Σάνα Μαρίν: Τα εν οίκω εν δήμω
H Σάνα Μάριν ήταν η πιο δημοφιλής πρωθυπουργός της Φινλανδίας εδώ και δεκαετίες, και ας έμεινε στην τρίτη θέση το κόμμα της στις πρόσφατες εκλογές
Είναι ένας κανόνας παλιός, που απλώς έγινε πολύ πιο μαζικός στην εποχή του Ιντερνετ και των σόσιαλ μίντια: οι άνθρωποι, ή τουλάχιστον αρκετοί άνθρωποι, δεν αγαπούν τίποτε περισσότερο από το να κουτσομπολεύουν τους άλλους, ειδικά τους διάσημους. Και κάνουν μανιωδώς «κλικ» στις ιστορίες που επιβεβαιώνουν ότι είναι και αυτοί απλοί θνητοί, με τα πάθη, τις ήττες και τις στενοχώριες τους. Από τη στιγμή λοιπόν που η απερχόμενη πρωθυπουργός της Φινλανδίας, η 37χρονη Σάνα Μάριν, ανακοίνωσε από κοινού με τον σύζυγό της, τον 37χρονο επιχειρηματία Μάρκους Ραϊκόνεν, την απόφασή τους να πάρουν διαζύγιο, δηλώνοντας «ευγνώμονες» για τα 19 χρόνια της κοινής πορείας τους (τα τρία ως παντρεμένοι) και την αγαπημένη τους πεντάχρονη κόρη, ήταν θέμα χρόνου να ξεκινήσει συζήτηση για το ποιος απάτησε ποιον, πόσο καιρό υπήρχαν προβλήματα κ.ο.κ. Ας είναι καλά τα απανταχού ταμπλόιντ, και δη η βρετανίδα βασίλισσα του χώρου, η «Daily Mail», που φρόντισε πρώτη να αποκαλύψει πως ο Ραϊκόνεν χόρευε παθιασμένα και φλέρταρε δημοσίως, λίγες εβδομάδες πριν ανακοινωθεί το διαζύγιο, με μια μυστηριώδη ινδή καλλονή.
Ολα τα μάθαμε, με κάθε λεπτομέρεια. Πως η γυναίκα βρέθηκε τον Μάρτιο για διακοπές στη Φινλανδία μαζί με δύο σταρ του Μπόλιγουντ, πως ο Ραϊκόνεν τη γνώρισε ένα βράδυ σε διάσημο ασιατικό εστιατόριο στο Ελσίνκι, πως εμφανίστηκε μαζί της στο νάιτ κλαμπ Post την επομένη τα μεσάνυχτα και έμειναν να χορεύουν μέχρι τις τέσσερις το πρωί, πως «τριβόταν» πάνω της, πως προσπάθησε επανειλημμένως να τη φιλήσει αλλά εκείνη δεν τον άφησε, πως είχε μισομεθύσει και άλλα πολλά. Μάθαμε επίσης ότι η Μάριν είχε περάσει το Πάσχα, τον Απρίλιο, στο Παρίσι μαζί με ομάδα φίλων της, ενώ ο Ραϊκόνεν έμεινε πίσω «και ανέβαζε ασπρόμαυρες φωτογραφίες του» στα σόσιαλ. Πιθανόν στο άμεσο μέλλον να μάθουμε και άλλα παρόμοια, άλλωστε η Σάνα Μάριν ήταν η πιο δημοφιλής πρωθυπουργός της Φινλανδίας εδώ και δεκαετίες, και ας έμεινε στην τρίτη θέση το κόμμα της στις πρόσφατες εκλογές, είναι μια γυναίκα νέα και μοντέρνα, και η προσωπική της ζωή θα συνεχίσει να «πουλάει» ακόμα και όταν αποχωρήσει οριστικά από την πρωθυπουργία. Προ ημερών, για παράδειγμα, βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμη διδάκτωρ από το πανεπιστήμιο της πόλης και απηύθυνε μια εμπνευσμένη ομιλία στους φοιτητές που μόλις πήραν πτυχίο. Ηταν ένα ταξίδι κατά το οποίο συνδύασε δουλειά και διασκέδαση, οι περισσότεροι ωστόσο επικεντρώθηκαν στο δεύτερο…
Η Μάριν ανακοίνωσε μετεκλογικά την πρόθεσή της να μη διεκδικήσει νέα θητεία στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών στο επόμενο συνέδριό τους τον Σεπτέμβριο και απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει υπουργός σε περίπτωση που ο νικητής των εκλογών, ο κεντροδεξιός Πέτερι Ορπο, στραφεί προς τους Σοσιαλδημοκράτες και δεν σχηματίσει τελικά κυβέρνηση συνασπισμού, όπως αναμένεται, με το κόμμα που αναδείχθηκε δεύτερο, τους ακροδεξιούς Φινλανδούς, και δύο ακόμα μικρότερους σχηματισμούς. «Θα συνεχίσω τη δουλειά μου ως βουλευτής», διευκρίνισε. Το μέλλον είναι άγνωστο. Το παρελθόν της, πάντως, είναι συναρπαστικό.
