Τζο Μπάιντεν: Η αντίδραση του για την ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών στην Λευκορωσία
Πώς αντέδρασε ο Τζο Μπάιντεν στην πληροφορία περί ανάπτυξης ρωσικών πυρηνικών στην Λευκορωσία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε χθες, Παρασκευή, ότι είχε μια «εξαιρετικά αρνητική» αντίδραση στις αναφορές ότι η Ρωσία προχώρησε σε σχέδιο για την ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε προχθές, Πέμπτη, την υπογραφή σχετικής συμφωνίας με τη Λευκορωσία. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε επίσης ότι η μετεγκατάσταση ορισμένων τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στη Λευκορωσία έχει ήδη αρχίσει.
Το σχέδιο της Ρωσίας για ανάπτυξη πυρηνικών στην Λευκορωσία
Ο Πούτιν προχωρά το σχέδιο του για την ανάπτυξη των τακτικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία. Το σχέδιο για ανάπτυξη πυρηνικών ανακοινώθηκε από τον Πούτιν σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση στις 25 Μαρτίου. Ο Σοϊγκού δήλωσε πως τα έγγραφα που υπέγραψε στο Μινσκ αφορούν τη διαδικασία αποθήκευσης των τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία. Τα τακτικά πυρηνικά όπλα χρησιμοποιούνται για τακτικά κέρδη στο πεδίο της μάχης και είναι συνήθως μικρότερης απόδοσης από τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα που έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέψουν πόλεις των ΗΠΑ ή της Ρωσίας.
Η Ρωσία έχει τεράστια αριθμητική υπεροχή έναντι των ΗΠΑ και της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ όσον αφορά τα τακτικά πυρηνικά όπλα: οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η Ρωσία διαθέτει περίπου 2.000 τέτοιες λειτουργικές τακτικές κεφαλές. Οι ΗΠΑ διαθέτουν περίπου 200 τακτικά πυρηνικά όπλα, τα μισά από τα οποία βρίσκονται σε βάσεις στην Ευρώπη. Ο Σοϊγκού δήλωσε ότι οι πύραυλοι Iskander-M, οι οποίοι μπορούν να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές, έχουν παραδοθεί στις ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας και ορισμένα αεροσκάφη Su-25 έχουν μετατραπεί για την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων.
«Οι Λευκορώσοι στρατιωτικοί έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση», ανέφερε ο Σοϊγκού από το υπουργείο του. Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τον σοβαρότερο πυρηνικό κίνδυνο από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962 εξαιτίας των παρατηρήσεων του Πούτιν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά η Μόσχα λέει ότι η θέση της έχει παρερμηνευθεί. Η Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, που υπογράφηκε από τη Σοβιετική Ένωση, αναφέρει ότι καμία πυρηνική δύναμη δεν μπορεί να μεταφέρει πυρηνικά όπλα ή τεχνολογία σε μη πυρηνική δύναμη, αλλά επιτρέπει την ανάπτυξη των όπλων εκτός των συνόρων της αλλά υπό τον έλεγχό της.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Παππάς: Την Κυριακή ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ – Ραντεβού στις κάλπες
- Ο Μέσι δεν θέλει τον Τσάβι στην Ιντερ Μαϊάμι
- Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση παίρνει από τους πολίτες 2 και τους δίνει πίσω λιγότερο από 1
- Πατέρας από τις ΗΠΑ σκηνοθέτησε τον θάνατό του και τώρα αρνείται να αποκαλύψει πού βρίσκεται
- Γάζα: «Αποτυχία της ανθρωπότητας» – Επερχόμενος λιμός και λεηλασίες
- ΣΥΡΙΖΑ: Μουτζούρη αντί για «λευκά βέλη» ετοιμάζει ο Μητσοτάκης – Χωρίς έγκριση ασφαλείας 70 χλμ. σιδηροδρόμου