Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σαουδική Αραβία: Συνομιλίες για ένταξη στην BRICS-bank

Σαουδική Αραβία: Συνομιλίες για ένταξη στην BRICS-bank

Οι στόχοι και οι προκλήσεις

Η New Development Bank, ο δανειστής με έδρα τη Σαγκάη, πιο γνωστός ως «Brics bank», βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία για την αποδοχή της χώρας ως το ένατο μέλος της, μια κίνηση που θα ενίσχυε τις επιλογές χρηματοδότησής της, καθώς ο ιδρυτικός μέτοχός της η Ρωσία βρίσκεται υπό την πίεση, αλλά και τις απειλές των κυρώσεων.

Η ένταξη της Σαουδικής Αραβίας θα ενίσχυε τους δεσμούς μεταξύ της τράπεζας, η οποία ιδρύθηκε ως «απάντηση» έναντι των δυτικών ιδρυμάτων του Bretton Woods, και του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο.

«Στη Μέση Ανατολή, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και επί του παρόντος συμμετέχουμε σε έναν κατάλληλο διάλογο μαζί τους», αναφέρει η New Development Bank σε δήλωσή της προς τους Financial Times.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της εβδομάδας

Οι συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία έρχονται καθώς η NDB ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια επίσημη αξιολόγηση των επιλογών χρηματοδότησής της, οι οποίες τέθηκαν υπό αμφισβήτηση από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η τράπεζα πραγματοποιεί την ετήσια συνεδρίασή της την Τρίτη και την Τετάρτη.

Η ένταξη θα ενίσχυε τους δεσμούς του Ριάντ με τις χώρες BRICS σε μια εποχή που η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, επιδιώκει επίσης στενότερες σχέσεις με την Κίνα . Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ χαιρέτισε μια «νέα εποχή» στους δεσμούς των χωρών όταν επισκέφθηκε το βασίλειο στα τέλη του περασμένου έτους και το Πεκίνο τον Μάρτιο μεσολάβησε σε συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν για την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων.

Οι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας δεν ήταν διαθέσιμοι για σχόλιο.

Οι στόχοι

Όπως γράφουν οι FT, η NDB ιδρύθηκε το 2015 από τις λεγόμενες χώρες BRICS — Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική — προκειμένου να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακά έργα στις αναδυόμενες οικονομίες. Έχει δανείσει 33 δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερα από 96 έργα στα πέντε ιδρυτικά κράτη μέλη και έχει επεκτείνει τα μέλη του για να συμπεριλάβει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές.

Η Σαουδική Αραβία θα αντιπροσώπευε έναν άλλο μέτοχο με βαθιές τσέπες καθώς η NDB αξιολογεί την ικανότητά της να κινητοποιεί κεφάλαια, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε ανησυχίες για την εξάρτηση της τράπεζας από τη Ρωσία . Ως ιδρυτικό μέλος, η Ρωσία κατέχει μερίδιο περίπου 19% στην τράπεζα.

Η NDB αναγκάστηκε να αναστείλει την έκθεσή της στη Ρωσία ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή περίπου 6,7% του συνολικού ενεργητικού της, και να σταματήσει τη χρηματοδότηση νέων ρωσικών έργων για να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι συμμορφωνόταν με τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας.

Οι επιλογές συγκέντρωσης κεφαλαίων είναι «το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ashwani Muthoo, γενικός διευθυντής του ανεξάρτητου γραφείου αξιολόγησης της NDB, το οποίο ιδρύθηκε πέρυσι, σε συνέντευξή του. «Αγωνιζόμαστε να κινητοποιήσουμε πόρους».

«Θα πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση στη Ρωσία»

Ο Muthoo, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει τις συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία, είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο ήθελε να εξετάσει εναλλακτικά μέσα και νομίσματα για να αντλήσει πόρους. Η NDB συγκέντρωσε κεφάλαια σε ρενμίνμπι της Κίνας και επιδίωκε να συγκεντρώσει ραντ Νότιας Αφρικής φέτος.

«Θα πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση στη Ρωσία, τον πόλεμο. . . αυτά είναι τα είδη των πραγμάτων που θα πρέπει να εξετάσουμε», είπε ο Muthoo.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θεωρεί την τράπεζα ως μέσο που θα βοηθήσει στην άμβλυνση των επιπτώσεων των δυτικών κυρώσεων και στην απομάκρυνση από τις πωλήσεις πετρελαίου που συνδέονται με το δολάριο. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν δήλωσε σε μια επίσκεψη στην Κίνα αυτή την εβδομάδα ότι η Μόσχα βλέπει «ένα από τους κύριους στόχους της τράπεζας» να υπερασπίζεται το μπλοκ από «παράνομες κυρώσεις από τη συλλογική Δύση».

Πηγή: OT.GR

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024