Η αλλαγή φρουράς στην κεφαλή του φινλανδικού κράτους, τον Δεκέμβριο του 2019, είχε κάνει πολύ θόρυβο. Ο βασικότερος λόγος ήταν ότι η Σοσιαλδημοκράτισσα Μάριν έγινε στα 34 της, διαδεχόμενη στο πρωθυπουργικό πόστο τον Αντι Ρίνε, η νεότερη αρχηγός κυβέρνησης παγκοσμίως. Μια χαρισματική πολιτικός, με ιδιαίτερη προσωπική πορεία: η μητέρα της είχε μεγαλώσει σε ορφανοτροφείο, ο πατέρας της ήταν αλκοολικός, οι γονείς της χώρισαν όταν η ίδια ήταν πολύ μικρή, η μητέρα της ερωτεύτηκε στη συνέχεια μια άλλη γυναίκα, η Μάριν μεγάλωσε με πολλή αγάπη σε μια οικογένεια ουράνιο τόξο και ήταν η πρώτη στην οικογένειά της που μπήκε στο πανεπιστήμιο (έχει μεταπτυχιακό στη δημόσια διοίκηση) κάνοντας παράλληλα εκατό μικροδουλειές. «Προέρχομαι από φτωχή οικογένεια και δεν θα τα είχα καταφέρει χωρίς το κράτος πρόνοιας και το γερό εκπαιδευτικό σύστημα που έχουμε στη Φινλανδία», έχει πει. Για αυτό αποφάσισε να μπει στην πολιτική, για να τα προστατεύσει. Μέλος της Νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών από το 2006, εξελέγη δημοτική σύμβουλος στο Τάμπερε το 2012 και το 2015 εξελέγη βουλευτής – στις εκλογές της 2ας Απριλίου επανεξελέγη για τρίτη φορά, και πάλι πανηγυρικά. Το κόμμα της αύξησε σε αυτές τις εκλογές και ποσοστό και έδρες. Αλλά ηττήθηκε. «Η δημοκρατία είναι ένα υπέροχο πράγμα», δήλωσε η Μάριν.
Σε ένα άρθρο γνώμης στην «Guardian», η Ζόε Ουίλιαμς υποστήριξε πως βασικό ρόλο στην ήττα των Σοσιαλδημοκρατών έπαιξε ο μισογυνισμός – ο ίδιος μισογυνισμός που βάφτισε τη Σάνα Μάριν «party girl» επειδή της άρεσε στον (ελάχιστο) ελεύθερο χρόνο της να χορεύει με φίλους και να χαίρεται τα νιάτα της. Δέχθηκε όμως τότε πολλές επιστολές διαμαρτυρίας η εφημερίδα από Φινλανδούς που αντέτειναν πως η Μάριν «έπεσε» εξαιτίας των πολιτικών της, γιατί ναι μεν χειρίστηκε καλά την πανδημία καθώς και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά μεταπανδημικά το βασικό ζήτημα είναι η οικονομία, και δη το εθνικό χρέος, και η Δεξιά έπεισε τους ψηφοφόρους ότι χρειάζεται να περικοπούν οι κυβερνητικές δαπάνες – και εν πάση περιπτώσει, επεσήμαναν οι επιστολογράφοι, έτσι γίνεται συνήθως στη Φινλανδία, Κεντροαριστερά και Κεντροδεξιά εναλλάσσονται στην εξουσία. Η αλήθεια είναι πως η βρετανίδα αρθρογράφος υπερέβαλε αρκετά. Οπως αρκετά εξωράισαν και οι διαμαρτυρόμενοι Φινλανδοί την εικόνα της χώρας τους. Ας ευχηθούμε, πάντως, την επόμενη φορά που θα ακούσουμε για τη Σάνα Μάριν να είναι για κάτι αντάξιο μιας πολιτικού που άνοιξε δρόμους
- Μαγδεμβούργο: Νέο βίντεο με τον δράστη – Έπινε χαμογελαστός μπύρες σε σνακ μπαρ 24 ώρες πριν από το μακελειό
- Σεισμός τώρα στην Κρήτη – 4,7 Ρίχτερ
- Φιντάν σε αλ Σάρα: Δεν υπάρχει χώρος για Κούρδους στη Συρία
- Megasports: Πρώτος ο Ολυμπιακός
- Τσακωμοί, Κάμερα, Πάμε: To «The Jerry Springer Show» έστρωσε τον δρόμο για την trash τηλεόραση
- ΠΑΟΚ: 2-0 με γκολ των Τσάλοβ και Ζίβκοβιτς – Έχασε πέναλτι ο Ουάρντα