταιρία παραγωγής αποφάσισε ότι ήταν πολύ πιο σημαντικό να έχει πρωταγωνιστή τον μουγκό Λι σε αντίθεση με οποιονδήποτε άλλον, και έτσι έβαλε τον Δράκουλα να σφυρίζει και να φωνάζει σε όλη την ταινία.
14) Τη δεκαετία του ’50, ο Λι ήταν αρραβωνιασμένος με την Henriette von Rosen, κόρη του κόμη Fritz von Rosen. Ο κόμης προφανώς δεν συμπαθούσε τον Λι, διότι αφού προσέλαβε ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να ερευνήσουν τον ηθοποιό και απαίτησε συστάσεις, αρνήθηκε επίσης να επιτρέψει στην κόρη του να τον παντρευτεί, εκτός αν ο Λι έπαιρνε την ευλογία του βασιλιά της Σουηδίας. Ο Λι την πήρε.
15) Ο Λι ήταν μεγάλος θαυμαστής του Τόλκιν, διαβάζοντας το Χόμπιτ και την τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών μία φορά το χρόνο για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Ήταν το μόνο μέλος του καστ της ταινίας που γνώρισε προσωπικά τον Τόλκιν – τον συνάντησε τυχαία σε μια παμπ – και έγινε φανατικός θαυμαστής. Ο Τόλκιν του έδωσε μάλιστα την ευλογία του να παίξει τον Γκάνταλφ σε οποιαδήποτε μελλοντική ταινία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.
16) Όταν ο Λι άκουσε ότι το Χόλιγουντ επρόκειτο επιτέλους να κάνει ταινία την τριλογία Lord of the Rings, ανέλαβε έναν ρόλο στην απαίσια τηλεοπτική σειρά του 1997 The New Adventures of Robin Hood ως μάγος, επίτηδες, για να έχει σαφείς αποδείξεις της ικανότητάς του να είναι μάγος. Όταν άκουσε ότι ο Πίτερ Τζάκσον θα σκηνοθετούσε τις ταινίες, του έστειλε μια προσωπική επιστολή με την οποία ζητούσε να συμμετάσχει στις ταινίες μαζί με μια φωτογραφία του ντυμένου ως μάγου. Δυστυχώς, η προχωρημένη ηλικία του Λι και η φυσική του ικανότητα να υποδύεται κακοποιούς τον έκαναν ακόμα καλύτερη επιλογή για τον Σάρουμαν.
17) Η ιστορία έχει κυκλοφορήσει πολύ, αλλά αξίζει να την επαναλάβουμε γιατί είναι απίστευτη: Κατά τη διάρκεια της σκηνής του θανάτου του στην Επιστροφή του Βασιλιά (που συμπεριλήφθηκε μόνο στην Extended Edition προς αποδοκιμασία του Λι), ο σκηνοθέτης Πίτερ Τζάκσον του περιέγραφε τι ήχο πρέπει να έχει η φωνή των ανθρώπων που μαχαιρώνονται πισώπλατα. Ο Λι απάντησε με σοβαρότητα ότι είχε δει ανθρώπους να μαχαιρώνονται πισώπλατα και ήξερε ακριβώς τι ήχο άφηνε η φωνή τους.
18) Ο Λι ενδιαφερόταν αρκετά για την ιστορία των δημόσιων εκτελέσεων και, σύμφωνα με πληροφορίες, γνώριζε «τα ονόματα κάθε επίσημου δημόσιου δήμιου που απασχολούσε η Αγγλία, τα οποία χρονολογούνται από τα μέσα του 15ου αιώνα».
Δείτε ένα βίντεο με ρόλους του
19) Ήταν πάντα μεγάλος οπαδός του metal, αλλά κυκλοφόρησε το πρώτο του πλήρες heavy metal άλμπουμ το 2010 σε ηλικία 88 ετών. Με τίτλο Charlemagne: By the Sword and the Cross, το οποίο κέρδισε το βραβείο «Spirit of Metal» από την τελετή Metal Hammer Golden Gods του 2010. Το 2012 έφτιαξε ένα χριστουγεννιάτικο metal άλμπουμ. Ήταν ο γηραιότερος metal ερμηνευτής και ο γηραιότερος μουσικός που βρέθηκε ποτέ στα μουσικά charts του Billboard.
20) Εκτός από την απίστευτα παραγωγική κινηματογραφική του καριέρα, ο Λι ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής ξιφασκίας, τραγουδιστής όπερας, μιλούσε έξι γλώσσες και ήταν φοβερός παίκτης του γκολφ.
21) Έγινε Ιππότης Διοικητής του Εξαιρετικότερου Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 2009, Διοικητής του Σεβαστού Τάγματος του Αγίου Ιωάννη το 1997, έγινε Διοικητής του Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων από τη γαλλική κυβέρνηση το 2011, κέρδισε την υποτροφία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Τεχνών το 2011, έλαβε το Βραβείο The Bram Stoker Award for Lifetime Achievement το 1994 και τόσα άλλα.
22) Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: Παρά τα όσα έχετε ακούσει για τους «έξι βαθμούς σύνδεσης του Κέβιν Μπέικον»*, ο Κρίστοφερ Λι αναγνωρίστηκε ως ο πιο συνδεδεμένος ηθοποιός στον κόσμο το 2008, και πάλι από το Guinness. Συνδέεται σχεδόν με οποιονδήποτε ηθοποιό σε 2,59 βήματα, ξεπερνώντας τον Μπέικον.
(*Η θεωρία των έξι βαθμών διαχωρισμού: Πώς συνδεόμαστε με κάθε κάτοικο του πλανήτη σε μόλις έξι βήματα).
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»
- Αυτό είναι το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
- Ο Μπαρτζώκας αποθέωσε τον Φουρνιέ: «Είναι παικταράς, τι άλλο να πω!»
- Βίκτορ Όρμπαν: Η εποχή της Δύσης τελείωσε, ξημερώνει η εποχή της Ευρασίας
- Κόρινθος: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στην παλαιά εθνική οδό