Τι σημαίνει επιτελικό φιάσκο και ποιο είναι το plan B;
Η ταλαιπωρία των μαθητών απέδειξε ότι κάτι δε λειτουργεί σωστά. Και χωρίς παρωπίδες πρέπει να το αλλάξουμε
Δεν ξέρω αν το επιτελικό κράτος λειτουργεί καλά όταν πρόκειται για την απλοποίηση διαδικασιών προκειμένου να κάνουν business οι επιχειρηματίες.
Ούτε γνωρίζω αν φτιάξαμε το επιτελικό κράτος προκειμένου απλά να φτιάξουμε ένα πολιτικό «αφήγημα» σαν κι αυτά που είδαμε στο παρελθόν, όπως «επανίδρυση του κράτους» και άλλα πολλά.
Αυτό που ξέρω είναι ότι το επιτελικό κράτος οφείλει να λειτουργεί όταν πρέπει και προς όφελος των πολιτών. Αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό τότε έχουμε πρόβλημα και με αυτό το αφήγημα.
Η κατάρρευση από το πρωί της πλατφόρμας της τράπεζας θεμάτων για τις εξετάσεις Β’ και Γ’ Λυκείου είναι απόδειξη ότι για να γίνει… κράτος το επιτελικό κράτος χρειάζονται ακόμη πολλά.
Απίστευτη ταλαιπωρία των παιδιών και των γονιών τους επί ώρες και μια εμμονή στην τράπεζα θεμάτων αν και θα μπορούσαν να δοθούν θέματα κατ’ επιλογήν των καθηγητών. Αυτοί σίγουρα ξέρουν καλύτερα τι θα έπρεπε να εξετάσουν τα παιδιά.
Όταν για 2 και πλέον ώρες τα παιδιά περίμεναν πότε θα… φτιάξει το σύστημα, τότε έχουμε πρόβλημα και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία.
Μαθαίνω ότι σήμερα υπήρξε σοβαρό πρόβλημα και με τη συνταγογράφηση φαρμάκων από τους γιατρούς. Το ίντερνετ; Το σύστημα; Οι συγκεκριμένες πλατφόρμες;
Ο,τι κι αν ήταν υπήρχε πρόβλημα και στην Παιδεία και στην Υγεία και αυτό θα πρέπει να το δουν οι υπεύθυνοι.
Από τη στιγμή που οι περισσότερες διαδικασίες και συναλλαγές γίνονται πλέον μέσω του διαδικτύου οφείλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.
Και να έχουν και plan B προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες, μικρά παιδιά, ασθενείς, άνθρωποι που θέλουν μια ομαλή καθημερινότητα.
Δεν μπορώ να γνωρίζω αν έχουμε επιτελικό φιάσκο, όπως κατήγγειλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αλλωστε, σε άλλες περιπτώσεις το κράτος λειτουργεί σωστά και μόνο εύσημα μπορούν να δοθούν σε κείνους που κατάφεραν να ψηφιοποιήσουν πάνω από 1.500 συναλλαγές με το δημόσιο.
Και να γλιτώσουμε έτσι χρόνο και χρήμα.
Αλλά στα δύσκολα δοκιμάζονται και οι άνθρωποι και τα συστήματα.
Τι θα γίνει άραγε αν καταρρεύσει κάποιο ανάλογο σύστημα κάποια ημέρα μέσα στις Πανελλαδικές;
Δεν θα τεθεί θέμα αξιοπιστίας των εξετάσεων, ίσως της μοναδικής διαδικασίας που κανείς δεν έχει αμφισβητήσει εδώ και δεκαετίες;
Αν, λοιπόν, πρέπει να καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων να το συζητήσουμε. Χωρίς συνδικαλιστικές παρωπίδες και χωρίς «τζάμπα» αντιπολίτευση.
Να το δούμε με βάση τις απόψεις των ειδικών περί την Παιδεία.
Αλλά αυτό που πρέπει να δούμε άμεσα είναι αν το επιτελικό κράτος χρήζει βελτιώσεων ώστε να μη δημιουργούνται τέτοιες καταστάσεις.
Το επιτελικό κράτος, και ουδείς το αμφισβητεί, κατέρρευσε στα Τέμπη. Από το πώς προσλήφθηκε ο σταθμάρχης μέχρι τη λειτουργία των συστημάτων ασφάλειας και τις προσπάθειες μετά να κουκουλωθούν μια σειρά από λάθη.
Εκεί είχαμε 57 νεκρούς, κι αυτό είναι κάτι που δεν θα ξεχαστεί.
Στην περίπτωση των εξετάσεων των μαθητών μπορεί να μην έχουμε θύματα, αλλά έχουμε ταλαιπωρία από λάθη που κάποιοι έχουν κάνει.
Και δεν υπάρχουν δικαιολογίες…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις